Üretim ve imalat sektöründe yaşanan eleman sıkıntısı hızla büyümeyi sürdürüyor. İşverenler “İş çok, çalışan bulamıyoruz, herkes beyaz yakalı olma derdinde” ifadelerini kullanırken yetkililer ise talebin karşılanması için mesleki eğitimin daha fazla özendirilmesi gerektiğini vurguluyor
Sanayici ve işverenler nitelikli ve vasıflı eleman konusunda sıkıntı yaşamaya devam ediyor. Sanayide çarklar hızlı bir şekilde dönüyor ancak teknik eleman problemi işverenlere engel oluyor. Geçtiğimiz haftalarda açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Sanayide şu anda işle, siparişle ilgili sıkıntı yok. Talepleri karşılayabilmek için hazır stokları dahi devreye aldığımız bir dönemden geçiyoruz. Bazı üreticilerin çift vardiya çalışmaya döndüğünü biliyoruz. Piyasada iş var ama en çok duyduğumuz 3 şey faiz, eleman, ham madde sıkıntısı” demişti. Gazetemize özel olarak açıklamalarda bulunan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, sanayideki nitelikli insan kaynağı talebinin devam ettiğini, üretimin bu talebinin karşılanması için mesleki eğitimin daha fazla özendirilmesi gerektiğini vurguladı. Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise, “Sanayilerimizin ve işverenlerimizin teknik eleman konusundaki sıkıntılarını çok iyi biliyoruz. Bunun için de çok önemli adımlar attık. . Stratejik çalışmalarla da ülkemizin üretim kapasitesini de artırma çabamız sürmektedir ve bunun daha da artacağı kanaatindeyim” diye konuştu.
“İŞVERENLERİMİZİN ARANILIR ELEMAN SORUNUNU TAKİP EDİYORUZ”
Teknik eleman konusunda ki problem ve sıkıntıyı yakından takip ettiklerini dile getiren Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, “Sanayilerimizin ve işverenlerimizin teknik eleman konusundaki sıkıntılarını çok iyi biliyoruz. Bunun için de çok önemli adımlar attık. Cumhurbaşkanımızın bu konuda ki talimatları çerçevesinde herkes inisiyatif aldı ve bu inisiyatif çerçevesinde staj imkanlarının tanındığı ve sanayi-üniversite işbirliğinin tamamen tesis edilmesi yönünde önemli mesafeler aldık. Organize Sanayi Bölgelerinde Teknik Liseler oluşturduk ve oluşturmaya devam ediyoruz. ASELSAN Teknik Lisesi de Konya’mız da bu sezon eğitim vermeye başladı. Buda Konya’mız adına önemli bir gelişmedir. Stratejik çalışmalarla da ülkemizin üretim kapasitesini de artırma çabamız sürmektedir ve bunun daha da artacağı kanaatindeyim” dedi.
“NİTELİK ÖRTÜŞMEZLİĞİNİ HIZLA ORTADAN KALDIRMALIYIZ”
Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, sanayideki nitelikli insan kaynağı talebinin devam ettiğini, üretimin bu talebinin karşılanması için mesleki eğitimin daha fazla özendirilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'de bir yanda işsizlik gerçeğinin var olduğunu, diğer yanda da sanayicilerin nitelikli insan kaynağı bulmakta zorlandığını söyleyen Başkan Memiş Kütükcü, “Bu problemin temelinde, mesleki eğitimin uzun yıllar boyunca ihmal edilmiş olması yatıyor. Geldiğimiz noktada maalesef sanayinin ihtiyaç duyduğu insan kaynağı ile mevcut insan kaynağımızın niteliği arasında bir örtüşmezlik var. Bu nitelik örtüşmezliğini hızla ortadan kaldırmalıyız. Nitelik örtüşmezliğini ortadan kaldırırsak ara eleman değil, ‘aranan eleman’ yetiştirmiş oluruz” şeklinde konuştu.
“MESLEK LİSELERİNE ARTAN İLGİ CANLI TUTULMALI”
Başkan Kütükcü, son dönemde başta OSB’lerdeki meslek liseleri olmak üzere diğer meslek liselerine ilginin de giderek arttığını ve bunu memnuniyetle takip ettiklerini ifade ederek, gençlerin meslek liselerine artan bu ilgisinin canlı tutulmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Kütükcü, “Bir yandan gençlerimizi meslek liselerine ve ihtiyaca göre açılmış doğru bölümlere yönlendirirken, bu okullarımızın eğitim alt yapısını da güçlendirmeliyiz. Öğrencilerimizin, okulun yanı sıra fabrikalarda staj yaparak, çalışarak üretime ellerinin değmesi de geleceğe hazırlanmaları açısından çok önemli” dedi. Hüseyin MENEKŞE