Konya fuarları ile yerli ve yabancı üretici başta olmak üzere turistlerinde ilgisini çekmeye devam ediyor. Konya’yı tanıtarak üreticilerle tüketicileri bir araya getiren etkinliklerin başında gelen moda günlerine ilgi yoğun olurken moda günlerinde yöresel lezzetlerde yerini aldı. Yeni Meram Gazetesine konuşan Karadenizli yöresel üretici Çağrı Tatlıdil, “Bugün hoşgörü şehri olan Mevlana’da Karadeniz’in yöresel lezzetlerini Konyalılarla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi.
Konya, tarihi boyunca İpek Yolu’nun önemli duraklarından biri olarak, ticaretin ve tüccarların uğrak noktası oldu. Çevresindeki kervansaraylar, hanlar ve yerleşim alanlarıyla ticaretin merkezlerinden biri haline gelen şehir, panayır kültürünü de günümüze kadar taşımayı başardı. Trabzon’dan gelerek Karadeniz’in yöresel lezzetlerini Konyalılarla buluşturan Çağrı Tatlıdil, Konya’nın tarih boyu kültürler ve yemeklerin buluşma noktası olan bir lokasyon olduğunu hatıtrlatarak, “Konya tarih boyu yemek kültürünün aktif olarak yaşatıldığı Selçuklu’dan Osmanlı Devleti’ne birçok uygarlığa ev sahipliği yapan zengin mutfak kültürüne sahip bir şehir”ifadelerini kullandı.
“PANAYIR KÜLTÜRÜNÜ KONYA’DA YAŞIYORUZ”
Panayır ve pazar geleneği, bugün de Türkiye’nin dört bir yanından gelen üreticilerin ürünlerini sergileyip satış yapabildiği alanlar sayesinde Konya’da yaşamaya devam ettiğini dile getiren Tatlıdil, “ Bu pazarlar, özellikle yöresel ürünlere ağırlık vererek yerel üreticilere destek sağlıyor. Aynı zamanda yöresel lezzetlerin korunması ve kültürel mirasın yaşatılmasına önemli katkılarda bulunuyor. Bu kapsamda düzenlenen Moda Günleri etkinliği, hem moda hem de yöresel tatların bir arada sunulduğu bir platform oldu. Bizde Moda Günlerinde yerimizi aldık”şeklinde konuştu. Tatlıdil, "Konya, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, zengin mutfak kültürüne sahip bir şehir. Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar yemek kültürü burada hep aktif olarak yaşatılmış. Günümüzde de gastronomi festivalleri ve fuarlarla bu gelenek sürdürülüyor. Biz de Moda Günleri’nde, Trabzon’un Vakfıkebir ve Beşikdüzü yöresine ait tereyağı, mısır unu, keçi tulumu, kaz kaşarı ve tulum peyniri gibi ürünleri Konyalılarla buluşturduk. Karadeniz’in eşsiz lezzetlerini tanıtmaktan ve gördüğümüz yoğun ilgiden büyük mutluluk duyuyoruz." dedi. Etkinliğe Trabzon’dan katılan Çağrı Dilli, Karadeniz’in eşsiz lezzetlerini Konyalılarla buluşturan yöresel üretici Tatlıdil Konya’da gerçekleştirilen Moda Fuarının önemine değinerek, “ Konya Moda Fuarı Günlerinde moda ürünlerinin yanı sıra birçok yöreden lezzetleri de fuar katılımcılarına suınma şansına sahip oluyoruz.Bu sayede etkinlik sayesinde Konya’ya hem kültürel hem de ekonomik anlamda canlılık katıyoruz”ifadelerinin kullandı.