Son iki yılda 89 bine yakın aileyi ev sahibi yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ardıçlı Mahallesinde büyük bir projeye imza atıyor. Konumu, yatay mimarisi, sosyal donatıları gibi pek çok özelliğiyle dikkatleri üzerine çeken Ardıçlı TOKİ’nin 1.etabında teslimler sürerken diğer 5 etabın da 1 yıl gibi kısa bir süre içinde tamamlanması planlanıyor
Ardıçlı’da yeni şehir yükseliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un gayretleriyle Konya’da ilk olarak yatay mimari ile inşa edilen Ardıçlı TOKİ Konutları’nın 1057 konuttan oluşan ilk etabının teslimine başlandı.
Diğer 5 etapta ise çalışmalar hızlı bir şekilde sürerken teslimlerinin 1 yıl gibi kısa bir süre içinde yapılması planlanıyor.
Konumu, altyapısı, yatay mimarisi, çevre düzenlemesi, oyun alanları, sosyal donatıları gibi pek çok özelliğiyle dikkatleri üzerine çeken Ardıçlı TOKİ’de resmen yeniden bir şehir inşa edilirken, burada oluşacak nüfusun da yaklaşık 15 bin ile 20 bin arasında olması tahmin ediliyor.
Yeni Meram’a konuşan LEDA İnşaat Şantiye Şefi Haluk Üner, “Orta gelir grubu ve alt gelir grubunda yer alan aileler için Ardıçlı TOKİ gerçekten büyük bir fırsat oldu. Ardıçlı bölgesinde bulunan bütün konutlar yatay mimari olarak yapılıyor ve tünel kalıp sistemi ile inşa ediliyor. Tünel kalıp sistemi de depreme dayanıklıdır ve depreme karşı en iyi sistemdir. TOKİ, bütün binalar 1.sınıf malzeme, 1.sınıf işçilik olacak diyor ve beğenmediğini yeniden yaptırıyor. Fayans, mermer, kapılar, parkeler ve bütün malzemeler en kaliteli olarak kullanılıyor. Mesela en basitinden boyaların markası Jotun. Bu boyayı çok lüks dairelerin dışında hiçbir müteahhit kullanmaz” dedi.
1.ETAPLARIN TESLİMLERİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum en son ki Konya ziyaretinde şehrin en büyük toplu konut projelerinden biri olan Ardıçlı TOKİ konutlarında eşyalı 3+1 örnek daireyi gezmişti.
Konya Selçuklu Ardıçlı Mahallesi 1.057 adet konut projesi kapsamında satışı gerçekleştirilen 1.057 adet konutun teslimlerinin 14 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında olduğu da açıklanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum diğer etaplardaki yapılan çalışmalarda hangi aşamaya gelindiğini yerinde görmek amacıyla Ardıçlı TOKİ Sahasını ziyaret etmişti.
ARDIÇLI TOKİ’YE ULAŞIM İÇİN DE MÜJDELİ HABER GELDİ
Ardıçlı TOKİ Konutlarına ulaşım için müjdeli haber Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’dan geldi. Bugün itibariyle 61 No’lu 'Ardıçlı TOKİ - Su Deposu Tramvay Hattı' hizmete başladı. Hattın sefer saatleri ve güzergahını ATUS web sayfası ve belediyenin Konya Mobil Uygulamasındaki Akıllı Ulaşım bölümünden takip edilebilecek. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Ardıçlı TOKİ Konutları’na toplu ulaşım hizmeti sağlamak amacıyla 8 Kasım Pazartesi gününden itibaren Ardıçlı TOKİ- Hastane Bölgesi- Beyhekim Caddesi- Gülsarayı Sokak- Gülaçar Sokak- Şafak Caddesi– Ankebut Sokak- Abdullah Ulubay Sokak güzergâhından tramvaya aktaracak 61 No’lu “Ardıçlı TOKİ - Su Deposu Tramvay Hattı” hizmete başlayacağı kaydedildi.
