Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız süt üreticisinin durumu hakkında Yeni Meram’a konuştu. Yıldız, süt üreticisinin zor günler geçirdiğine dikkat çekerek, gelecek destekleri beklediklerini vurguladı.
Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız Süt üreticisinin içinde bulunduğu durumu ele alarak, “Süt fiyatlarında üretici şu anda zarar ediyor. Bu süreci atlatmak içinde ekim-kasım-aralık ayı süt desteklerini devlet 50 kuruştan 1 TL’ye çıkarttı. Muhtemelen ocak ayından geçerli bir süt fiyatı açıklanacak bu süt fiyatı da bu hafta en geç önümüzdeki hafta belli olmasını bekliyoruz. Açıklanan bu fiyatlar ocak ayından itibaren geçerli olacak. İnşallah açıklanacak fiyat sahanın gerçeği ile paralel gerçekleşir.” dedi. Konya Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız Türkiye’deki süt fiyatlarının birkaç aşamada belirlendiğini hatırlatarak, “Süt fiyatları bildiğiniz gibi birkaç aşamalı olarak belirleniyor. Süt fiyatlarını gıda komitesi ve ulusal süt konseyi fiyatları belirliyor. Bugüne kadar üreticinin beklentilerini karşılayan bir fiyat şu ana kadar çıkmadı. İnşallah bundan sonraki süreçte çıkar umudundayız.” şeklinde konuştu. Başkan Yıldız, Türkiye’deki süt fiyatlarının dünya ortalamasının altında olduğunu hatırlatarak, “Tüketici süt fiyatlarını pahalı buluyor. Fakat dünya süt tüketim miktarlarına baktığımızda Türkiye’nin süt tüketimi dünya ortalamasının çok altında bu durum bize üretilen sütün vatandaşımız tarafından tüketilemediğini gösteriyor. Vatandaşımızın üretilen sütü tüketememesinin sebebi gelir düşüklüğünden kaynaklanıyor. İnsanlar gelir düşüklüğü nedeniyle süt ürünlerine ulaşamıyor.” şeklinde konuştu.
“ÇİĞ SÜT İLE RAFTAKİ SÜT ARASINDA CİDDİ FARK VAR”
Devletin süt piyasasındaki fiyatları kontrol altına almasının önemine değinen Başkan Yıldız, “Çiğ süt olarak üretimden çıkan süt ile rafta satılan süt arasında ciddi fiyat farkı var. Devlet bu noktada fiyat kontrolünü ele almalı. Üretilen sütün ürün haline getirilmesi noktasında süt sanayisi kısmı ve market kısmı mercek altına alınmalı.” dedi. Başkan Yıldız, sütteki tağşişe dikkat çekerek, “Sütte tağşiş dediğimiz hileler her dönemde maalesef karşılaştığımız bir durum. Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda denetimlerini gerçekleştirerek son durumu kamuoyu ile paylaşıyor” ifadelerini kullandı. Bakanlık tağşiş uygulamalarından üreticileri vazgeçirmek ve kamuoyunu tağşiş yapılan ürünler hakkında bilgilendirmek için bakanlığın tağşiş yapan firmaları kamuoyu ile paylaştığını dile getiren Yıldız, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hile yapan firmaların isimleri gıda yüzsüzleri olarak kamuoyu ile paylaşıyor. Kontrol mekanizması bir taraftan işliyor. Ama en önemlisi tüketici bilincinin oluşması.” dedi. Yıldız, tüketicilerin ürünleri satın alırken fiyat kalite dengesini mukayese ederek almaları gerektiğini hatırlatarak, “Tüketici karkas kesim fiyatının belli olduğu bir yerde 200 TL’ye sucuk alıyorsanız. Aldığınız sucuğun sucuk olmadığını bileceksiniz. Alışverişlerinizde sadece fiyat bazlı seçimler yerine fiyat kalite dengesini de sağlık açısından korumak gerekiyor” dedi. Türkiye’de belirli bölgeler dışında genellikle besi hayvancılığı yapıldığına dikkat çeken Yıldız, “Mera hayvancılığı olmadığı için besi hayvancılığı çoğunlukla yapılıyor. Genelde besi hayvancılığı gerçekleştirildiğinden ocak ayı hayvanların doğum dönemine rast geldiğinden bu dönemde süt artışı görülüyor” şeklinde konuştu. Başkan Yıldız, süt artış dönemlerini hatırlatarak, “Süt artışının ocak ayından başlayarak haziran ortasına kadar görülüyor. Süte şu an talebin olmadığı bir durumda bir de süt miktarının artacağını söz önüne alırsak devlet üreticinin elindeki fazla miktardaki sütü regülasyon şeklinde süt kurumu üzerinden alarak süt tozuna çeviriyor. Biz süt üreticileri olarak süt alımlarının devam etmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.