DİĞER KATEGORİLER

LİDERLİK ZOR ZANAAT

LİDERLİK ZOR ZANAAT- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

Başlığın esprisi, parti başkanlarımız için. Bizde istenilen birikimde, istenilen manada idareci zor yetişiyor. Bulduğumuzda da kolay kolay bırakmıyoruz. Eskiden olsaydı liderin bir ihtilallik işi vardı. Anında alaşağı eder örfi idarenin o anki haline göre ya asardık ya da içeri tıkardık. Böyle bir örfi idarenin geçmişte her an müdahalesi gündemde olunca idareci de yetişmez, lider de yetişmez.
Geçen hafta CHP'de 20. Olağanüstü Tüzük Kurultayı yapıldı. Kurultayın ikinci gününde büyük kriz çıktı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in konuşmasından sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konuştu. Asıl kriz ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın da kurultayda konuşma yapacağı kendisine sadece bir saat önce bildirildi.
Konuşma sırası Mansur Yavaş'a geldiğinde kürsüye çıkıp sitem etti. Hatta, “Ben de Ekrem Başkan gibi Türkiye'nin sorunlarına değinmek isterdim ama bir saat önce telefon açılıp “Siz de konuşun.” dendi. 14 belediye başkanından ikisi konuşturulunca aylardır yakılan fitne ateşine Ekrem mi Mansur mu diyerek odun atmış oluyoruz.” dedi.
Bu konuşma verilmesinin son ana bırakılmasındaki asıl sebep, İmamoğlu- Yavaş mücadelesi midir bilemeyiz. Belki de son bir ay içerisinde Sayın Mansur Yavaş'ın İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Müsavat Dervişoğlu ile iki kez buluşması, baş başa yemek yemesinin etkisi var mıdır, bilemeyiz. Tabii ki ondan sonra da ağzı olan konuşuyor. Sanki ufukta Yavaş'ın “İYİ Parti+ Zafer Partisi+ YRP” senaryosunun adayı olabileceği konuşulmakta.
Bir diğer başkanlık örneği Sayın Özel Balıkesir'in Marmara ilçesinde Avşa Adaları'nı ziyaret ettiğinde siyasi ve ayağının nereye, ne kadar bastığı tartışılan basın açıklamasında bulundu. Partisinin iktidarda 10 yıl kalması durumunda “Maaşlar aynı kalacak ancak büyük rakı 140 lira olacak.” dedi. İştigal konumuz değil ancak büyük rakı fiyatlarını araştırdım. Güncel fiyatı 925 TL imiş. Asgari ücretliden örnek verirsek bir asgari ücretli maaşına 18 adet büyük rakı alıyor iken iktidarı halinde 10 yıl sonra bir asgari ücretli 121 adet rakı alabilecek.
Memleketimizde en kolay meslek, muhalefet olmaktır. Hele ana muhalefet olmak bal kaymak gibi bir şey. Anlatılmaz, yaşanır. Tadına vardığınızda da tıpkı CHP gibi, hiç iktidarı düşünmezsiniz. Arada bazı aklı evveller, “Efendim bu bu vereceklerimizin karşılığını nereden bulup da vereceksiniz diye soru sorarlarsa, “ Benim adım Kemal, ben hesap uzmanıyım bulurum.” dersiniz, olur biter. İsimler değişebilir ancak cevap aynıdır. Dün Kemal'dir, bugün Özgür'dür. Yarın da Ekrem veya benzeri olabilir. Muhalefet iş yapmayanlar için nimettir.
Sadece rakı örneğini vermeyelim. Yine Sayın Özel'in açıklamasına göre, maaşlar aynı kalmak kaydıyla fiyatlar 1/10 seviyesine düşürülecek. Mazot 4 lira, dana kıyma 55 lira, pirzola 70 lira. Nereden bulacaksınız diye sormayalım. İngiltere'nin döviz baronlarını önümüze sürebilirler.
Milletimiz emanetçiyi sevmiyor. Anavatan Partisi döneminde rahmetli olan bir başbakanımıza partiyi teslim ettiler, ne oldu? Tutmadı, tutmaz. Bizim genlerimizde hakanlık var, padişahlık var. ABD'deki başkanlık sisteminin padişahlıktan bir farkı var mı? Vatandaşın istediği şu, davul kimin boynunda ise tokmak da onda olmalı. Başkanın boynunda davul, 5-6 kişide tokmak olunca ritim tutmuyor, ahenk yakalanamıyor. Önüne gelen, aklına estiğinde davula istediği kuvvetle vurunca davul dayanamıyor, patlıyor. Tuz kokunca korkacaksın. Örnekleri çok var, her alanda.
Altılı masanın küçük ortakları temas halindeler. DEVA ve Gelecek Partisi liderleri bir çatı altında birleşmek için bir araya gelmişler. Ali Babacan birleşik partisinin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da 2028'in cumhurbaşkanı adayı. Boşuna uğraşmayınız efendim. Kuruluş aşamasında sizi bir araya getirmeyenler şimdi mi müsaade edecekler? Diğer taraftan DEVA ve DP'de de temaslar devam ediyor. DEVA ve Gelecek, anlaşamamışlar.
Siz de biliyorsunuzdur da tekrar edelim. SP, GP, Deva, DP'nin aldığı 39 milletvekili CHP'nin hakkına girilerek alınmış milletvekilleridir. Dört parti bir araya gelip seçim ittifakı kursalar bir milletvekili dahi çıkaramıyorlardı. Millet iradesi gasp edilmiş ve kul hakkına siyasal hakka girilmiştir.
Büyüklerimiz, idarecilerimiz, akil insanlarımızın şapkalarını önlerine koyarak bizim ve ülkenin önünü açsınlar. Niçin mi,
“Başkanları nasıl lider yaparız.” diye.