Son "27" Gün- Fatih ARSLANPINAR- Yeni Meram Gazetesi
Öncelikle yaklaşık olarak 2.5 yıllık bir Gazeteci - Köşe Yazarı olarak son 30 günde anlatacak, birçok hikaye biriktirdim fakat saha çalışmalarındaki aktif görevlerimden dolayı bu hikayeleri ve olayları sizlere anlık olarak anlatamamanın derin üzüntüsü içindeyim. Yüzyılın afetinde, hayatını kaybetmiş tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, tüm afedzedelerimize dirayet ve sabır dileyerek yaşadığım, şahit olduğum, dinlediğim olayları sizlerle paylaşmak isterim.
Kızılay; 5 Şubat tarihinde olumsuz hava koşulları nedeniyle yolda kalan vatandaşlara kumanya ikram ediyordu, tabiki bu çalışma sabah saatlerine kadar devam ediyor... 6 Şubat gecesi gerçekleşen depremde Konya Kızılay gönüllüleri ve personeli zaten sahada idi. Depremin ardından gerekli görevlendirmelerden sonra; Konya Afet Ve Acil Durum Başkanlığı Kriz Masasında Konya Genç Kızılay Yönetimi ile birlikte görev aldım. AFAD Başkanlığı tarafından Depremi yaşayan illere, Askeri Sistemde "Body" olarak tabir edilen kardeş şehir ilan edildiğini gördüm. Konya - Hatay'dan sorumlu il olarak görevlendirilmiş. (Sonradan öğrendim Hatay'dan sorumlu olmak üzere ilk başta Eskişehir ve Samsun görevlendirilmiş fakat gerekli koordinasyonun sağlanmaması üzerine bu görev Konya'ya verilmiş.) Kıymetli Vali Yardımcılarımızın koordinasyonunda Deprem bölgesine gitmek üzere vatandaşlarin ve kurumların tüm yardımlarına öncülük etmeye çalıştık.
Binlerce vatandaşımız AFAD Kriz Masasına sahaya gitmek için geldiler, unuttuklarimla birlikte; Yemek Şirketleri geldiler "binlerce kişilik yemek ihtiyacı karşılarız mobil mutfak götürüyoruz" dediler hemen yönlendirdik. Sanayiciler geldi "Battaniye, Gıda, Ekmek, Su doldurduk 1 Tır, hemen gitmek istiyoruz" dediler, hemen yönlendirdik. İnşaat Ustaları geldi, "Matkap, Hilti, Vinç Operatörlüğü ne lazımsa kullanırız, yeterki faydamız olsun" dediler, hemen yönlendirdik. Tıp fakültesi öğrencileri, atanmayı bekleyen sağlıkçılar geldi, "Gönüllü olarak çalışmak istiyoruz" dediler, hemen yönlendirdik. Öyle ki kıymetli okurlar, Konyalılar sahaya gitmek için akın ettiler, akın... Elbette ki her gelen vatandaş değil, o sürece en çok yardımı dokunacak kişiler görevlendirildi. Henüz "Tırlar yağmalanıyor" sözleri yokken Konya, Kızılay öncülüğünde 3 Günde 150 Tır malzeme göndermişti bile... Peki giden tırlar ne mi oluyordu? Konya Vali Yardımcısı Aydın bey, Konya'dan Hatay'a giden tüm tedariği kendisine gelen bilgiler ışığında koordinasyonunu sağlıyordu. Helal Olsun.
Konya Büyükşehir belediyesinin taktire şayan ekipleri de ilk günden beri sahada idi. Fen işleri, gerekli çalışmayı gösterdi. KOSKI, şehrin "Su" sorununa el attı. Kapsül, elektronik malzeme tedariğini sağladı. Konya Otogarı binlerce insanı hem afet bölgesine taşıdı hemde afet bölgesinden gelen vatandaşları yurtlara ve otellere yerleştirdi. Binlerce araç, binlerce kişi sahada idi ve elbette ki tüm bu koordinasyonu Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay sahada bizahati yönetti. Helal Olsun. Necmettin Erbakan Üniversitesi hemen gida, giyim ürünleri toplayıp, Afed ve Acil Durum Topluluğu ile birlikte sahaya çıktı. Mustafa Kemal Üniversitesi yemekhanesi sağlamdı ve maalesef işletecek kişiler enkaz altındaydı, gerekli personel ve malzeme tedariği ile yemekhaneyi işletmeye başladılar ve tüm bu koordinasyonu Rektör Cem Zorlu organize etti. Helal Olsun.
Depremin 7. Gününde afedzede vatandaşlarımızın farklı illere tahliyesinin başlaması üzerine Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı yurtlar ve gençlik merkezleri canhıraş hazırlığa başladılar. Şuanda Konya KYK yurtlarına 18.000 vatandaşımız yerleşti ve çalışmalar yalnız bununla da bitmiyor. Gençlik merkezleri liderleri, gönüllüleri yurtlara yerleşen vatandaşlara hizmet sunmaya devam ediyor. Helal Olsun. Selçuklu Belediyesi Sanat Akademisi ise, Yurtlarda yer alan vatandaşlarımıza, Selçuklu Kongre Merkezinde "Veli - Çocuk Şenliği" etkinliği gerçekleştirerek tüm bu olay sürküsünden yorulan velilere ve çocuklara bir nebze olsun nefes aldırmaya çalışıyor. Helal Olsun. Hali hazırda merkez ilçe ve taşra ilçe belediyeler Büyükşehir Belediye öncülüğünde tüm imkanlarıyla Hatay'da... Helal Olsun. Gelelim gündemde büyük bir pay sahibi Kızılay'a. Depremin ilk anından itibaren Konya Kızılay Şubesi tüm birimleri ile sahada, şahidim. İlk günlerde Kriz Masasında koordinasyon ve sahaya mazeleme tedariği için depolarda mücadele eden Kızılay Konya, depremin 7. Gününden itibaren Selçuklu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde oluşturulan Giyim Mağazasında. Konya'ya gelen Afedzelerin AFAD'a yapmış oldukları giyim başvurularını karşılıyor. 17 günde yaklaşık 20.000 afedzedenin Giyim ve Hijyen ihtiyaçlarının tamamını karşıladılar, üstüne üstlelik Genç Kızılay Konya tek bir personel olmadan günde yaklaşık 150-200 gönüllü ile gerçekleştirdi tüm bu çalışmayı. Helal Olsun. Ne diyelim efendim, bu yazıyı okuduktan sonra yada bu olayları takip ederken "Zaten Göreviniz Yapacaksınız" diyende olacaktır, "Allah Razı Olsun" diyende... İnsanların tamamını memnun da edemeyiz. Bir anda oluşan tüm maddi ve manevi yaraları saramayız da. Biraz klişe ama ateşe su taşıyan karınca misali en azından yönümüz belli olsun diyerek, işin ucundan tutmak için mücadele ettik. Bir kişi "Allah Razı Olsun" dese yeterdi bizim için, dediler de... İşin özü kıymetli okurlar Yüzyılın Afetinde; Yıllar sonra anlatılacak binlerce hikaye, bu işe gönlünü veren binlerce isimsiz kahraman, olaylardan çıkarmamız gereken yüzlerce ders, birlik ve beraberliğin önemini anladığımız olaylar sürküsü biriktirdik.
Kalın Selametle...