Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Hangi tedaviyi alırsanız alın, güncel, geleneksel ve tamamlayıcı tıpla ilgili, uzmanından aldığınızdan emin olun. Aksi takdirde zarar edersiniz. Sorgulayın. Kanıta dayalı tıpı, sadece tıp mesleğini icra edenlerin değil, vatandaşın da sorgulaması meşru." dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Hangi tedaviyi alırsanız alın, güncel, geleneksel ve tamamlayıcı tıpla ilgili, uzmanından aldığınızdan emin olun. Aksi takdirde zarar edersiniz. Sorgulayın. Kanıta dayalı tıpı, sadece tıp mesleğini icra edenlerin değil, vatandaşın da sorgulaması meşru." dedi.
Akdağ, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katılımıyla bir otelde gerçekleştirilen 1. Uluslararası Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kongresi'nde, tıbbi ve aromatik bitkiler hususunda mesafenin bilim insanlarının çalışmalarıyla gelişeceğini belirtti.
Bilimin her haliyle delile dayalı geliştiğine dikkati çeken Akdağ, insanların hastalandıktan sonra tedavi edilmesinin gerekli olduğunu ancak insanların sağlıklı yaşamalarına katkı vermeyi de önemsediklerini dile getirdi.
Sağlık okur yazarlığının artmasıyla, sağlığın nasıl korunacağının bilinebileceğini ifade eden Akdağ, bu konunun okul öncesi dönemden başlayarak artması için gayret gösterdiklerini söyledi.
Türkiye'de son derece zengin bir endemik bitki örtüsü olduğunu vurgulayan Akdağ, "Bunlardan bitkisel ilaç geliştirilmesi mümkün. Hem Türkiye'de hem yurt dışında tedavi amaçlı kullanılması mümkün. Bakanlık olarak binlerce yıllık kültürümüzde, özellikle tıp geleneğimizde barışma yoluna gittik. Mesele, yıllarca Türkiye'de ihmal edilmiştir. Türkiye'de bilim dünyasının ve endüstrinin bitkisel ilaç üretmesi, ruhsat alması, pazarlaması, bunlarla tedavi yapılması hukuken mümkün. Mevzuat tamamlanmış durumda. Meselenin merdiven altından çıkarılması, insan sağlığı açısından önemli olan bu husus, işin şarlatanından kurtarılması için zaruridir." diye konuştu.
Ehil olmayan tedaviler, ileri derece de zarar veriyor
İster kimyasal isterse bitkisel yollarla elde edilmiş olsun, insan üzerinde kullanılacak her ürünün güvenli, kanıtlanmış olması gerektiğinin altını çizen Akdağ, önemli olanın insan sağlığını sağlamak olduğuna dikkati çekti.
Recep Akdağ, Türkiye'de bakanlığa başvuran ve ruhsat alan 12 geleneksel bitkisel ürün olduğunu aktararak, şunları kaydetti:
"2023'e kadar bunun sayısının 100 olmasını arzu ediyoruz. Her türlü desteği vermeye hazırız. Yeter ki bilim dünyası gerekli projeleri hazırlayıp geliştirsin. Hangi tedaviyi alırsanız alın, güncel, geleneksel ve tamamlayıcı tıpla ilgili uzmanından aldığınızdan emin olun. Aksi takdirde zarar edersiniz. Sorgulayın. Kanıta dayalı tıpı, sadece tıp mesleğini icra edenlerin değil, vatandaşın da sorgulaması meşru. Hatta teşvik edici uygulamadır. Bize bir tedavi uygulanacağı zaman, ilaç verileceğinde vatandaş olarak bunu sorgulama hakkına sahibiz. Sorgulamazsak birçok yanlışla karşılaşabiliriz. Her yıl yüzlerece vatandaş, bilinçsizce, ehil olmayan kişilerin, 'Ben tedavi uyguluyorum' diyerek yaptıkları yüzünden maalesef karaciğer yetmezliğine uğramaktadır. İleri derece zarar görmektedir. Bütün mesele bu işi ehil olanlardan almak ve ehil olanlarla yola devam etmektir."
Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2011'de bakanlık tarihinde muhteşem bir dönüşüm gerçekleştirdiğini anlatan Eroğlu, orman teşkilatını tüm Türkiye'de ve gönül coğrafyasında çalışan bir kurum haline getirdiklerini kaydetti.
Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde kurak alanda çiftinin katma değerini artırmak ve gelir seviyesini yükseltmek maksadıyla lavanta üretimine başladıklarına işaret eden Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'deki su bütün arazileri sulamaya yetmiyor. Çünkü yarı kurak iklim bölgesinde. Ancak sulanabilen alan 8,5 milyon hektar. Halbuki Türkiye'de 24-25 milyon hektar tarım arazisi var. O zaman kurak bölgelerde bu şekilde tıbbi aromatik bitkiler üretip ama bunu hammadde olarak değil, sanayisini de kurmak suretiyle böyle bir çalışma yapmamız şarttır. Bütün gayretlere rağmen tıbbi aromatik bitkilerde ancak 600 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. İhracattaki sıramız 18'incidir. Ama bu Türkiye için doğru değil. Dünyada endemik türler ve tıbbi bitkiler konusunda ön sıralardasınız ama ihracatta 18’inci sıradasınız. Hedefimiz, 2023'e kadar bu sektörü canlı tutarak en azından 5 milyar dolarlık ihracat yapmak. Bu potansiyelin olduğunu görüyorum. Hedef koymamız lazım."
3 bin 700 endemik bitki yetişiyor
Türkiye'nin ormanlarında birçok tıbbi bitki yetiştiğini anlatan Eroğlu, ülkenin dünyada bulunmayan 3 bin 700 endemik tür ile çok zengin bir floraya sahip olduğunu bildirdi.
Bakan Eroğlu, ilaç olarak kullanılan 350'den fazla tıbbi bitkinin yetiştiğini, bunlardan yeterince istifade edilemediğini vurgulayarak, "Afyonkarahisar'da Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi'ni kurduk. Birtakım tıbbi bitkiler üretilmeye başlandı.15 tane, lavantadan başlayarak, çörek otuna kadar ilmi olarak literatür taranarak kitapçıklar çıkarıldı." diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş de insanların binlerce yıl önce bitkilerin tedavi edici gücünü tanıdığını, sağlıklı yaşayabilmek için onlardan faydalandığını aktardı.
Sentetik ilaçların kullanımı sonucu ortaya çıkan ciddi yan etkilerin doğal ürünlere talebi artırdığına değinen Daniş, son yıllarda Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı ile bunlardan elde edilen ürünlere talebin arttığını belirtti.
Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongreye, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekci, Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Konya milletvekilleri Mehmet Babaoğlu ve Hüsniye Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu ve akademisyenler katıldı.
BENZER HABERLER
22.11.2024 22:56
Başkan Altay'a Hatay’da fahri doktora ünvanı verildi
22.11.2024 17:06
Ali Usta Express Etli Ekmek yeni şubesini hizmete açtı
22.11.2024 16:54
Mence Nur Mutlu: Çocukların gelişimi için sevgi dolu bir ortam şart
22.11.2024 16:43
Konya'da, panayır kültürü yaşatılıyor
22.11.2024 16:14
Ortaokul öğrencilerine akılcı ilaç kullanım eğitimi verildi
22.11.2024 16:09
Karapınar'da Uyuşturucu ile Mücadele Bilgilendirme toplantısı düzenlendi