TEKAMÜL OKULUNDA HERKESE BAŞARILAR- Medine EKMEKCİ- Yeni Meram Gazetesi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kadın müfettiş, bir okulu teftiş etmek için görevlendirilir.
Müfettiş okula gitmek için yola koyulur ancak yolda arabası hararet yapar ve aracı çalışmaz. Oradan geçen bir çocuk araca doğru yanaşarak yardıma ihtiyacının olup olmadığını sorar.
Müfettiş: Araçlardan anlar mısın? Çocuk: Babam tamircidir bende bazen ona yardım ederim. Arabanın motoruna bir bakış attıktan sonra, alet-edevat çantasını ister. Çocuk bir kaç dakika uğraştıktan sonra, müfettişten aracı çalıştırmasını rica eder. Bu arada müfettiş bütün bu olanları dehşet içerisinde izler. Araç tekrardan hareket etmeye başlar, çocuğa teşekkür ederek bu saatte neden okulda olmadığını sorar.
Çocuk: “Bugün okulumuza müfettiş gelecekmiş ve öğretmenin dediğine göre benim sınıfın en tembel öğrencisi olmamdan dolayı evde kalmam gerekiyormuş!” diyerek durumunu arz etmiş olur.
Evet, işte yetenekler böyle bitiriliyordu eskiden.
İyi öğretmenler geçmişte her ne kadar iyi şeyler bilseler de bugünün farklı bir gün olduğunu ve dünkü atı bugün süremeyeceğini bilir” der Robinson...
Önce ilgi, sonra bilgi düsturuyla.
Bana göre hakikatini bilip, bulup içindeki o çırağı tutuşturacak olandır öğretmen.
Maltepe Üniversitesinin “Türkiye’deki Sosyo-Kültürel Değişimler Hakkında Gençlik ne düşünüyor” başlıklı araştırmasına göre her üç liseliden ikisi eğitim sistemine karşı ve sistemin değişmesi gerektiğine inanıyor.
Sevmediğiniz, inanmadığınız bir yapıdan ne alabilirsiniz ki? Milli eğitimin ilk işi, muhabbet eğitimi olmalı... Gençleri hepimiz eleştiriyoruz. Fark edemediğimiz durum, onlar başka bir sistemin içine doğdular. Bu durumu özümseyip “acaba nasıl katkıda bulunuruz” diyen pek az insan var.
Bugün üniversite sınavına giren öğrencilerimize başarılar diliyorum. Üniversite önemlidir ama her şey değildir. Hepiniz bir potansiyele zaten sahipsiniz ve o potansiyel önünde sonunda ortaya çıkar çünkü okul amaç değil araçtır. Önemli olan, içindeki o muazzam cevheri mücevhere dönüştürmektir.
Eskiden çocuklar ömürlerini testle tost arasında geçirirlerdi. Yine eskiden tv lerden çocukları uzak tutmakla ilgili ciddî kamuoyu oluştururlardı. Çocuklarımızı uzak tutmaya çalıştığımız her şey şimdi sadece bir tık kadar uzağında.
Dijital nesil dijital çağın kucağına doğdu. Tüm dünya bir değişim ve dönüşüm yaşıyor ve her şey yeniden yapılanıyor, yapılandı. Eğitimimiz, sosyal kültürel değerlerimiz, ilişkilerimiz yani insana dair ne varsa her şey pandemi ile değişti..
Daha ben kendimin kim olduğumu, neden bu gezegende olduğumu tam olarak idrak edememişken(!) şimdi de bu sisteme ayak uydur diye dayatıyorlar!
Sınava giren gençlerimizin; “Girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep, dediler ilim geride, illâ edep illâ edep” sözünü hayatlarına şiar edinmelerini temennî ederim.
Tekâmül okulunda hepimize başarılar. Ruhumuzda farkındalıklar oluşsun, mucizeler getirsin dileğimle…