OKULLARDA HİJYEN VE EYT EMEKLİLERİ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı başladı. Her yıl vatandaşın şikayeti trafik, çevre düzenlemesi gibi konularda olurken bu sene problem değişti. Güvenlik ve temizlik elemanlarının eksikliği ve bulunamayışı.
Devletimiz tasarruf tedbirleri kapsamında her taraftan muslukları kısıyor. Peki ne oldu da böyle bir problem çıktı? Devlet, ayağına neden sıkıyor? Şimdiye kadar oturmuş bir sistem var. Daha önceleri okullardaki temizlik görevlisi kardeşlerimiz İŞKUR TYP (Toplum Yararına Çalışma) kapsamında çalıştırılıyor idi.
Bir enikonu yapacak olursak 60 bin 487 okulumuz var. Türkiye genelinde 49 bin 578 adet de kadrolu temizlik görevlimiz var. Bu kardeşlerimiz tam zamanlı çalışıyorlar. Dikkatimizi çeken zaten mevcut okulların temizlik görevlilerinde 11 bin personel açığı var. Kaldi ki büyüklerimiz en iyisini bilirler 40-32-24-16 derslikli okullarda temizlik işleri bir elemanla zaten yürütülemez. Bahçesi var, mıntıka temizliği var, okulun güvenliği var, paspası, sınıfların temizliği... Zaten lavabo ve WC'lerin temizliği başlı başına büyük bir iş.
Mevcut 49 bin 578 personelin yanına 30 bin ilave personel alımı için teşebbüse geçildi. Diğer taraftan bu personele ilave olarak bakanlığa 120 bin ilave personelin İYP (İşgücü Uyum Programı) kapsamında alınması için çalışmalar devam ediyor.
İYP kapsamında alınacak temizlik görevlileri haftada 3 gün çalışacaklar, sigortalarını İŞKUR ödeyecek. Tam zamanlı çalışma çalışma olmadığından kimse başvuruda bulunmamış. İşgücü uyum programı kapsamında haftada 3 gün çalışacak personele aylık 7 bin TL ücret ödenecek. Ne yapıyoruz Allah aşkına? İstanbul'da günlük temizliğe giden personel 2 bin 500 TL alıyor. Konya'da en düşük yevmiye ise bin 500 TL'den başlıyor. Bu personel 7 bin TL aylığı 3 gün evlere temizliğe gittiğinde alıyor zaten. 2023-2024 eğitim yılında bu kardeşlerimiz 17 bin 2 TL tam zamanlı aylık alıyor idi. Şimdi aylık 7 bin TL'ye personel bulacaksınız, biraz zor galiba.
Sonuçta ne oluyor biliyor musunuz? Yakınlarımızın çocuklarının gittiği okullarda veliler acil toplantıya çağrıldılar. “Sayın veliler, güvenlik görevlisi ister misiniz?” -Tabii ki. Çocuklarımız kıymetli. “Okulumuzda hijyen ister misiniz?” -Tabii ki. “O zaman pamuk eller cebe!”
Ekonomik problemlerden dolayı evladını özel okullardan devlet okullarına kaydıran sayın veliler, şimdilerde güvenlik ve hijyen kıskacına alınabilir.
Hatırlarsanız her sene kayıt döneminde Sayın Milli Eğitim Bakanlarımız, “Kayıt parası zinhar alınmayacak.” der mi, der. Ancak kayıt parası farklı usuller denenerek yerel tabirle “bağırta bağırta” alınır. Zira okul müdürlerimizin de bazı sosyal faaliyetlerinin gerçekleşmesi için velilere başvuru yapması esastır. Sayın bakanımızın dikkatine sunalım. Şu anda eleman tedariki için velilerden para toplanmaya başlanmış.
Gelelim EYT'li kardeşlerimize. Emeklilikte yaşa takılan arkadaşlarımız, şimdi de işinden olma tehlikesi ile karşı karşıya. EYT ile ilgili birkaç cümle kuralım öncelikle. Fransa ve Avrupa ülkelerinde emeklilik yaşı 70'ler sınırına yaklaştırılırken güzel yurdumda EYT sayesinde 43 yaşında emekli olunabildi. Avrupalı emekli olunca bir 10-15 sene ancak emekli maaşı alırken bizde öyle mi, 35-40 sene emekli maaşı ödüyoruz.
Şimdi dikkatle okuyalım. Balıkesir, Çorum, Giresun, Sinop, Zonguldak ve Bartın gibi 6 şehrimizde emekli sayımız çalışan sayısından fazla. Pekala kardeşim, Sosyal Güvenlik Sistemi bu işin altından kalkabilecek mi?
Kadroları zaten dolu durumda olan kamuda EYT'ye göre emeklisi dolan personel işten ayrılmak durumunda. Şu anda çalıştığı kurumda bir problemi olmayan EYT'li kardeşim, emekliliğe sevk edildiğinde maaşı asgari yarıya düşecek. Mecburen piyasada kendine bir iş bakacak. Bu da genç işsiz sayısını körükleyecektir.
Şu anda enflasyonun yüzde 50-60 arasında seyrettiği günümüzde bir de emeklilik bilmecesi var. 2024 sonuna kadar, memurlarda 2025 Ocak 14'e kadar emekli olan 2025 yılında emekli olana göre yüzde 30 daha fazla emekli aylığına bağlanacak. Enflasyon eksilere düşmediyse bu abesle iştigal.
Neyse ki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ortak bir çalışma yapıyor. Sayın Bakan Vedat Işıkhan, “Ekiplerimiz çalışıyor.” dedi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile bir görüşme gerçekleştireceklerini söyledi.
Saygılar efendim.