DİĞER KATEGORİLER

PATATES MİLDİYÖSÜ NEDİR?

PATATES MİLDİYÖSÜ NEDİR?- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

Hastalığın ilk belirtilerini sahada nasıl tespit edebiliriz?


Patates yapraklarına baktığımız zaman yaprak ucu veya kenarlarından başlayan küçük sulu açık yeşil lekeler şeklinde görülür. Yuvarlak veya düzensiz şekilli bu lekeler, yüksek oranda nem ve yaprak ıslaklığında, yaprağın alt yüzü pamuk benzeri, beyaz kül renginde küf tabakası ile kaplanır Lekeler tüm bitkide görülebilir. Gövde üzerinde kahverengi veya siyah koyu renkli yağlı lekeler oluşur. Bu lekeler bitkiyi tamamen kaplayarak ölmesine neden olur. Hastalık tarlada ocaklar halinde görülür ve rüzgâr yönünde yayılır Yumrulara baktığımızda yüzeysel eflatun, kuru çürüklük şeklinde çökük yaralar oluşur. Bu yaralar yumru yüzeyinde düzensiz olarak yayılır. Yumrular serin, kuru koşullar altında depolandığı zaman belirtilerin gelişmesi gecikir. Depolama süresi uzadığı zaman çok hafif çökmeler görülür.
Depoda nem oranı yüksekse, hastalıklı yumrulardan diğer sağlıklı yumrulara hastalık geçebilir. Depolama şartlarına dikkat etmeliyiz.


Hastalığın bulaşma sıcaklık aralığı nedir?


Bulaşmalar sıcaklığın 19–22°C’de ve orantılı nemin %80 üzerinde olduğu koşullarda gerçekleşmektedir.


Hastalığın Konukçuları nelerdir?


Patates ve domatestir.


Hastalık nasıl yayılmaktadır?


Hastalığın yapraktan yaprağa veya bitkiden bitkiye taşınması rüzgar, sulama suyu, yağmur ve tarım aletleriyle olmaktadır.


Hastalık etmeni hangi bölgelerde görülmektedir?


Orta Anadolu bölgesinde oluşan mikro klima alanlarda dahil olmak üzere tüm Türkiye’de yaygın olarak görülmektedir.


Hastalıkla mücadele ederken kültürel olarak hangi yöntemleri uygulayabiliriz?


1) Sertifikalı ve temiz tohum kullanmalıyız.
2) Hastalıklı bitki artıkları ve yumruları kontrol ederek tarladan toplayıp uzaklaştırmalıyız, diğer ürünlerimize hastalığın bulaşmasını önlemek için sık sık kontroller yaparak tedbirli olmalıyız.
3) Patates tarımı yapacağımız yerin sabah ve akşam çiğ tutmayan güneye bakan yerlerde olmasına dikkat etmeliyiz.


Hastalıkla mücadele ederken kimyasal olarak hangi yöntemleri uygulayabiliriz?


Üretim yapacağımız alanlarda daha önce hastalık görülmüş ve büyük zararlara yol açmışsa hastalık belirtileri görülmeden, günlük ortalama sıcaklığın 16°C olduğu zamanlarda ilaçlama yapmalıyız ve yaptığımız uygulamayı üretici kayıt defterimizde kayıt altına almalıyız. Hastalığın her yıl görülmediği tarlada ise hastalığın ilk belirtileri görülür görülmez ilaçlama yapmalıyız. İlaçların ruhsatlı olmasına dikkat etmeliyiz.
Sağlıklı üretip tüketmek dileğimle.


Uzman Tarım Danışmanı Tülin Kalın Aysan