SÜT HORMONU YÜKSEKLİĞİNİN (PROLAKTİN) KADINLARDA ADET DÜZENİNİ BOZDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?- Bülent ŞİMŞEK- Yeni Meram Gazetesi
Prolaktin, beyinde yer alan hipofiz bezi tarafından salgılanan bir t hormondur.
Kadınlarda hamilelik süresince meme bezlerinin gelişimini ve doğumdan sonra süt üretimini sağlayan hormondur. Bu yüzden prolaktin halk arasında süt hormonu olarak da bilinir.
Prolaktin hormonu yüksekliği kadınlarda; adet düzensizliği, gebelik ya da doğum olmadığı halde memeden süt gelmesi ve gebe kalamama gibi sorunlara neden olabiliyor.
PRL olarak kısaltılan prolaktin hormonu, kadınlarda yaklaşık olarak 15 ile 25 µg/L seviyesinde olması gerekir. Prolaktin hormonunun yükselmesi ile FSH ve GnRH hormon üretimi baskılanır. Bunun sonucunda yumurta üretimi kesilir ve gebe kalamama, adet düzensizliği gibi problemler ortaya çıkar. Kadınlarda östrojen düzeyini düşürür. Bunun sonucunda da cinsel fonksiyon bozuklukları görülür.
Prolaktin yüksekliği belirtileri ise en sık şöyledir:
Gebelik haricinde memede şeffaf ya da beyaz akıntı veya süt gelmesi, adet düzensizliği yada yokluğu, vajinada kuruluk, kısırlık şeklindedir
Prolaktin yüksekliği tanısı nasıl konur?
Hastaların uzman bir hekime başvurmalarına neden olan memede büyüme ve ağrı, cinsel isteksizlik, kısırlık, baş ağrısı, görme problemleri, adet düzensizliği ya da kesilmesi, normal zamanda ya da meme ucu sıkıldığında meme ucundan süt ya da akıntı gelmesi gibi şikayetlerin varlığında hekim, hastanın ayrıntılı öyküsünü dinler ve fizik muayene yapar. Anamnez alınması sırasında kullanılan ilaçlar, var olan stres faktörleri mutlaka hekim ile paylaşılmalıdır. Ardından laboratuvar testi ile kanda prolaktin seviyesi kontrol edilir. Ancak gün içinde prolaktin seviyesinde azalma ve yükselme görülebildiğinden, kan testinin sabah saatlerinde, prolaktin hormon düzeyinin yüksek olduğu zaman diliminde kontrol edilmesi önemlidir. Ayrıca kan testinden bir gün önce, meme ucunun uyarılmaması, cinsel ilişkiye girilmemesi de prolaktin seviyesinin doğru ölçülmesi için önemlidir.