DİĞER KATEGORİLER

ÜST GÜBRELEME

ÜST GÜBRELEME- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

Üst gübreleme hububat ekim alanlarında kardeşlenme başlangıcından sapa kalkma dönemine kadar yapılan gübrelemedir. Bu yıl kuraklık ve yağışların durumu dikkate alınarak üst gübrelemeyi bitkilerimizin gelişme durumuna göre yapmalıyız.
Az yağış alan bölgelerimizde sulama yapılmayacaksa üretim yapılan hububat alanlarında üst gübre bir defada, yağışı yeterli olan veya sulama yapılan bölgelerde üst gübreleme iki defada yapılmalıdır. Üst gübrelemeyi bir defada veren üreticilerimizin kardeşlenme döneminin sonuna doğru, üst gübrelemeyi iki defada verecek üreticilerimizin ilk üst gübreyi kardeşlenme ortasında, ikinci üst gübreyi sapa kalkma döneminde vermeleri tavsiye edilir. Yağışların az olduğu günlerde ikinci üst gübre miktarı azaltılmalıdır. Çünkü fazla azottan dolayı bitkinin su tüketimi artar ve topraktaki su miktarı kısa sürede azalır ve buğdayda yanma görülür. Yağışı yeterli olan bölgelerde fazla azotlu gübre kullanımı bitkinin yatmasına neden olur ve pas görülebilir.
Bu yıl kuraklık ve yağışların durumu dikkate alınarak üst gübreleme bitkinin gelişme durumuna göre yapılmalıdır. Buğday da ilk üst gübreleme kardeşlenme döneminde azotlu gübre yağmur önünde /yağmur üstüne; kar önüne/ kar üstüne serpilerek atılmalıdır. Üst gübrelemede azotlu gübre kardeşlenme öncesi dönemde bitkiler zayıf iken uygulanmaz ilk üst gübrelemede ÜRE kullanılır, CAN-26 ya da AS-21 kullanılmaz onlar sapa kalkma başlangıcında ikinci üst gübrelemede kullanılmalıdır.
Buğdayın gelişme dönemlerine göre AZOT alımını şu şekilde sıralayabiliriz. Çimlenme – Kardeşlenme dönemlerinde azot alınımı % 13. Kardeşlenme – Sapa kalkma dönemlerinde azot alınımı % 11. Sapa kalkma – Başak oluşturma dönemlerinde azot alınımı % 60. Başak oluşturma – Olgunlaşma dönemlerinde azot alınımı % 16’dır.
Üreticilerin yağış durumu ve bitkinin gelişme dönemine dikkat ederek toprak analiz sonuçlarına göre üst gübreyi uygulamalıdırlar. Meteoroloji verilerine göre bölgemizde yağışların beklendiği bu günler değerlendirilmelidir.
Deprem bölgesindeki üreticilerimizin kısa süre içerisinde tarlalarının başında üretime kaldıkları yerden devam etmiş olmaları beni fazlasıyla duygulandırdı, bitkisel ve hayvansal üretimde sağladıkları katkılardan özverili çalışmalarından dolayı çiftçilerimize, onları böyle bir günde yalnız bırakmayan Tarım ve orman bakanlığımıza,
TEK YÜREK katkılardan dolayı Türkiye’ye, Türkiye’nin dost ülkelerine teşekkür ederim.