ŞEHRİ ÖNE ÇIKARAN ETKİNLİKLER- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi
Yüzyılın değişmez kuralı, ülkeler birbirleriyle yarışadursun şehirler amansız bir yarışın içerisinde. Dünya insanları çoğu ülkelerin haritada yerini hatta isimlerini dahi bilmezken o ülkenin bir spor dalının takımının ismini hatta logosunu dahi biliyor. O kadar çok örnek var ki.
Şu anda şehirler kendi bünyesinden yetişmiş olan ulusal değer taşıyan insanların hayatta olanlarını ve vefat eden büyüklerini ön plana çıkarıyorlar. Bestekarlar, gastronomi uzmanları, spor dallarında zirve yapmış şampiyonlar, bilim insanları vb. yüzlerce örneği olan kişilerin ön plana çıkarılması şehirlere değer katıyor.
Yerel bazda Konya'mızı ele aldığımızda Mevlana Celalettin Rumi, Konya yemekleri, tarım fuarı, kitap fuarı gibi etkinlikler ön plana çıkıyor. Rüzgar güllerimiz var, güneş enerjisi tarlalarımız var. Yeni tabiri ile Konya Ovası sadece Türkiye'nin tahıl ambarı değil, “sürdürülebilir enerji üssü” olmaya namzet. Heyhat! Düşük kalori değerli bir Ilgın Kömür Ocaklarından Karapınar'daki Türkiye'nin en büyük güneş enerji kolektör tarlalarına geçmiş durumdayız.
Eski ve tek etkinliğimiz ortada. Mevlana'nın Konya'yı teşrifleri ve Şeb-i Arus “Düğün Gecesi” kutlamaları ve nokta. 2 milyon 300 bin civarındaki nüfusu ve en geniş alana sahip olan Konya'mıza bir etkinlik tabii ki az. Tek bir programla şehirlerle yarışamazsınız.
Son yıllara baktığımızda etkinliklerde istenen seviyede olmasa bile bir çoğalma ve çeşitlilik gündemde. Eski ve yeni Ticaret Odası Başkanlarımıza çok teşekkür ediyoruz, Büyükşehir Belediyemize müteşekkiriz. Sayın Üzülmez ve Sayın Öztürk döneminde Konya'mıza büyükçe bir fuar alanı kazandırdılar. Türkiye'nin en büyük fuarı olan Tarım Fuarı Konya'mızda yapılıyor. Yurt içi ve yurt dışından yüzlerce firmanın katılımıyla yine Selçuklu'nun eski başkanlarından Uğur İbrahim kardeşimin döneminde Konya'mıza kazandırılan devasa bir kültür merkezi projesi. SKM (Selçuklu Kültür Merkezi) 'de bütün kültür ve sanat programlarının icrası yapılmakta. Olmasaydı, yapılmasaydı ne olurdu? MKM (Mevlana Kültür Merkezi) olmasa ne olurdu? Ne mi olurdu, bin- bin 500 kişi kapasiteli 100. yıl spor salonunda potalar altında Şeb-i Arus'u kutlardık.
Konyalı, hizmet edeni unutmaz. Geç hatırlar o başka ama yıllar sonra olsa bile emeği geçenlerin hakkını verir.
Yine Büyükşehir Belediyemizin GastroFest sayesinde ulusal bazda yemek yarışması yapan bir kanalda zikredildi. Ondan sonra Türkiye anladı ki “etliekmek” Konya'nın değeridir. Elin Yunanı dahi “Baklava bizimdir” yaygarası yapmıyor mu?
Projeye emek verenleri kutluyoruz. Son yılların en önemli etkinliklerden bir tanesi de yine SKM'de yapılan “Konya Kitap Günleri” etkinliği takdire şayan. Fuarın içeriğinde 1 milyondan fazla kitap 250 değerli şair ve yazarımız ve 250 yayınevinin katılımı.
Kitapseverler SKM'de “Özgürlük İçin Oku” mottosuyla devam eden 11. Konya Kitap Günleri'nin bünyesinde ziyaretçi akını oluşturdular. 11. Konya Kitap Günleri 27 Ekim Pazar gününe kadar saat 10.00- 21.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
İslam'ın ilk emri de zaten “oku” değil mi? “Özgürlük için oku” mottosu da biraz da Filistin'de ve dünyada baskı, zulüm ve soykırım yaşayan insanların okuyarak acısına ortak olma amacı olsa gerektir. Geçen sene 10. Kitap Günleri'ne 112 yazar ve 126 yayınevi katılmıştı. Bu sene yapılan 11. Kitap Günleri'ne yayınevi ve yazar katılımı yüzde 100 artmış durumda.
Kitap Günleri'ne katılan kitapseverlerin sayısı yüzbinlerle ifade ediliyor. Negatif bir algı operasyonu yiyen bir Konya'mız var. Dostumuz kadar bizimle uğraşanlarımız da var. Rabbim onlara da hidayet versin, kalplerini hasetten, cehaletten arındırsın inşallah. Bu tür çok takdir ve tebrik alan etkinlikler Konya imajının yıkılmasına sebep oluyor. Öyle ya Konyalı ne bilir okumayı (!) Öyle değil işte, katılımcı yayınevi, şair, yazar ve ziyaretçi sayısı günbegün artıyorsa Konya iyi yolda. İmaj iyi yolda. Bir de Kitap Günleri'nde farklı sergiler, paneller ve bir dizi etkinlikler gündemde.
Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Kitap Günleri etkinliklerine katılım bu hızla devam ederse çok yakın bir gelecekte fuar alanında yapılabilir. İnşallah diyelim.
Bir kez daha Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay kardeşimizi ve ekibini tebrik ediyoruz. Hamdolsun, fiziki belediyecilik sekteye uğramadan devam ederken kültürel ve imaj belediyeciği de son hızla, ivmeli bir şekilde devam ediyor.
Kutlu bir yoldayız, iyi bir yoldayız inşallah. Yolunuz açık olsun.