“FİRMA OLARAK KONUTLARI DAHA ÖNCE BİTİRMEYİ PROGRAMLADIK”
Yapımı devam eden ve Ardıçlı TOKİ’de bulunan 512 konutluk 2. Etap projesi hakkında bilgiler veren LEDA İnşaat Şantiye Şefi Haluk Üner, “LEDA İnşaat Ankara firmasıdır ve TOKİ’ye sürekli iş yapan bir firmadır. Ardıçlı TOKİ’de LEDA İnşaat’ın yapımını üstlendiği 2.etapta 512 konut ve 35 adet dükkan bulunuyor. İşin bitiş tarihi 2022 yılının Haziran ayı ancak biz firma olarak daha önce bitirmeyi programladık. Şuan teslim programının önünde gidiyoruz büyük bir aksilik olmaz ise Nisan ayında bitireceğiz. Buradaki konutların şehre bağlantı yolları, ada içi yolları, engelli ve bisiklet yollarının yapımı firmamıza ait” diye konuştu.
“BÜTÜN BİNALARDA 1.SINIF MALZEME, 1.SINIF İŞÇİLİK KULLANILIYOR”
TOKİ tarafından büyük bir özen ile inşa edilen binaların 1. Derece depreme dayanıklı olarak yapıldığını ve daire içinde kullanılan malzemelerin hepsinin 1. Sınıf olduğunu ifade eden Üner, sözlerine şu şekilde devam etti; “Önceden TOKİ’lerde çok katlı binalar yapılıyordu ancak şuan yatay mimari uygulanıyor. Ardıçlı bölgesinde bulunan bütün konutlar yatay mimari olarak yapılıyor. Burada zemin+4 kat mevcut. Bütün binalar tünel kalıp sistemi ile inşa ediliyor. Tünel kalıp sistemi de depreme dayanıklıdır ve depreme karşı en iyi sistemdir. Konya 4. Derecede deprem bölgesinde bulunmasına rağmen, binalar 1.derece deprem bölgesi standartlarında yapılıyor. Hep birinci sınıf malzemeler kullanılıyor. TOKİ bu konuda da gereken hassasiyeti bütün binalarında göstermektedir. Bütün binalar 1.sınıf malzeme, 1.sınıf işçilik olacak diyor ve beğenmediğini yeniden yaptırıyor. Fayans, mermer, kapılar, parkeler ve bütün malzemeler en kaliteli olarak kullanılıyor. Mesela en basitinden boyaların markası Jotun. Bu boyayı çok lüks dairelerin dışında hiçbir müteahhit kullanmaz.”
“2 OKULUN İHALESİ YAPILDI, İNŞAATINA BAŞLANDI”
Ardıçlı’da yaklaşık 15 bin ile 20 bin arasında bir nüfusun oluşacağını belirten İnşaat Şefi Haluk Üner, burada yeni bir şehrin yükseldiğini de söyleyerek, “Ardıçlı TOKİ 6 Etap’tan oluşuyor. 6 farklı müteahhit toplam 4 bin civarında konut ve 100 civarında dükkan inşa ediyor. Bu dairelerin hepsi dolduğu zaman burada yaklaşık 15 bin nüfus olacak. Yani bu bölgede resmen yeni bir şehir inşa ediliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi de buraya her türlü hizmeti getirecektir. Ardıçlı Bölgesinde toplam 6 adet okul parseli mevcut. Şuandan itibaren de 2 okulun ihalesi yapıldı, inşaatına da başlandı” diye konuştu.
“VATANDAŞ DAİRESİNİ PROBLEMSİZ OLARAK TESLİM ALIYOR”
Dairelerin teslimi esnasında 1 görevlinin vatandaşın yanında olduğunu ve eksiklerin giderilmesi için not aldığını dile getiren Üner, “Dairelerin teslim süreci hakkında da bahsetmek isterim. TOKİ dairelerin kontrolünü yaptıktan sonra teslime hazır olduğunu kabul eder ise bize talimat veriyor. Diyor ki; Hak sahiplerinin listesi ile birlikte tesliminizi yapabilirsiniz. Daire sahibi de geliyor bizlere müracaat ediyor. Bizden bir görevli ile beraber giderek dairesini geziyor. Bir eksik veya problem görülürse bize bildiriyor. Bizde bu problemi 1 gün veya 2 gün gibi kısa bir süre içerisinde çözüyoruz ve daireyi teslim ediyoruz. Vatandaş dairesini problemsiz olarak teslim alıyor. Ayrıca dairelerin teslimi yapıldıktan sonra firmalar 1 sene boyunca bölgede ekip bırakıyor ve bu ekip eksikleri gideriyor” diye konuştu.
Hüseyin MENEKŞE