MÜSİAD Konya Şube Başkanı Osman Ulular ve yönetim kurulu üyeleri, Konya basınıyla bir araya geldi. Toplantıda konuşan Başkan Ulular, MÜSİAD Konya’nın ekonomik göstergelere bakış açısını, küresel ve ulusal gelişmeler karşısındaki tutumu ve gelecekteki projeksiyonlarına dair açıklamalarda bulundu.
Toplantıda açıklamalarda bulunan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Osman Ulular, “1993 yılında şehrimizde faaliyetlerine başlayan MÜSİAD Konya çok değerli vefakâr iş adamları ile hedefleri doğrultusunda azimle, gayretle yoluna devam etmektedir.
Ülkemiz ve şehrimiz için birlikte üreterek, hep birlikte büyümek ve büyütmek isteyen bir anlayışı benimsemiştir. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da birlikte hareket ederek, ülkemiz ve şehrimizin kalkınmasına katkı sağlamak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. MÜSİAD Konya’nın bugünlere gelmesinde, bu çatı altında görev alan tüm yöneticilerimizin ve üyelerimizin payı oldukça büyüktür. Bu kurumlarda görev almak bir hizmet yarışıdır. Bilincinde olduğumuz sorumlulukla hareket eden yeni yönetimimiz İşlerinden, ailelerinden, sosyal hayatlarından fedakârlık ederek özveri ile çalışmaya başlamıştır. Yeni yönetim kurulu olarak geçmişten edinilen deneyimleri bugünün yenilikleri ile birleştirerek MÜSİAD Konya’yı ve şehrimizi yeni ufuklara taşıyacağız” dedi.
Dünyada ve ülkede önemli değişimlerin yaşandığı bir dönemde olduğumuzu belirten Ulular, “İnsanlık, bir süredir ekonomik, sosyal, siyasi ve beşeri boyutları olan büyük hadiselerle mücadele etmektedir. Komşu ülkelerde yaşanan istikrarsızlık dönemi, Gazze’deki zulüm, Rusya-Ukrayna savaşı, Terör devleti oluşturma çabalarına karşın devletimiz gerekli tedbirleri alırken milletimiz daima devletinin yanında olmaya devam etmektedir. Suriye’de 14 yıl önce başlayan iç karışıklık ile dünya devletleri Suriye halkına sırt çevirirken ülkemiz sığınma talebinde bulunanlara kucak açmıştır. O dönemlerde MÜSİAD Konya olarak araştırmasını yaptığımız “Konya’daki Suriyeli Misafirlerin Ekonomik Potansiyelleri ve İş Birliği İmkânlarının Belirlenmesi Araştırma Projesi” ile toplumsal hayata katılımları, uyum sağlamaları, iş hayatındaki rolleri gibi alanlarda detaylar incelenmiş ve bu rapor devletimiz tarafından yürütülen sürece katkıda bulunmuştur. Bugün ise idrak ediyoruz ki yapılan çalışmaların meyveleri olgunlaşmaya başlamıştır. Suriye halkının Ülkemize olan müteşekkirliği önümüzdeki süreçte de devam ederek kardeşlik duygularımız daha da pekişecektir. Filistin’de yaşanan zulme sessiz kalmak hiç de mümkün değil.
Geçtiğimiz günlerde varılan ateşkes anlaşması Filistinli kardeşlerimize bir nebze nefes aldırsa da bugünlerde yeniden zulmün fitilini ateşleyecek kararlar uygulanmaya çalışılıyor. Kudüs’ün İsrail’in başkenti yapılma projesi, Filistin halkının topraklarından edilme hayalini kuranlar, eminim ki hüsrana uğrayacaklardır. Tarih boyunca mazlum insanların zulmüne karşı çıkan ecdadın torunları olarak bu zulmün bitmesi için tüm çaba ve gayretleri göstermeye devam edeceğiz. Doksanlı yılların başında ülkemizin geleceğini etkileme amacı ile ekilen terör tohumları, milletimizi sosyal, ekonomik ve siyasal alanda yıpratmayı hedeflemiştir. Aziz milletimiz bu oluşumu topyekûn bertaraf ederek mücadelesini sürdürmüş ve bu oluşumları bitirme sürecine gelmiştir. Bu hedeflerine ulaşamayanlar, komşu ülkelerdeki karışıklığı fırsat bilerek vatan topraklarının bir kısmını içine alan Terör devleti oluşturma peşine düşmüş ancak aziz milletimizin feraseti ile bu hayallerinden de bir an önce uyanacaklardır” diye konuştu.
