DİĞER KATEGORİLER

Ulaş Tekerkaya, Çatalhöyük mutfağını dünyaya tanıtıyor

Somatçı markasının kurucusu ve şefi Ulaş Tekerkaya, adeta kültürel mutfak elçisi olarak Çatalhöyük mutfağı ile Hollanda da hizmet veriyor. Amsterdam’da 1 Mayıs’ta kapılarını açan Somatçı Amsterdam Çatalhöyük Selçuklu Rumi mutfağı, kısa sürede bölgede en çok tercih edilenler arasında yer aldı.

İSLAM OYUNLARI 6

Konya’da Somatçı Fihi Ma Fih Restaurant olarak 2011 yılında faaliyetine başlayan Selçuklu ve Mevlevi Mutfağı gibi temalı mutfak kültürlerini işleyerek kısa zamanda yerli yabancı önemli bir kitleye sahip olan Somatçı, 2022 yılından itibaren Konya’daki faaliyetlerine ara vererek Hollanda Amsterdam’da 1 Mayıs’ta kendisine yakışır bir restaurant açtı.


Türkiye’de bir ilk olarak Selçuknâme ve Hz. Mevlana’nın eserlerinde geçen yemekleri uzun yıllar yerli ve yabancı birçok misafire sunan şef Ulaş Tekerkaya bu bağlamda mutfak kültürünü anlatma, uygulama ve geliştirme hususunda yapmış olduğu çalışmalar ile geçmişten geleceğe köprü görevi üstlendi.


Hazırladığı lezzetlerin yanı sıra yaptığı çalışmalar ile ulusal ve uluslararası birçok kuruluştan ödüller alan Somatçı markasının kurucusu ve şefi Ulaş Tekerkaya, Çatalhöyük, Selçuklu ve Mevlevi mutfağı temaları kapsamında “Somat’a Salâ, Neolitik Çağda Çatalhöyük 9000 Yıllık Mutfak Kültürü, Boncuklu Höyük ve Çatalhöyük 10000 Yıllık Mutfak Kültürü” eserlerini mutfak mirasına kazandırdı. Ulaş şef, bu eserler ile 2022 yılında ”Yemek kitapları Nobeli” olarak nitelendirilen dünyaca ünlü yemek kitapları yarışması ‘‘Gourmand Cookbook Awards” kategorisinde “Special Awards” ödülünü, 2020 yılında ise Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen turizm zirvesinde “Somatçı Fihi Ma Fih Restaurant” olarak SMS oylaması ile Türkiye’nin en iyi yiyecek içecek Restaurant unvanını aldı.


Ulaş Tekerkaya bu kültürü gastronomi deneyimi kapsamında daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla 2022 yılında yurt dışına taşıma kararı aldı ve bu kapsamda “European Union İntellectual Property Office” tarafından 2023 tarihinde “Somatçı” markasının uluslararası tescilini alarak Somatçı’yı bir dünya markası haline getirdi. Hollanda’da farklı sektörlerde faaliyet gösteren “La Quisine B.V.” şirketi ile “Somatçı” arasında imzalanan anlaşma sonrasında “Somatçı” markası Çatalhöyük, Selçuklu ve Mevlevi mutfağı temaları ile Avrupa’da yerini almış oldu.

1 Mayıs’ta hizmete giren Restaurant, yeme içme hizmetinin yanı sıra Neolitik Çağda Çatalhöyük 9000 Yıllık Mutfak Kültüründe yer alan aletlerle müşterilerine unutamayacakları buğday ve kahve ezip hazırlama deneyimi yaşatıyor. Yaptığı çalışmalarla bir nevi Ülke ve şehrimizin kültür elçiliğini yapan Şef Ulaş Tekerkaya Restaurantın büyük bir bölümünde Konya ve Çatalhöyük imzalı ürünleri sergileyerek müşterilerine Çatalhöyük’ün tanıtımını yapmış oluyor.



BENZER HABERLER
19.09.2024 17:23
Balıkesir'de 3 bin 879 litre sahte zeytinyağı ve 1,8 ton sahte bal ele geçirildi
19.09.2024 17:01
Ankara’da akraba iki aile arasındaki husumet kanlı bitti: 2 ölü, 4 yaralı
19.09.2024 16:39
Adana'da sağanak, sel ve taşkına yol açtı
19.09.2024 16:27
Otomobil park halindeki tıra ok gibi saplandı: 1 ölü
19.09.2024 15:50
Avcılar'da servis midibüsünün çarptığı 4 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
19.09.2024 15:31
Çankırı'da "vargit"lerin açmasıyla yaylalar renklendi