DİĞER KATEGORİLER

PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ

PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

İnsan ve çevre üzerinde pestisitlerin olumsuz etkilerinden kısaca bahsedecek olursak pestisitlerin üretilmesi, uygulanması ve pestisitlerle bulaşan ürünlerin tüketilmesi toprak, su, hava yoluyla canlıların yaşadığı ortamlara taşınmasıyla kısa ve uzun sürede insan sağlığı için zararlıdır.
Pestisitlerin akut (zehirlenme; bir maddenin vücuda veya çevreye bulaşmasından hemen sonra organların çalışma sistemlerinde değişikliklerin meydana gelmesi, işlevlerini kaybetmesidir.) Kronik (vücuda ve çevreye uzun veya kısa süreli devamlı alınması sonucu meydana gelen zehirlenmedir.)
Kronik zehirlenmeler, kanser, doğum anomalileri nörolojik bozukluk, üreme kapasitesinin düşmesine neden olabilmektedir. Pestisitlerin zehirliliği kimyasalın grubuna, formülasyonuna, alınan miktara, insanın yaşına, cinsiyetine, vücut savunma sisteminin sağlıklı olmasına, maruz kalma süresine, vücuda giriş yollarına ağız, deri, göz, solunum yoluna bağlı olarak değişmektedir. Solunum yolu ile pestisitlerin uygulama alanlarında pestisit buharı veya partikülü içeren havanın solunmasıyla burun, boğaz ve akciğerlerde hasara yol açmaktadır.
Üreticilerimiz uygulama esnasında solumadan ziyade deri yoluyla ilaca daha çok maruz kalmaktadırlar. Vücudun tüm alanları deri yoluyla ilaçtan etkilendiğinden, tüm ilaçlama işlemi süresince vücudun daha fazla kısmının kapatılması gerekmektedir. Koruyucu ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır özellikle gözlük maske ve koruyucu kıyafetler iş sağlığı ve güvenliğine uygun olmalıdır. Ürün etiketleri üzerinde Resimli işaretler bulunmaktadır bu işaretlere dikkat edilmelidir. Pestisit etiketleri üzerine yazılması zorunlu olan bu bilgiler, pestisitlerle temas sonucu ne gibi belirtilerin ortaya çıkacağı ve buna göre tedavinin uygulanması açısından önemlidir.
İnsanlar, pestisitlere üretimleri ve kullanımları sırasında direk maruz kalabildikleri gibi pestisitlerin çevrede ve gıdalarda kalıcı olabilmeleri nedeniyle dolaylı olarak da maruz kalmaktadırlar. Pestisitlerin bir kısmının da kanserojen oldukları araştırmalar sonucunda belirlenmiş ve bu pestisitlerin kullanımı yasaklanmıştır.Üreticilerimizin mutlaka ruhsatlı ilaç kullanmaları ilaçlama işleminde uygulayıcının belge sahibi kişiler tarafından uygulanması insan ve çevre sağlığımız acısından çok önemlidir.
Sağlıklı günler dileğimle..