“Ülkemizi ilgilendiren sıcak gündem konularının yanında ekonomik alanda da bazı görüşleri paylaşmak istiyorum” diyen Ulular, “Başta ekonomik büyüme olmak üzere, ihracat ve yatırımlarda ciddi artışlar elde edilmiştir. Ocak ayı ihracat verilerine göre ülkemiz geçen yıla göre %5,8 ihracat artışı gerçekleştirirken, Konya sanayimiz ise %12,3’lük bir artış elde etmiştir. Veriler ışığında üretime katkı sağlayan tüm sanayici ve iş adamlarını gönülden tebrik ediyorum. Şehrimiz sadece ihracatını arttırmakla kalmayıp 2024 yılında 3 milyar 553 milyon dolar ihracat yaparken bu ihracatı 1 milyar 353 milyon dolar ithalat ile gerçekleştirerek aslında ekonominin büyümesinde temel dengeyi oluşturan ihracatın ithalatı karşılama oranında da fazla veren bir şehir konumundadır.
Her ne kadar kg fiyatı bakımından yapılan ihracat istediğimiz rakamlarda değilse de üreten bir şehrin fertleri olarak yapılacak yeni yatırımlarla ihracat rakamlarının kg fiyatları arttırma gayreti gösterilecektir. Ülkemizin tarım, ticaret ve sanayi başkenti konumundaki Konya, önümüzdeki yıllarda da ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaya, ülkesini büyütmeye devam edecektir. Kültür ve turizm sektörlerinde ülkemize örnek teşkil eden Şehrimiz, ‘Birlikte Konya’yız’ slogan ile hareket ederek, kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşlarının uyumlu çalışmasıyla başarılarına başarı katmıştır. Bu başarıların hep birlikte hareket ederek daha da artacağına inancımız tamdır. Ekonomimiz için büyük bir tehlike arz eden “enflasyon” alınan tedbirler ve sıkılaştırma politikaları ile kontrol altına alınmaya başlanmıştır. Uygulanacak Orta vadeli programla 2025 yılının son çeyreğinde enflasyon etkilerini yitirmeye başlayacağı ve artık zihnimizi meşgul eden bir mesele olmaktan çıkacağını umut ediyorum.
Diğer bir tehlike olarak karşımıza çıkan cari açık ise yine 2024 yılında uygulanan tedbirler ile yaklaşık 30 milyar dolar azalarak 10 milyar dolara geriledi. Bu tedbirler karşımıza iç talebi baskılamaya yol açarken ithalatın da yavaşlamasına katkı sağladı. 2025 yılında ise uygulanan parasal mali ve idari politikalarla iç talebin baskılanmaya devam edeceğinden bahsedebiliriz. Dış ticaret, cari denge ve istihdam gelişmeleri göz önüne alındığında Orta Vadeli Program hedeflerine uygun ve hatta birçok göstergede Orta Vadeli Program öngörüsünden de olumlu seyrederken; büyüme tarafında daha ılımlı ve enflasyon tarafında ise Orta Vadeli Program hedeflerinin üzerinde bir seyir görüyoruz” ifadelerini kullandı. Ulular konuşmasının devamında şunları söyledi; Konya’mızın gelişimine katkı sağlayacak her türlü ulusal değerde projeleri geliştirmeye MÜSİAD Konya olarak devam ediyoruz. Bu projelerimizi yine Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde değerlendirerek şehrimizin bir adım önde olmasını sağlayacak işlere öncülük ediyoruz. İklim değişikliğine uyum ve mücadele, çevre ve doğamızın korunması, kaynakların etkin ve verimli kullanılması ile sürdürülebilir kalkınmaya yönelik anlayışla, şehrimiz için 2042 yılında Avrupa’nın ilk karbon nötr şehri olması hedefini koyduk. Şehirlerin karbon nötre dönüşümünde en önemli sektörler; elektrik üretimi, ulaşım ve lojistik, sanayi tesisleri, konut ve ofis binalarını içeren gruplar olarak belirledik.
