DİĞER KATEGORİLER

Odun ateşinde 3 günde hazırlanıyor, kışın vücudu sıcak tutuyor

Ordu'nun yöresel lezzetlerinden olan cevizli helva, odun ateşinde 3 günde yapılıyor. Kış aylarında vücudu sıcak tuttuğuna inanılan cevizli helvaya bu zamanlarda rağbet ediliyor

İSLAM OYUNLARI 6

Ordu'nun onlarca yöresel lezzetlerinden biri olan ve belirli bölgelerde üretimi yapılan, coğrafi işaret belgeli ve tescilli cevizli helva, özellikle kış aylarında yoğun talep görüyor.

İçerisinde çöven bitkisi kökü, limon tuzu, bol miktarda ceviz ve şeker bulunan helva, özellikle yaz aylarında turistler tarafından tercih edilirken, kış aylarında da Ordulu vatandaşlar tarafından bol bol tüketiliyor.

‘Perşembe cevizli helvası’ olarak bilinen ve odun ateşinde kaynatılarak 3 günde yapılan helvada kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerekirken, lezzetinin de buradan geldiğini belirtiliyor.

"VÜCUDU SICAK TUTTUĞU İÇİN ORDU'DA ÇOK FAZLA SEVİLİYOR"

Ordu'da cevizli helva üretimi ve satışını yapan Ekrem Kuvan, dede mesleği olan helva üretimini ailesinin yaklaşık 50 yıldır devam ettirdiklerini söyledi. Helvanın, vücudu sıcak tutma özelliği olduğunu söyleyen Kuvan, “Çöven maddesi ile mide ve bağırsak sistemine de faydalı. Cevizin faydaları zaten oldukça fazla. Çöven vücudu çok sıcak tuttuğu için seviliyor ve özellikle Ordu’da çok fazla tercih ediliyor. Coğrafi işaret belgeli de bir üründür” diye konuştu.

"HAZIRLANMASI 3 GÜN SÜRÜYOR"

Helvanın yapımı hakkında bilgi veren Kuvan, “3 günlük bir yapım aşaması var. Çöven bitkisinin kökü, şeker ve ceviz var. İlk olarak çöven bitkisinin köklerini kaynatıyoruz, bu aşama 3 gün sürüyor. Sonra şekeri ağda haline getiriyoruz ve özel bakır tavalarda çövenle birleştirip köpük haline geliyor. Sonrasında vurarak karıştırıyoruz. Bu süreçte odun ateşinde pişiyor. Sıcak tutma özelliği ile kış aylarında daha çok talep görüyor. Bir seneye yakın da dayanabiliyor” ifadelerine yer verdi.

Helvayı ilk kez tadan vatandaşlar beğendiklerini belirtirken, sürekli olarak tüketenler ise hem lezzetli olduğunu hem de kış aylarında sıcak tutma özelliği olduğunu söylediler. (İHA)

BENZER HABERLER
24.11.2024 14:26
Yapay zeka teknolojileri göz hastalıklarının teşhis ve tedavisinde etkin rol üstlenecek
21.11.2024 11:18
'Antibiyotik direnci sebebiyle her 45 saniyede bir kişi ölüyor'
20.11.2024 16:16
Kolon kanserine çare! Bilimsel olarak kanıtlandı: Kanserli hücreleri yok ediyor
20.11.2024 11:39
Uzmanı uyardı: Kolorektal kanserler gençlerde de görülmeye başlandı
19.11.2024 13:14
Et ve Süt Kurumu'ndan 'kırmızı et' açıklaması
18.11.2024 10:48
Dubai çikolatası tüketimi sağlık risklerini beraberinde getiriyor