Nar ile gelen ölüm- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi
Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesi Kavak mahallesinde yaşayan Çakır ailesinin dört yaşındaki kızları Saliha Çakır, nar yedikten sonra hayatını 2019 yılında kaybetmişti.
Peki, şifa kaynağı olan nar bir anda nasıl oldu da Saliha’nın ölümüne sebep olmuştu. Bugün sonucu açıklanan adli tıp raporunda tarım ilacına bağlı zehirlenme olduğu açıklanmıştır.
Her köşe yazımda ısrarla tekrar ettiğim tarım ilaçlarının ruhsatlı olması üretici kayıt defterine ilgili mühendis tarafından kaydedilmesi etken maddeye dikkat edilmesi dozunda kullanılması bekleme süresi hasat tarihi bu konular gerçekten önemli çünkü İnsan sağlığını doğrudan etkilemekte hatta Saliha kızımızda olduğu gibi dikkat edilmediği zaman ölümle sonuçlanabilmektedir
Peki, raporda bahsedilen nar da tespit edilen Pestisit nedir? Zirai mücadele uygulamalarında kullanılan her türlü kimyasal maddeye PESTİSİT denilmektedir.
Pestisit kalıntısı ise, Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği ekindeki listelerde belirtilen ürünlerde bulunabilen zirai mücadele amaçlı kullanılan aktif maddeleri, bunların metabolitlerini veya parçalanma veya reaksiyon ürünlerini, ifade etmektedir.
Bitki koruma ürünlerini kullanırken mutlaka dikkat etmemiz gerekenleri hatırlatmak istiyorum
Tarım ilacı uygulayıcısı mutlaka eğitimli ve yetkili olmalıdır.
Uygulamada zararlının biyolojisi ile bitkinin fenolojisi etiket bilgilerine uyumlu olmalıdır.
Uygulamanın, uygun bitkiye, doğru dozda, doğru zamanda ve doğru alet -makina ile yapılmasına dikkat etmeliyiz.
İlaçlanan alanlara, bölgenin ilaçlandığını belirten uyarıcı levhalar koymalıyız.
İlaçlanan alanlara ilaç etiketinde belirtilen süre boyunca insan ve hayvanların girmemesine dikkat etmeliyiz.
İlaçlama esnasında mutlaka koruyucu kıyafetler maske kullanmalıyız.
Hasat olgunluğuna gelmiş bitkiye yapılacak uygulamada “son ilaçlama ile hasat arası bekleme süresine ”dikkat etmeliyiz.
Tüm bunlara dikkat etmezsek Zirai ilaca maruz kalıp temas veya solunum yoluyla doğrudan, Kalıntı içeren besin yâda zirai ilaçlarla bulaşık yemlerle beslenmiş hayvanların et, süt ve yumurta gibi ürünleri tüketmemiz neticesinde dolaylı, Yeraltı sularına ulaşan pestisit kalıntılarının içme sularına karışmasıyla dolaylı olarak sağlığımız etkilenmiş olur. Tüm üreticilerimizin üretimde İYİ TARIM UYGULAMALARINI uygulaması dileğimle.
Saliha bebeğin mekânı cennet olsun; Rabbim ailesine sabırlar versin…