Büyükşehir belediyemiz, oda ve borsalarımız ile üniversitelerimizle iş birliği içinde şehrimizi kısa sürede bu yönde kalkındırmayı hedefliyoruz. Yeni dönemde de bu projemizin hayata geçirilmesi için tüm çaba ve gayreti sarf edeceğiz. Türkiye’nin üretim, istihdam ve ihracatında önemli bir role sahip olan MÜSİAD Konya üyelerinin yeni pazarlara açılması ve katma değerli ihracat yapabilir hâle gelmesi adına faaliyetler yürütmeye bu dönemde devam edeceğiz. Bu konu ile ilgili MÜSİAD Ekonomik İlişkiler Komisyonumuz (MEKİK) oldukça önemli programlar icra etmiş yeni dönemde de bu programları icra etmeye devam edecektir. MEKİK Komisyonumuz ile birlikte birçok iş seyahatleri ve şehrimizde iş görüşmeleri düzenleyeceğiz. Aynı zamanda da yabancı iş insanlarını şehrimizde misafir edeceğiz. Çalışmalarımıza ilk olarak Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile başladık. 8-12 Nisan Tarihlerinde şehrimiz ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Türkiye’nin en büyük Tarım Fuarına 40’ı aşkın iş adamı heyetini şehrimizde misafir edeceğiz. MÜSİAD Konya olarak, kardeşlik ve Kazan-kazan politikasını yürüttüğümüz, yakın iş birliğe büyük önem verdiğimiz Afrika Kıtasıyla ilgili de çalışmalarımızı sürdürmekte kararlıyız. Tabi ki yeni Pazarlar ve ülkelere olan seyahatlerimizi de koordine edeceğiz.
Geçtiğimiz yıllarda şehrimiz için hayati öneme sahip Mavi Tünel, KOP İdaresi, Endüstri Bölgesi ve Lojistik Merkezin Konya’ya kazandırılması noktasında, raporlar hazırlayıp kamuoyuyla paylaşmıştık. Bu projelerin gerçekleşmiş olmasının açıkçası haklı gururunu yaşıyoruz. MÜSİAD, yurt içinde 84 şubesi, yurt dışında 84 farklı ülkede 99 irtibat noktası, toplamda 14 bini aşkın üyesi, yaklaşık 60 bin şirketten oluşan ekonomik büyüklüğü ile ülkemizin en büyük destekleyicisi ve paydaşıdır. MÜSİAD’ın üyesi bakımından en büyük ve en etkin şubesi MÜSİAD Konya olarak, şehrimizin ve ülkemizin ekonomisi canlandıracak, şehrimizin vizyonuna değer katacak projeler üretmeye devam edeceğiz.
Tek amacımız Konya’mızın ekonomisini ve sanayisini güçlendirerek, istihdamına katkı sağlamaktır. Bunun için projeler üreterek üzerlerinde çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızı yürütürken sizlerin desteğini yanımızdan görmekten dolayı memnuniyetimi belirtir, bu duygularla sözlerime son veriyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.”
Ulular toplantının sonunda yeni yönetim kurulu üyelerini tanıttı.
1. Osman Ulular (Başkan)
2. Mevlüt Doğan (Başkan Yardımcısı)
3. Fatih Tatlısumak (Başkan Yardımcısı)
4. Ali Semiz (Başkan Yardımcısı)
5. Ahmed Yılmaz Ay (Başkan Yardımcısı)
6. Ali Koçak (Yönetim kurulu üyesi)
7. Münir Uluğ (Yönetim kurulu üyesi)
8. Hüseyin Özcan (Yönetim kurulu üyesi)
9. Ali Arslan (Yönetim kurulu üyesi)
10. Tarkan Ecerkale (Yönetim kurulu üyesi)
11. Yakup Mehmet Çiğdem (Yönetim kurulu üyesi)
12. Abdullah Soylu (Yönetim kurulu üyesi)
13. Abdullah Doğru (Yönetim kurulu üyesi)
14. Samet Tekelioğlu (Yönetim kurulu üyesi)
15. Asım Elliiki (Genç MÜSİAD Konya Başkanı)