DİĞER KATEGORİLER

TIK TIK ATIYOR KALBİM!

TIK TIK ATIYOR KALBİM!- Ümmü Gülsüm ETYEMEZ- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

Günümüzde çok yaygın görülen hastalıklardan biri olan kalp-damar hastalıkları, gereken önem gösterilmediğinde ciddi sonuçlara yol açmaktadır.


Kalp krizi, hipertansiyon, romatizmal kalp hastalıkları, ritim bozuklukları, doğumsal kalp hastalıkları, kalp kası hastalığı gibi hastalıklar; Kalp-Damar Hastalıkları grubunda incelenir.
Kimler Risk Altında?
Obezite
Aşırı alkol/sigara tüketimi
Beslenme tarzında yapılan hatalar
Hareketsizlik
Kan basıncını yükseltmesi sebebi ile yoğun stres yaşamak
Cinsiyet, yaş ve genetik
Yukarıda saydığımız maddeler bu hastalığa davetiye çıkarmakla beraber veriler; 60 yaş üstü bireylerin ve erkeklerin daha çok risk altında olduğunu belirtiyor.
Biliyoruz ki; bir hastalığı önlemek, tedavi etmekten çok daha kolay ve ucuz bir yoldur. Yukarıdaki risk faktörlerine dikkat ederek ve yaşam tarzınızda ufak değişiklikler yaparak kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi düşürebilirsiniz.


Tıbbi Beslenme Tedavisi


Beslenme 7’den 70’e tüm canlıların yaşamını sürdürebilmesi için olmazsa olmazı. Her bireyin beslenme tarzı farklı olduğu gibi; her bireyin diyeti de tıpkı parmak izi gibi kişiye özel olmalıdır. Genel geçer listeler, komşunun diyeti veya internet sitelerinden bulduğunuz rastgele diyet listeleri size ve yaşam tarzınıza uygun olmayabilir hatta size zarar verebilir. Şimdi gelin kalp-damar hastalıklarının oluşumunu önlemek için ve bu hastalığa sahip bireyler için beslenme önerilerine değinelim.


Öncelikle vücut ağırlığı kontrol altında tutulmalıdır. Mevcut fazla kilolar verilmeli ve egzersiz yaşam biçimi haline getirilmelidir.
Doymuş yağ, trans yağ ve basit şeker tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Besinlerle alınan kolesterol kontrol altına alınmalıdır.
Koyu-yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagil tüketimi artırılmalıdır.
Etler yağsız ve yağlı tohumlar tuzsuz tercih edilmelidir.
Yağlı gıdalar, sakatatlar, kızartmalar, alkollü içecekler tüketilmemelidir.
Posadan zengin olan meyvelerin kabukları soyulmadan yenilmelidir.
Süt/süt ürünleri az yağlı ya da yağsız olarak tercih edilebilir.
Hipertansiyon varsa tuz tüketilmemelidir. Ekmekler ve yemekler tuzsuz olmalıdır.
Yemek pişirme yöntemlerinden fırında, haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir.
Beyaz ekmek yerine tam tahıllı/kepekli ekmek veya çavdar ekmeği tüketilmelidir.
Bunlar belki de çoğunuzun bildiği fakat uygulamakta zorluk çektiğiniz maddeler. Yaşam ve beslenme tarzınızda bu tip alışkanlıklar yoksa hepsini tek seferde benimseyin diyemem ama birini bile yaşamınıza dâhil ederseniz, sizin için kâr olacaktır. Unutmayın ki 1, 0’dan her zaman çoktur.
Malum, konumuz biraz hassas. Tıpkı çabuk kırılabildiği gibi çabuk hastalanabilen bir organ; aman dikkat!
Kalbinize ve kalbinizdekilere iyi bakın diyor; sağlıkla kalmanızı temenni ediyorum!

DYT. ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ
@dyt.ummugulsumetyemez