Tiroid bezi hastalıkları ve guatr kadınlarda nelere sebep oluyor?- Bülent ŞİMŞEK- Yeni Meram Gazetesi
Guatr ve tiroid hastalıkları ülkemizde sık görülen sağlık problemlerindendir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Tiroid hormonlarının ana görevi metabolizmayı düzenlemek olsa da, üreme fonksiyonu ve zeka gelişimi dahil pek çok gelişimde rolleri vardır.
Boyunda yer alan tiroid bezi beyinde bulunan hipofiz bezinin kontrolünde çalışır. Hipofizden salgılanan TSH hormonu, tiroid bezinde T3 ve T4 olarak adlandırılan iki ana hormonun salgılanmasını kontrol eder. Kanda TSH,T3,T4 seviyelerini ölçerek tiroid bezinin fonksiyonları hakkında bilgi edinebiliriz.
Tirod bezinin az veya çok çalışmasının adet düzensizlikleri üzerinede etkisi vardır. Adet düzensizliğinin milyonlarca kadının sorunu olmaktadır, alışılandan daha fazla veya daha sık kanama ya da beklenen kanamanın olmayışı kadınlarda adet dönemlerinde huzursuzluğa neden olmaktadır.Düzenli adet görebilmek için vücuttaki birçok hormonun sağlıklı bir denge içinde olması gerekmektedir. Adet düzensizliği denildiğinde ilk olarak cinsiyet hormonlarındaki bozukluklar, yani kadındaki östrojen ve progesteronun kandaki seviyesi ve dengesi akla gelmektedir. Bu birçok vakada doğru iken, milyonlarca hastada cinsiyet hormonları normal olduğu halde, tiroid hormonlarının yetersiz veya aşırı olarak salgılanmasına bağlı olarak adet düzensizliği görülebilmektedir. Bu durum bazen verilen tedavilerin başarısız olmasına veya tedavi bitiminden sonra adet düzeninin tekrar bozulmasına neden olmaktadır. Bu durumu açıklığa kavuşturmanın basit bir yolu var. Özellikle adet döneminin 3. günü baktırılacak TSH, T3 ve T4 degerleri tiroid bezinin fonksiyonlarını anlamada bize yardımcı olmaktadır. Adet düzensizliği yaşayan kadınlarda tiroid bezi fonksiyon bozukluklarının aştırılması nedenin aydınlatılmasında önemli bir durumdur.