Yıllar önce alınması gerekiyordu, Mehmet Tutal başardı- Abdullah LEBLEBİCİ- Yeni Meram Gazetesi
Tarihi kaynaklar “Leblebinin ilk olarak Seydişehir'de icat edildiğini yazar. ''Horasan erlerinden olan ve ilçeye Selçuklular döneminde gelip yerleşen Seyit Harun Veli hazretleri ilçede cami yaptırmak için halktan yardım istemiş, hayırsever halkta elinde avucunda ne varsa alıp getirmiş, yaşlı bir teyzede kendi bahçesinde yetiştirdiği nohutları tavada kavurmuş ve kavurduğu nohutları hazrete getirip vermiş. İşte o gündür bu gündür nohut kavrulur ve leblebi olur. Yani leblebinin ana vatanı 721 yıldır SEYDİŞEHİR’dir”
1973 yılına kadar ilçenin geçim kaynağı leblebicilikti. O tarihlerde 365 leblebi tezgâhının bulunduğu, Türkiye’nin her bölgesine hatta her iline Seydişehir’de imal edilen leblebilerin sevk edildiği tarihi kaynaklarda yer alır. Eti Alüminyum’un 1969 yılında temelinin atılması, 1973 yılında da üretime başlaması ile yeni yetişen neslin mesleğe olan ilgisi her geçen yıl azalmış günümüzde ise sembolik hale gelmiştir. İşin özü bir döneme damgasını vuran Leblebi, Seydişehir’in en önemli marka değerlerinden birisi olması gerekirken, zamanın idarecilerinin ilgisizliği sebebi ile böyle önemli bir markayı, başka yerleşim birimlerine kaptırmışız.
NİHAYET
Seydişehir’in önemli bir marka değeri olan Seydişehir Leblebisi, Seydişehir Belediyesinin girişimleri, hazırlamış olduğu teknik çalışma ve analizler neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret alarak tescillendi. Seydişehir Leblebisinin Coğrafi İşaret ile tescillenmesiyle birlikte Seydişehir’in ilk Coğrafi İşaret Tescili alan yöresel ürünü de Seydişehir Leblebisi oldu. İlçe dışına yaptığımız ziyaretlerde halen hediye olarak Leblebi götürüyorum. Hatta gelirken leblebi getir diyen tanıdıklarım oldukça yoğun.
Coğrafi İşaret Tescil Belgesi sıradan bir belge değil. Belediye Başkanın bu belgeyi almak için uzun süredir uğraş verdiğini biliyorum. NİHAYET Başkan Tutal, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar’dan tescil belgesini teslim aldı, ardından şu açıklamayı yaptı; “İlçemizin her bir değeri ile yakından ilgileniyor, bu değerlerin gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Seydişehir Leblebisi, ilçemiz tarihinde ve ekonomisinde geçmişten günümüze müstesna bir yere sahiptir. Bu sebeple 2022 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumuna hazırlamış olduğumuz teknik çalışma ve analizlerle birlikte yaptığımız başvurumuz sonuçlandı ve Seydişehir Leblebisi coğrafi işaret alan ilk yöresel ürünümüz oldu. Seydişehir Leblebisinin coğrafi işaret ile tescillenmesiyle birlikte yöresel ürünümüzün üretim metotları ve kalite standartları belirlenmiş, gelecek kuşaklara aktarılmasının önü açılmıştır. Seydişehir Leblebisinin korunması ve gelecek nesillere bu değerin aktarılması için daha önce de çalışmalar yapmıştık. Arasta Çarşısını yeniden gün yüzüne çıkarmak suretiyle çarşı içerisinde yer alan Leblebiciler Çarşısını Seydişehir tarihine kazandırmıştık. Bugün Arasta Çarşımızda leblebi kokusu yükseliyor, tüm sokaklarında bu koku hissediliyor. Seydişehir Leblebisinin Coğrafi İşaret ile tescillenmesinin ilçemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Tescil belgesinin, “Yıllar önce alınması gerekiyordu, Mehmet Tutal başardı.”
leblebicia@gmail.com