SOSYAL MEDYANIN ÜZERİMİZDEKİ ETKİLERİ- Betül PALANCI- Yeni Meram Gazetesi
Günümüzde sosyal medya; bloglar, iş ağları, forumlar, fotoğraf paylaşım siteleri, ürün ve hizmet değerlendirmeleri, sosyal imleme, sosyal ağlar ve video izleme gibi farklı şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Sosyal medya kullanım şekli ve süresi kişiler üzerinde olumlu veya olumsuz bir çok etkiye yol açabilmektedir.
Sosyal Medya Psikolojik olarak nasıl etkiler?
Psikolojik açıdan baktığımızda sosyal medyanın en önemli etkilerinden biri sosyal medya bağımlılığı olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal medya bağımlılığı; işini, ailesini ve hatta yeme-içmesini dahi ihmal edecek düzeyde sosyal medya kullanan kişiler için kullanılmaktadır. Gece yatmadan bakılan son şey ve sabah kalkar kalkmaz bakılan son şey, sosyal medya ise bu noktada bir durum değerlendirmesi yapmanızın vakti gelmiş demektir.
Sosyal medya kullanımının olumlu etkileri de elbette bulunmaktadır, fakat günümüzde maalesef olumsuz etkileri daha çok görülmektedir. Başlıca olumsuz etkilerine ise yetersizlik duygusu, anksiyete, uyku düzeninin bozulması, hareketsizlik ve bilgi kirliliğine yol açması gibi faktörleri örnek verebiliriz.
Kişiler, sosyal medyada etkileşimlerini ve yaşamlarını başkalarıyla karşılaştırıp daha az etkileşim , daha az maddi veya manevi imkanlara sahip olduklarını düşünüp yoğun bir yetersizlik duygusuna kapılmaktadır. Özellikle çocukların ve gençlerin, sosyal medyada gördükleri olumsuz davranışlar ve şiddet içeren içerikler nedeniyle, kaygı, depresyon ve diğer duygusal sorunlar yaşama olasılığı daha yüksektir.
Ayrıca Sosyal bir kaygı olan FOMO da sosyal medya kullanıcıları arasında sık görülen bir durumdur. ‘’Olan biteni kaçırma korkusu’’ olarak tanımlanabilecek bu durum, kullanıcıların her an her saniye bir şeyleri kaçırdığı hissi yaşamasıdır. Anksiyeteye kadar uzanan bu durum, kullanıcıların sürekli sosyal medyada bakarak bir şeyler mi kaçırıyorum diye bakınması sonucu oluşmaktadır.
Peki Ne Yapmalıyız?
Sosyal medyanın yaratmış olduğu olumsuz etkileri en aza indirgemek esasen kişilerin elindedir. Örneğin sosyal medya kullanım süremizi sınırlayabiliriz. Sizi kötü hissettiren, olumsuz duygularınızı açığa çıkaran kişi veya içerikleri takip etmekten ve kendinizle kıyaslamaktan kaçınmalısınız. Üretkenlik içeren, sizi mutlu eden ve kişisel gelişiminize katkıda bulunan, olumlu duygular açığa çıkaran içerikler paylaşmak ya da bu tür içerikleri takip etmek daha iyi hissettirecektir.
Sosyal medya, gerçek dünya ilişkilerinin yerini almamalıdır. Yüz yüze iletişim ve gerçek dünya ilişkileri önemlidir. Bu nedenle, sosyal medya kullanımı gerçek dünya ilişkilerine zarar vermeyecek şekilde dengelenmelidir.
Unutmayın! Sosyal medya doğru kullanıldığında oldukça faydalı ve işe yarar bir platformdur.
Sevgiler…