DİĞER KATEGORİLER

OBRUK

OBRUK- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

Konya'da 1000'den fazla obruk var, sayıları giderek artıyor. Türkiye de son zamanlarda obruk sayılarının artmasının nedenleri yer altındaki kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirerek Yer altı sularının, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asittin oluşmasıyla karbonik asittin kireç taşının yoğun olduğu toprakları çözerek yer altında mağaralar oluşması ile mağaraların üstündeki toprakların çökmesi sonucunda derin çukurlar obruklar oluşmaktadır. Yeraltı suyunun aşırı düşmesine bağlı olarak oluşan çökmeler obruk sayısının artmasında ve obruk oluşumlarının hızlanmasında etkili olmaktadır.
Türkiye coğrafyasında en yaygın Konya, Sivas, Batman, Çankırı, Eskişehir, Diyarbakır, Manisa ve Afyon gibi illerde de obruklar görülmektedir. Yeraltı su aküferlerinin boşalmasıyla oluşan obruklar, Konya Kapalı Havzası'nda son zamanlarda sıklıkla görülmektedir.
Konya'nın Karapınar ilçesinde geçmişte oluşan 130 metre uzunluğunda 9 metre genişliğinde obruklar en çok alüvyal topraklarda oluşmuştur. İlimizde oluşan obruk sayısı her gecen gün artmaktadır. Türkiye'nin obruk sayısı bakımından en tehlikeli bölgesi Karapınar olduğu gözlemlenmektedir
Konya kapalı havzasının ürün desenine dikkat edecek olursak çok su tüketen ürünlerin yoğun olarak bölgemizde üretildiğini görmekteyiz. Dolaysıyla yeraltı sularının sondaj yoluyla kullanılması yer altı sularının çekilerek tarımsal üretimde kullanılması ve küresel ısınmanın artmış olması obruk oluşum sürecini hızlandırmaktadır.
Yapılan araştırmalarda yaklaşık 600-650'si Karapınar ilçesinde olmak üzere, Konya ili genelinde 1000'i aşkın obruk tespit edilmiştir.
Karapınar'daki obrukların 507'sini de inceleyen araştırmacılar 1 metre uzunluğunda, yarım metre derinliğinde obrukları tespit etmişlerdir. Araştırmacılar obruk sayısının ilerleyen yıllarda giderek artacağını belirtmişlerdir.
Türkiye'de obruklardan kaynaklanan insan ölümleri olmamasına rağmen maddi hasar oranı yüksektir Karapınar'da obruktan kaynaklı zararlardan dolayı bazı evler ağıllar tahliye edilmiştir. Yakın zamanda oluşan obruklardan bazıları 12 EYLÜL 2022 Konya’nın Karapınar ilçesinde Bece mevkiinde yonca ekili tarlada yaklaşık 10 metre çapında, 25 metre derinliğinde obruk oluşmuştur. 14 Nisan 2022 Karatay ilçesinde İsmil mahallesinde 10 metre çapında ve yaklaşık 40 metre derinliğinde yeni bir obruk meydana gelmiştir.
Yer altı sularının çekilip, toprağın çökmesiyle meydana gelen obrukların sayısı her geçen gün artıyor. Yer altı sularının çekilmesi ile oluşan obruklar, tarımsal üretim alanlarını daraltmakta yerleşim yerlerinin güvenliğini tehdit etmektedir.
Bilinçsizce yapılan tarımsal sulamanın da etkisiyle obruk oluşumu hızla artmakta tüm üreticilerimizin sulama konusunda daha dikkatli olması ağaçlandırma alanlarının artırılması, deniz suyunun arıtılarak tarımsal sulamada kullanılması Suudi Arabistan, İsrail, ABD gibi ülkeler bu konuda örnek oluşturmaktadır. Balıkesir Avşa adasında böyle bir tesis bulunmakta ve deniz suyu arıtılarak içme suyu olarak kullanılmaktadır.
Tarımsal üretimin fazla olduğu havzalara ek su kaynakları sağlanarak yer altı suyu seviyesini düşmesi engellenmeli. Küresel ısınma ve iklim değişikliği, artan tarımsal ve endüstriyel su kullanımı yer altı ve yerüstü su kaynaklarının tükenmesinde çok etkili sorunlarımız çıkılmaz hale gelmeden önce mutlaka bölgeye ek su sağlanmalıdır.
Tüm tarımsal üretim yapanların tek istediği su SUYUMUZ OLSUN biz destek istemiyoruz canla başla işimizi yaparız yeter ki SUYUMUZ OLSUN diyen üreticilerimizin adına yazıyorum.
TÜM yapılan acil eylem planları toplantılar çalıştayların sonucunu görmek dileğimle.

.