DİĞER KATEGORİLER

Ramazan'da sağlıklı beslenme tüyoları

Ramazan Ayına sayılı günler kala Diyetisyen Gülce Demiralay, Yeni Meram Gazetesine özel açıklamalarda bulundu.

İSLAM OYUNLARI 6

 Ramazanda beslenme düzeninin sağlıklı ve dengeli olmasının önemine vurgu yapan Demiralay, "Normal günlerde ihtiyacımız olan önemli besin bileşenleri ve suyu tüketmek için daha fazla zamanımız varken, Ramazan'da bu süre kısıtlı olduğundan doğru öğün planlaması yapmalıyız.

Öğünler; iftar ve sahur olarak iki ana öğün ya da iftar, ara öğün ve sahur şeklinde 2 ana ve 1 ara öğün olarak planlanabilir." dedi. Diyetisyen Demiralay Ramazan’da uzun açlık sürelerinin olmasına dikkat çekerek, “Uzun açlık süresini azaltmak için sahur yapmayı alışkanlık haline getirin.” dedi.

Demiralay, Ramazan’da uzun süre aç kalındıktan sonra iftar sofralarında yenilen yemeklere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Ramazan ayında sağlıksız besinlerden kaçınarak aşırı yağlı, kızartma ve beyaz unla yapılan gıdalardan uzak durun.” şeklinde konuştu. Diyetisyen Gülce Demiralay, ramazan ayında vücuttaki hidrasyonun sağlanmasının önemine değinerek, “Ramazan ayında su tüketimine dikkat ederek 1,5-2 litre suyu belli aralıklarla içerek hidrasyonu sağlayın.” İfadelerini kullandı. Oruç yaparken spor yapanlara da önerilerde bulunan Demiralay, “Hafif egzersizler yapın. Oruçlu iken ağır sporlardan kaçının, ancak düşük/orta yoğunluklu egzersizleri ihmal etmeyin.” İfadelerini kullandı. Ramazanda sofraların bolluk ve bereketle dolarak birçok yemek çeşidinin sofralarda yer alacağını hatırlatan Demiralay, “Haşlama, fırınlama, buharda pişirme gibi sindirimi kolaylaştıracak sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin” dedi.

Ramazan ayında kan şekerinin uzun süre aç kalma nedeni ile düştüğüne dikkat çeken Demiralay, “Ramazan ayında: Kan şekerini dengede tutmak için tam tahıllar, kurubaklagiller, sebzeler ve meyveleri beslenmenize dahil ederek lifli gıdalar tüketin” dedi. Ramazan ayının olmazsa olmazı iftar sofralarına uzun süreli açlık sürecinden sonra hafif bir geçiş yapılması gerektiğini ifade eden Demiralay, “İftara çorba ile başlayıp, ana yemeğe 10 dakika ara verdikten sonra hafif bir şekilde geçin” dedi. Demiralay, ramazan ayında yeterli protein alınırken şeker ve karbonhidrat tüketiminin kısıtlanması gerekliliğine dikkat çekerek, “Ramazanda yeterli protein alın. Proteini İftarda et, yoğurt, kefir; sahurda yumurta, peynire yer vererek alın. Kas kaybını önleyin.”şeklinde konuştu.

Demiralay, ramazanda sofraların olmazsa olmazı tatlının kontrollü bir şekilde tüketilmesinin altını çizerek, “Ramazanda şeker ve karbonhidratı sınırlandırın fazla karbonhidrat tüketimi halsizlik ve uyku hali yaratabilir. Tatlıyı Kontrollü Tüketin. Bu noktada Tatlıyı her gün değil, iftardan en az bir saat sonra tüketmeye özen gösterin.”dedi. Demiralay, oruç tutmanın sağlık açısından başta bağışıklık sistemi olmak üzere sindirim sistemi, insülin direnci gibi pek çok soruna çare olduğunu dile getirerek, “Oruç tutmak Vücuttaki inflamasyonu azaltarak immün sistemini destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir.

Patojen bakterileri azaltarak bağırsak duvarını onarır. Gaz, hazımsızlık gibi sorunları azaltarak sindirim sistemine fayda sağlar” şeklinde konuştu. Ramazan ayının kilo vermede ve beyin sağlığı açısından büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Demiralay, “Otoimmün Hastalıklara Karşı Koruyucu Olabilir: Egzama, sedef, fibromiyalji gibi hastalık belirtilerini hafifletebilir. Yağ yakımını artırır ve sağlıklı kilo kontrolüne destek olur. Kan şekerini dengede tutarak insülin duyarlılığını artırır. Doğal antidepresan etkisiyle yeni sinir hücrelerinin oluşumunu destekler.” Şeklinde orucun insan vücudundaki olumlu etkilerini paylaştı.

BENZER HABERLER
21.02.2025 14:22
Uzmanlar uyardı: Ramazan ayı öncesinde sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin
20.02.2025 11:05
5 yaşındaki çocuğun yuttuğu toplu iğne, ameliyatla çıkarıldı
17.02.2025 10:28
Sigara kullanımı 10 yaşa kadar düştü
17.02.2025 09:32
Uzmanından sarı serum uyarısı
16.02.2025 15:07
Görenler şok oldu: 92 yaşındaki kadının midesinden ve bağırsaklarından 35 zeytin, 28 hurma çekirdeği ile 5 taş çıktı
15.02.2025 15:20
İstanbul Üniversitesi'ndeki bilim insanları uçak yakıtında yeni bir bakteri cinsi keşfetti