POLİKİSTİK OVER SENDROMUNUN BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLABİLECEĞİNİ BİLİYOR MUYDUNUZ?- Bülent ŞİMŞEK- Yeni Meram Gazetesi
Polikistik over sendromu kadınlarda en sık görülen hormonal bozuklukların başında yer almaktadır. Polikistik over adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme gibi düzensizliklerle kendini belli eder. Polikistik over sendromunda, kanda androjen adı verilen hormonların artışına bağlı olarak ciltte sivilcelenme, yağlanma, saç dökülmesi ve tüylenme gibi belirtileri vardır.
Normal bir yumurtalıkta farklı gelişim aşamalarında foliküller vardır. Adet döngüsünde primer folikül havuzundan bir tanesi seçilerek sekonder ve olgun folikül haline gelir. Bu folikül daha sonra yumurtlama ile yumurtalık dışına atılır. Polikistik Over sendromunda ise yumurtalık içinde çok sayıda olgunlaşmamış folikül bulunur ve yumurtlama çoğunlukla gerçekleşmez. Yumurtalığın hormon üretiminde de bir takım değişiklikler vardır. Polikistik yumurtalık yapısından erkeklik hormonu olarak bilinen androjen üretiminde artış hormonal problemlerin sebebidir. Polikistik over sendromunda şeker metabolizması ve damar yatağı (kardiovasküler) problemler vardır.
Polikistik over sendromunun belirtileri ise şöyledir:
İnsilüne karşı direnç
Kiloda artış
Saç dökülmesi
Tüylenme
Sivilce
Yüz bölgesinde yağlanma
İltihap
Düzensiz adet
Cildin kararması
Baş ağrısı
Kısırlık
Depresyon
Polikistik over sendromu en sık görülen endokrin bozuklukları arasında yer almaktadır. Yaklaşık her 10 kadından 1’inde görülmektedir. Polikistik over sendromu, ergenlik ve genç erişkinlik dönemdeki genç kızlarda da görülebilen bir durumdur.
Kandaki androjen hormonlarının seviyesi ile FSH ve LH adlı hormonların seviyelerinin tespiti polikistik over sendromu tanısı konmasında oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra ultrasonografiyle yumurtalıkların polikistik yapısının gösterilmesi tanı koydurucudur.