DİĞER KATEGORİLER

Uzmanı kurban etlerinin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini anlattı

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ceyda Karabulut yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban etlerinin saklanması ve korunmasına yönelik önemli bilgilendirmelerde bulundu.

İSLAM OYUNLARI 6


Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvan nakli ve alımından başlayarak etlerin saklanması ve tüketilmesine kadar geçen süreçte sağlık ve hijyen kurallarına azami özen gösterilmesinin çevre ve toplum sağlığı açısından önemli olduğunu kaydeden Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ceyda Karabulut, "Kurbanlık hayvan seçerken veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmeli, kesim işlemi hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılmalıdır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Hayvanların üzerinde bulunan keneler, kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır." dedi.

Etlerin taşınması


Etlerin taşınması konusunda dikkat edilmesi gereken noktalardan da bahseden Dr. Karabulut, "Taze etler gıda ile temas amacıyla üretilmiş uygun malzemelerde taşınmalıdır. Etlerin kokuşma ve bozulmanın önlenmesi için hava alacak şekilde taşınması ve en kısa sürede uygun yöntemlerle muhafaza edilmesi sağlanmalıdır." diye konuştu.

Etlerin saklanması


Etlerin saklanırken özellikle büyük porsiyonlar yerine birer yemeklik olacak şekilde uygun soğutucularda saklanmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Karabulut, "Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 C’de 6 ay saklanabilir. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda 1 yıl saklanabilir. İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir." ifadelerini kullandı.

Dondurulmuş etlerin çözdürülmesi


Etler dondurulduktan sonra dikkat edilmesi gereken diğer bir hususun etlerin çözdürülmesi olduğunu kaydeden Dr. Karabulut açıklamasını şöyle tamamladı: "Etler potansiyel riskli besinlerdir ve dolayısıyla mikroorganizmaların üremesi için uygun ortam oluşturabilirler. Çözdürürken etlerimizi sıcak su içerisinde çözdürme ya da açıkta çözdürme gibi yöntemler sağlık açısından önerilen yöntemler değildir. Etler çözdürüleceği zaman birer yemeklik olacak şekilde buzdolabı sebzelik kısmında çözdürülüp kullanılmalıdır."

BENZER HABERLER
20.06.2024 10:01
Su içmek için susamayı beklemeyin
17.06.2024 12:45
“Güneşe uzun süre maruz kalmak, sıcak çarpmasını tetikleyebilir”
17.06.2024 10:52
Uzmanından kronik rahatsızlığı olanlara bayram ziyaretlerini serinlikte yapmaları önerisi
16.06.2024 08:10
Eti sağlıklı tüketmek için "Kızartmayın, kavurmayın" uyarısı
16.06.2024 09:20
Kurban eti nasıl tüketilmeli? Bakan Koca'dan vatandaşlara uyarı
15.06.2024 11:42
Aşırı sıcaklar beyin ve damar hastalıkları riskini artırıyor