Sınav yaklaştıkça adaylarda ve ailelerinde heyecan ya da tedirginlik artmaya başlar. Bu durum aslında sınanma duygusunun getirdiği normal bir durumdur. Normal olan bu duygu durumunu nasıl koruyabiliriz?
Hüma Okulları Rehberlik Koordinatörü Sınav Stratejileri Uzmanı Şemsettin Tüzel,
"Ailelerin sınavla ilgili olumlu ya da olumsuz çok konuşmaması önemlidir.Sınavla ilgili gereğinden fazla konuşmak,olabilceklerle ilgili olumsuz varayımları arttıracaktır.Velilerin adaylara "sınavda dikkat etmelisin,sana güveniyorum,kaydırma yapmamalısın vb."telkinleri olumlu koşullanmadan çok gizil bir gerginliği tetikleyecektir.
# Sınava birgün kalıncaya kadar deneme çözmeye devam edilmelidir.Ancak denemelerin sonucuna bağlı olumlu ya da olumsuz yorum yapılmamalıdır.Yapılması gereken sınavın provasını yapmaktır.Eksikleri tamamlamak ve teknik uygulamalardaki yanlışları görmek çok daha kıymetlidir.
# Sınav adayı sınavdan birgün önce çalışmayı bırakmalıdır.Son gün sınavda neler yapacağını zihninde kurgulamalıdır.Zihinsel bir similasyon yapmalıdır.
# Sınav anında kalemsiz soru çözülmemelidir.Soruyu anlamadan cevap aranmamalıdır.Hızlı çözmek yerine doğru çözmeye yoğunlaşılmalıdır.Soruyla inatlaşmak,zaman ve enerji kaybettirir.Oysa sizi yoracak soruyu geçseniz, tekrar dönmeye zamanınız olacaktır.Soruyu çözerken kendi fikirlerinizi değil sorunun fikirlerini ve isteklerini dikkate almalısınız.Bir alanla ilgili soru çözerken başka bir alanın sorularını düşünmek odaklanma problemine sebep olur.Fen bilimleri sorusu çözerken matematik sorularını düşünmek ya da matematik soruları için fen bilimleri sorularını hızlı çözmek yanlışların artmasına sebep olabilir.Unutmamak gerekir ki sınav başarısı, zihni ,duyguları ve kalemi kontrol etmekle mümkündür" dedi.