DİĞER KATEGORİLER

TAKVİM YAPRAĞI

TAKVİM YAPRAĞI- Adem ESEN- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

Yeni bir yılın başlangıcı, aynı zamanda kullandığımız takvimin değişimi demek. Son takvim yaprağını elinize alıp atık haline getirdiğinizde bir yılı tamamlandığını artık iyiden anlıyoruz. Bu son takvim yaprağı belki belli duygulara götürüyor, ama yeni yaprakla yeni ümitler de canlanıyor. Geçen 365 gün elimize aldığımız kağıdını kokladığımız yaprak yerini biraz farklı harflerle basılan belki rengi farklı yapraklara bırakmış.
Kullanılan takvimler şimdi yerini akılı telefondaki dijital ortama bıraksa da duvar takvimleri, masa takvimleri, cep takvimleri şimdilik yerlerini koruyor. Duvar takvimlerinin pabucu dama atılıyor, desek yanlış olmaz.
Takvimlerin bazı türleri var: Masa takvimleri enine, genişçe haftalara göre düzenlenmiş, üzerine küçük notlar alabiliyorsunuz. Genellikle sendikalar dernekler veya vakıflar bastıkları için üzerlerinde bu kurumlara ait bilgiler de yer alıyor. Cep takvimleri de daha küçük ebatlarda gün takibini sağlıyor. Akıllı cep telefonları gibi cihazların olmadığı dönemlerde bazı küçük bilgilerin kaydı, telefon numaraları kaydı gibi amaçlar için kullanılıyordu. Ama delikli boru çıktı mertlik bozuldu türünden, akıllı telefonlar çıktı bunlara çok fazla ihtiyaç kalmadı. Ancak bunları hala kullananlar var.
Duvar takvimleri her ayın günlerinin yer aldığı resimli türü veya her günün ayrı ayrı bulunduğu türleri var. İkinci türünü yani her gün için genellikle 13-9 cm ebadında olanı duvara bir hat örneği veya manzara resmi ile asmayıp masanın üzerinde de kullanılabilir. Bunlara takvim takozu deniliyor herhalde. Yapraklar enine veya boyuna olabiliyor. Birçok kişi hatıratında bu takvim yapraklarından okuma yazma öğrendiklerini yazar. Hatta bir akademisyen dini ve milli bilgilerin birçoğunu buradan öğrendiğini söyleyince dikkatim bir kez daha bu takvimlere yönelmişti. Öyle ya bazı siyasi gruplar veya cemaatler boşuna takvim basarak müntesiplerine ulaştırmıyorlar. Bunun için eğitim ve aidiyet oluşturmada önemli yere sahiptir takvimler…
Herkes sosyal veya siyasi çevresine göre farklı takvim kullanıyor, daha doğrusu bu piyasa buna göre şekilleniyor. Bir dönemler Saatli Maarif Takvimi çok meşhurdu. Şimdi kısaca göz atılınca Diyanet, Hicret, Fazilet gibi takvimler görülüyor. Marketler, işyerleri, spor kulüpleri, siyasi partiler, belediyeler vs. bu takvimlerden alıp üzerlerine kendi isimlerini koyarak hem bu takvimi basan kuruma destek olmakta hem de bir yıl boyunca o takvimi kullanana reklam görevini yetine getirmekteydiler, şimdi çok azaldı... Enflasyon takvim basmayı da etkileyince artık bunlara fazla rastlanmıyor, yerini sosyal medya aldı.
Takvim yapraklarının hedef kitlesi esas olarak yetişkinlerdir. Geçen yıl, Diyanet çocuklar için de takvim çıkardı, ama bu yıl camilerde bulamadık. Herhalde yayınlanmadı.
Takvim yapraklarında gün hakkında bilgiler yer alıyor: ay, gün, namaz vakitleri bilgileri. Ön yüzde ayrıca Miladi takvimde Rumi ve Hicri gün karşılıkları o gündeki tarihi olaylar, tanınmış büyüklerin ölüm ve doğum yıl dönümleri veriliyor. Arka yüzünde ise bir tema hakkında özet bilgi ile ayet, hadis, güzel sözler yer alıyor. Bu sebeple aslında takvim hazırlığı da hazırlayanlar için ciddi bir uğraşı ve tecrübe demektir. Bu sayfada mevsimine göre bilgiler yer alıyor. Bazı hatırlatmalar oluyor. Aslında her gün bir konuyu öğretiyor veya hatırlatıyor, dikkat çekiyor.
Ben, şahsen takvim kullanırım, hatta rahmetli babam ve kayınpederim gibi bir ay önce yenisi bir köşeye koyup, son yaprakla beraber bunu tedavüle koyanlardanım. Çocuklarıma da birer tane alıp verirdim, ama bu yıl tercihi kendilerine bıraktım.
Her takvim kağıdını kopardıkça hayatımızdan bir günün de kayıp gittiğini hissederiz. Allah’tan iki cihanda güzellikler niyazıyla...