DİĞER KATEGORİLER

ŞEHRİN YENİ PARK ALANLARI

ŞEHRİN YENİ PARK ALANLARI- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

Şehirlerin en büyük ve eksikliğini hissettiğimiz problemi, yeşil alanlar. Maalesef şehrin yeşil alanları, nefes alanları hep ihmal edilmiş. Allah korusun, bir deprem anında dahi şehrin insanlarının güvenle toplanabilecekleri toplanma alanları dahi yok. Avrupalı, blok nizamını uygulamış ancak şehir merkezlerinde blok nizam yerleşkelere hem otoparkını hem de uygun alanlara park ve yeşil alanını yapmış. Bizler blok nizamı onlardan kopya çekmişiz ancak otopark ve yeşil alanı unutmuşuz. Bu kadar otopark ve yeşil alan ihtiyacını öngörememişiz.
Konya’mızda kayıtlı vasıta sayısı 777 bin 895’e yükselmiş. 20 yıl öncesine göre nüfusumuz da tam iki kat artmış. Avrupalıya şehrin nüfusunu soruyorsun, 5 yıl önceki nüfusu söylüyor. Bugünkünü söylemekten ar ediyor. Zira nüfus düşüyor. Biz de şehrin ihtiyaçları artarken onlarda sabit kalıyor, hatta düşüyor.
Şehir merkezindeki parkları bir ele alırsak, hakikaten yeşil alan yok, bulmak maharet istiyor. Alâeddin civarı, Zafer, Sahipata, Şems, Arapoğlu Makası, Larende vs. vs. park var mı? Eskilerde var ne varsa. İyi ki Alâeddin Tepesi var. Şeyh Sadrettin ve Mahmuriye mahallesinde park var mı?
Parkları camilerin önünde ve kamusal alanlarda görmekteyiz. Karatay Kalenderhane ve Karakayış mahallelerinde on binlerce insan yaşar. İmar planında 500 metrekarelik çocuk bahçesi yapılabilecek bir alan dahi bulamazsınız. Belki en önemli sorunlarımızdan bir tanesi, gençlerimiz spor alanları istemiyor ne yazık ki. Kütüphane istekleri de kitap okumak amaçlı değil. “At yarışı” olarak girdikleri eğitimde, sınavlar öncesi kütüphaneleri ders çalışma alanları ve etüt merkezi olarak kullanmak. Hangi genci, hangi parkta, basket oynarken gördük?
Gençlerimizin spor alanı ve her türlü sosyal alanları, internet kafeler. Acilen önlem alınmalı. Müfredatımızı bir gözden geçirerek eğitim sisteminden öğretim sistemine geçmemiz lazım.
Çocuklarımızın da şu aşamada park ihtiyacı 3-6 yaş arası. Bilgisayar kullanımının geliştiği 5-6 yaşlarından sonra o gözbebeklerimiz de park ve oyun alanlarını bilgisayar ya da cep telefonu ekranlarına taşıyor. Biz de şu meşhur uygulanmayan tekerlemeyi söylemekteyiz: “Eğitim şart.”
Bardağın dolu tarafına bakıldığında ise son dönemlerde büyük ve küçük ölçekli parklar yapılmıyor değil. Kayacık, Kelebekler Vadisi, Karaaslan Hadimi, Şehir Parkı, Olimpiyat,  Adalet, İpekyolu, Dutlukır Millet Bahçesi, Tropikal Bitkiler Parkı ve örnekleri çoğaltabileceğimiz farklı bölgelere büyük ve küçük ölçekli parklar yapıldı. Millet Bahçesi de dahil.
Bugünkü yazımızda yeni yapılacak iki önemli parktan bahsedeceğiz. Bir tanesi Büyükşehir Belediyesi tarafından Şefikcan caddesinde ikinci etabı yapılacak olan park. Şu anda nüfus ve kullanım itibariyle en çok faydalanılan park, Şefikcan Parkı. Günün her saatinde bu parkta yürüyen insan bulursunuz. Çok büyük bir nüfusa hitap ediyor ve yetmiyordu. Yeni etap 28 bin 453 metrekarelik bir alana sahip. Masa tenisi, fıtness, trambolin, koşu ve bisiklet parkı, tırmanma parkuru, halat, salıncak, oturma alanları ve pergolelerden oluşan bir park olacak.
Efendim, nüfusumuz yaşlanıyor. Dolayısıyla gençlerin de parkları tercih etmemelerinden dolayı parklar, orta yaş ve onun üzerine ve ebeveynlerin yanlarında getirdikleri yavrularımıza hitap ediyor. Dolayısıyla yürüyüş parkurunun tartan pist ve parkurun güzergahına da koyu gölgeli ulu ağaçlardan dikilmesi lazım. Doğu çınarı, katalpa, akasya, pelit, ıhlamur, atkestanesi vb. ağaçlar dikelim ki, insanlar gölgede yürüsünler. Yürüyüş parkurları etrafında görseli güzel ancak işlevi olmayan bitkilendirmeyi bırakmalı! Hatırlarsınız, eskiden genetiği ile oynanmış top akasyalar dikildi bu şehrin yol kenarlarına, hepsi de kurudu. Çok acil olarak, “Tavuğum güzel olsun da, yumurtlamazsa yumurtlamasın.” durumundan, “Tavuğum güzel olsun da yumurtlasın.” moduna geçmek lazım. Yapılan parkların fonksiyonel olması lazım. Anıt civarında yeni yapılan park alanı estetik olarak güzel olacak ancak bitkilendirme ne kadar fonksiyonel olacak, birlikte göreceğiz.
Bir diğer park Meram Belediyemiz sınırları içindeki Sahipata- Larende bölgesindeki çöküntü alanında yapılacak. Larende ve Sahipata’da bir park ya da yeşil alan varsa, bir kardeşimiz işaret buyursun. Kamulaştırma işlemi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak park, 17 bin 500 metrekare alana sahip olacak. Buradaki esnafa, Karatay Adana Yolu üzerinde 50, 100, 200 metrekarelik 73 adet dükkân yapılacak. Dükkân sahipleri de yeni yerlerine gidince park yapılacak ve büyük bir eksiği giderecek.
Emeği geçenlerden Allah razı olsun. İnsanlarımız, yeşil alanları mezarlıklar, cami avluları, okul bahçeleri ve kamu binalarında görmemeli.
Şehrimize kent ormanı türünde büyük park alanları düşünülmeli. Hatta kişilerin hafta sonu ve hafta içinde kullanabilecekleri, kiralık olmayan, ailelerin kullanabileceği günübirlik piknik bahçelerine ihtiyaç var. Hobi bahçesini bir aile yıllarca kullanabilirken piknik bahçesini boş olduğu müddetçe her aile, her gün kullanabilir.