DİĞER KATEGORİLER

TAZE FASULYE DENİNCE AKLA GELEN İLÇEMİZ DERBENT

TAZE FASULYE DENİNCE AKLA GELEN İLÇEMİZ DERBENT-Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6
DERBENT: Osmanlı imparatorluğu döneminde Anadolu’da ve Rumeli’de yol güzergâhlarında, özellikle dağlık ve geçit bölgelerinde, halkın can ve mal ve güvenliğini sağlayan teşkilatlara verilen isimdir. 20/05/1990 tarih ve 20523 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 3644 sayılı kanunla DERBENT İlçe yapılmıştır; İç Anadolu Bölgesinin güneybatısında kurulmuştur; kuzeyinde Kadınhanı, güneyinde Meram, batısında Ilgın, Beyşehir ve doğusunda Selçuklu ilçesi bulunmaktadır. İlçenin yüz ölçümü 302,2 km²’dir. Arazi yapısı engebelidir. Yaylaları Uzundere, Bellikli Pınarcık’tır. Pınarlı, Derecik, Çiğdemli, Ardıçlı önemli küçük derelerdir. Aladağ ile muhteşem doğası, yaşlı nüfus dikkate alınacak olursa burada yaşam süresinin fazla oluşu, arıcılık için uygun ekolojik çevreyle ilgili yapısı, kış sporlarının yapılabilmesi, soğuk hava deposu olarak kullanılan mağaralarda yöresel peynirlerin bulunması, tarım ve hayvancılığın gelişmiş olması, avantaj sağlarken arazilerin parçalı ve küçük olması, ilçede sanayinin gelişmemiş olması, genç nüfusun göç eğilimli olması ilçenin belli başlı dezavantajlarıdır. Alişar, Derbent, Çiftliközü sulama göleti mevcuttur. Göller sulanan tarım arazisi miktarının artmasına ve böylece endüstriyel değeri fazla olan ürünlerin yetiştirilmesine imkân sağlamıştır. İLÇENİN TEMEL GEÇİM KAYNAĞI TARIM VE HAYVANCILIKTIR Derbent ilçesinin Konya’nın toplam FASULYE üretimi içerisindeki payı oldukça yüksek olup yaklaşık %63’tür. 2014-2018 yılları kıyaslandığında fasulye ekim alanı %45 artarken üretim miktarı %77 oranında artış göstermiştir. FASULYE : (Phaseolus Vulgaris L.) besin değeri çok yüksek olan, tüm dünyada bol miktarda tüketilen Leguminosae familyasının önemli bir kültür bitkisidir. İnsan beslenmesinde önemli bir sebzedir. Fasulye taze sebze, kuru dane ve konserve gibi değişik şekillerde değerlendirilebilmektedir. Orta Amerika kökenli olan fasulye bitkisi 250 yıl önce Anadolu’ya gelmiş ve çok geniş bir yayılım alanı bulmuştur (Şehriali, 1988). Türkiye’de tüm bölgelerde yetişmektedir. A, B1, B2 ve C vitaminlerince zengindir. Ayrıca vücutta biriken asidi nötralize edebilecek baz fazlalığı oluşturur. Fasulye baklalarında bulunan phasol ve phaseolin maddelerinin şeker hastalığında kullanılan insülin karakterinde olduğunu ve bu yüzden kandaki şeker miktarının düşürülmesinde kullanıldığı bilinmektedir. Taze fasulye üreticileri, ürünlerini perakende olarak gerek doğrudan tüketicilere gerekse gıda sanayi işletmelerine satabilmektedir. Gerekli hammaddeyi tarımsal ürünlerden sağlayan gıda sanayi işletmeleri, sözleşmeli olarak taze fasulye üretimine destek olmakta, böylece üretici düzenli gelir elde edebilmektedir. Fasulye, serin iklim sebzesi olup tek yıllıktır.   Türkiye’de taze fasulye üretiminin büyük bölümü küçük ve dağınık işletmelerde yapılmakta, toplulaştırılmanın tamamlandığı işletmelerde FASULYE tarımının özendirilmesi için fasulye üreticisiyle yapılacak anket çalışmaları ile mevcut durumun analiz edilmesi, Covid-19 salgını sonrası üretimin daha dikkatli yapılması birim alanda verimin artırılması için gerekli çalışmaların yapılması, fasulyenin üretimi, çapalama, bakteri aşılama, masraflarının belirlenmesi, fiziki üretim girdileri, tohumu nereden temin edecekleri, temin ettikleri tohumu neden tercih ettikleri, uygun sulama yöntemleri, karşılaştıkları hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri, iyi tarım uygulamaları, faydalanabilecekleri destekler uygun hasat zamanı, tarım sigortaları, pazarlama yöntemleri, örgütlenme yöntemleri(kooperatif, birlik vs.), üretimde yeni teknolojilerin kullanılması, üretim maliyetinin düşürülmesini, GIDA GÜVENLİĞİ ile üretimlerin gerçekleştirilmesini sağlayacak ve buna bağlı olarak da pazarlama kolaylaşacaktır. Ayrıca üretimin planlanması ve yönlendirilmesi, eğitim çalışmalarına önem verilmesi ve pazarlama sorunlarının çözümünde kooperatifleşmenin yaygınlaştırılması sektörün geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Yapılan anket sonuçlarına göre taze fasulye üretimi yapan üreticiler temmuz-eylül ayları arasında 3-5 sefer hasat yaptıklarını belirtmişlerdir. Fakat bazı tohum çeşitlerinin verimi ve bakımın iyi olmasından dolayı 8-10 üzeri hasat yapan üreticilerde mevcuttur. Fasulyenin toplanmasında Taze fasulye istenilen irilik, şekil ve ağırlığa ulaştığında hasat edilir. Fasulye hasadında iki toplama arasının farklı olduğu görülmektedir. İki hasat arası süresinin farklı olmasının temel sebebi işletmede üretilen taze fasulye ekim alanının farklı coğrafi bölgelerde yer almasıdır, yükselti farklılığı nedeniyle ürünlerin olgunlaşma süresinin arttığını gördüm. Fasulye hasadında aile iş gücü ve yabancı iş gücünden yararlanılmaktadır. İşletme genişliği arttıkça kullanılan yabancı iş gücü arttığı tarafımdan gözlemlenmiştir.Derbent ilçesinde iyi tarım uygulamaları kapsamında sebze üreticilerinin iç kontrollerini yapmış olmak Derbent ilçesinde bana konu hakkında daha çok gözlem yapma imkânı sağlamıştır. Gıda güvenliği, sağlıklı beslenme iyi tarım uygulamalarının, tüm bitkisel üretimde uygulanması ümidiyle bereketli üretim sezonu olması dileğimle ... Uzman Tarım Danışmanı İYİ TARIM UYGULAMALARI KONTROLÖRÜ Tülin Kalın Aysan