DİĞER KATEGORİLER

Mahkemeden milyonlarca işçiyi ilgilendiren emsal karar

İzmir'de bir AVM'de mağaza çalışanı Emrah Aksın (40), vatandaşların da kullandığı açık hava bölümünde sigara içtiği gerekçesiyle AVM yönetimi tarafından iş yerine yazılan 3 bin TL cezanın maaşından kesilmesi durumunu yargıya taşıdı. İş mahkemesi emsal karar verip, işverenin çalışanı nedeniyle uğradığı maddi zararın tahsili için ancak İş Kanunu ve diğer ilgili kanunlarda belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde maaştan kesinti yapabileceği gerekçesiyle kesintinin iptaline hükmetti.

İSLAM OYUNLARI 6

Karşıyaka ilçesinde bir AVM'de mağaza çalışanı Emrah Aksın, geçen yıl ağustos ayında, vatandaşların da kullandığı açık hava bölümünde sigara içti. AVM yönetimi, personelin bu alanı kullanamayacağı gerekçesiyle Aksın'ın çalıştığı firmaya 3 bin TL ceza kesti. Firma da cezayı Aksın'ın maaşından tahsil etti. Aksın kesintinin iptal edilmesi için hem çalıştığı firmayla hem de AVM yetkilileriyle görüştü ancak sonuç alamadı. Bunun üzerine Emrah Aksın, avukatı Cansu Akkaş aracılığıyla konuyu yargıya taşıdı. Karşıyaka 2'nci İş Mahkemesi'nde görülen davada 13 Haziran'da karar çıktı. Mahkeme, işverenin çalışanı nedeniyle uğradığı maddi zararın tahsili için ancak İş Kanunu ve diğer ilgili kanunlarda belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde maaştan kesinti yapabileceği gerekçesiyle kesintinin iptaline hükmetti.

'EMSAL TEŞKİL ETMESİNİ İSTERİM'

Konuyla ilgili açıklama yapan Emrah Aksın, "AVM yönetimi ile çalıştığım firmaya durumu ilettim ancak sonuç alamadım. Kendilerini haklı buldular. Konuyu yargıya taşıdım. Üzerinden 1 yıl geçti ve kazandık. Bu sadece benim için geçerli değil. Binlerce kişiyi ilgilendiriyor. Bu davayı herkes için açtım. Benim gibi benzer şekilde ceza kesilen ve ödemek zorunda kalan işçiler için emsal teşkil etmesini isterim" dedi.

Kararın çalışanlar için emsal niteliğinde olduğunu söyleyen avukat Cansu Akkaş, "İşveren, müvekkilimin maaşından para cezası kapsamında kesinti yapıyor. Biz de bu kesintinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle konuyu yargıya taşıdık. İş Mahkemesi, kesintinin yapılabilmesi için belli şartların olması gerekçesiyle bu durumu aykırı buldu. İşçinin maaşından kesinti yapılabilmesi için kanunlara göre öncelikle işçinin muvafakatının olması gerekiyor. Sonrasında maaşının belirli bir miktarının kesilmesi gerekiyor. İşverenin ise bunu belli nedenle ve mahkeme kararıyla uygulaması gerekiyor. Kafasına göre kesinti yapamaz. Birçok çalışan bu bilgiyi bilmediği için yapılan bu tür kesintilere itiraz etmiyor. Bu nedenle mahkemenin verdiği karar, milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal bir karar" diye konuştu.

BENZER HABERLER
28.06.2024 17:58
Kendilerini kuyumcu gibi gösterip 15 milyar para çektiler
28.06.2024 17:06
Misafirlikte tecavüz girişimi iddiası! Kapıyı açtı, dehşet başladı: 1 ölü
28.06.2024 16:54
Mersin'de feci kaza: Çarptığı yayayı köprüden aşağı düşürdü
28.06.2024 16:50
Saç saça, baş başa indirim kavgası
28.06.2024 15:11
Ata’nın katili ile babasından şok ifade! ‘25 kere bıçak sallamışım’
28.06.2024 14:58
Buğday tarlasındaki yangın 1 saatte kontrol altına alındı; 60 dönüm ekili alan yandı