DİĞER KATEGORİLER

Sabır ayındayız!

Sabır ayındayız!- Hüseyin MENEKŞE- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

“Sabır ayı olan Ramazan’ın ve her ayın üç gününün orucu kalpte bulunan bütün kötülükleri giderir.”
Hadiste de ifade edildiği gibi Ramazan’ın bir adı da sabır ayıdır. Başka bir hadis-i şerifte “Oruç sabrın yarısıdır” buyurularak oruçta sabrın büyük bir yerinin olduğu bildirilir. Ramazan’da iyi bir sabır eğitimi yaparız. Bu güzel ahlâkı kendi dünyamızda bizzat yaşarız. Acıktığımız halde ağzımıza yiyecek bir şey almamakla, susuzluktan boğazımız kuruduğu halde bir yudum su dahi içmemekle midemizi sabra alıştırırız.
Diğer taraftan öfkelenecek olsak, nefsimiz bizi gıybet etmeye, yalana, kötü söz söylemeye itse bile, hemen kendimizi tutar, oruçlu olduğumuzu hatırlayarak, böyle çirkin şeyleri işlememe sabrını gösteririz. Ramazan ayı boyunca yaptığımız bu sabır antrenmanı, geçim şartları bizlerden daha aşağı olanları hatırımıza getirir. Çünkü bir insan ne kadar fakir olursa olsun, kendisinden daha fakirini, daha muhtaç birisini mutlaka bulabilir. İnsanı bazı hatalara sürükleyen, bazı suçları işleten ve başına gelen birçok musibetlerin sebebi, başta gösteremediği sabırdır. Şayet başta sabredip tahammül gösterseydi, o belayı başından savabilecekti. Demek ki, “Beşerin musibetini ikileştiren sabırsızlığın ve tahammülsüzlüğün ilâcı oruçtur.” İşte böyle bir ay boyunca sabrı yaşayan, onunla hayatını mayalandırıp renklendiren insan, kalbinde yer etmiş olan kötü duyguların kökünü kazımış, gidermiş, ter temiz, safi bir kalbe sahip çıkmış olur. Ramazan’dan sonra da her ayın ortasında üç gün nafile oruç tutmayı da devam ettirirse, sabır ilâcını kullanmak suretiyle kendisine çeki düzen vermiş sayılır. Oruç ibadetinin temel amaçlarından birinin kişinin nefsini terbiye etmesi, söz, fiil ve davranışlarına çeki düzen vermesidir.
Peygamberimiz hadisinde, ‘Nice oruç tutanlar vardır ki, onların oruçtan nasipleri sadece aç ve susuz kalmalarıdır. Nice geceleri namaz (teravih vs.) kılanlar vardır ki, onların namazdan nasipleri sadece uykusuz kalmaktır.’ Ramazan ayında oruç tutan insanın sinirlenme, öfkelenme, tehlikeli tartışma ve kavga ihtimali olan hallerde nasıl davranması gerektiğini de Peygamber Efendimizden dinleyelim, ‘Oruç kalkandır. Biriniz oruçlu iken çirkin, kötü ve kaba söz söylemesin, bağırıp çağırmasın, kavga etmesin. Şayet birisi kendisine söver, çatar ya da hakaret ederse ‘Ben oruçluyum’ (sana uyarak karşılık vermem) desin. Ancak maalesef ki özellikle Konya’da oruç tutan vatandaşlarımız sanki orucunu başkasına tutuyor. Sinir, argo söz, küfür, azarlama hat safhada… Özellikle akşam iftar öncesi trafikte insanlar neredeyse birbirini öldürecek… Sen bunu yaparak orucunu zedeliyorsun günaha gidiyorsun… Lütfen şu mübarek ayda biraz saygılı olalım sabır edelim… Cenab-ı Allah Cümlemizi Ramazan ayında(Sabır ayında) ,sabırdan hissesi bol olan kullarına dâhil etsin. İbadetlere devamda sabrettiğimiz gibi, günahlardan çekinmekte de sabredelim. Özellikle hastalık ve musibetlere karşı da Rabbim sabrımızı bol eylesin. Hayırlı Ramazanlar.