Küresel ısınmanın en bariz hissedildiği şehirlerden biri olan Konya, bu yıl zemherinin başlamasına rağmen, en sıcak ocak ayını yaşıyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yağışın olmamasına rağmen toprakta nem miktarının iyi olduğunu vurgulayarak, Konya’da tarımsal kuraklıktan ziyade meteorolojik kuraklık riskinin olduğunu ifade etti
Dünyanın en önemli tarımsal üretim havzaları arasında ilk onda yer alan ve 151.000 km²'lik yüzölçümü ile Türkiye’nin en büyük ovası olan Konya Ovası, tarihinin en sıcak kışlarından birini yaşıyor. Uzun yıllar ortalamasında -4’leri bulan soğukların yaşandığı Konya’da bugünlerde sıcaklık sıfırın altına bile düşmüyor. Uzun yıllar ortalamalarına bakıldığında bugün -13.7, 10 Ocakta -15.5, 11 Ocak’ta ise -15.6 derecelerini göre ve adeta soğuktan donan Konya’da bu yıl hava sıcaklıkları 0’ın altına bile düşmüyor. Konya’da uzun yıllar ortalaması olarak ise bugün -4.4, 10 Ocak’ta -4.2, 11 Ocak’ta ise -4.5 hava sıcaklıkları oluşmuş. Konya’da uzun yıllar ortalaması verilerine göre ise ocak ayının genelinde ortalama sıcaklık, en düşük -4,2, en yüksek ise -0,2 olmuş. Bu yıl ise bugünlerde eski günlerden çok uzak diyebileceğimiz bir hava sıcaklığı yaşanıyor. Zemherinin de başladığı Konya’da yağış da uzun yıllar ortalanasının çok altında yağıyor. Kar ise şu ana kadar bu dönemde hiç yağmadı ve bu da bölgede tedirginliğe neden oluyor. Konya’da önümüzdeki 4 gün içinde, bugün puslu en düşük 2 derece en yüksek 12 derece, Cuma günü puslu en düşük 2 derece en yüksek 13 derece, Cumartesi günü de puslu en düşük 0 derece en yüksek ise 12 derece olması bekleniyor. Bu günlerin tamamında herhangi bir yağış ise beklenmiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre, ülkemizin doğu bölgeleri ağırlıklı olmak üzere çok sayıda ilde ise yağış bekleniyor. Edirne, Kırklareli, Çanakkale, İzmir ve Muğla’nın çevreleri ile Aydın’ın kıyı kesimleri ve Tekirdağ’ın batı ilçelerinin aralıklı sağanak yağışın etkili olması bekleniyor.
İLÇELERDE DE YAĞIŞ YOK
Önümüzdeki beş günde, Ahırlı’da Cumartesi günü, Beyşehir’de bugün ve Cuma günü, Bozkır’da Cumartesi günü, Çeltik’te Cuma ve Cumartesi günü, Cihanbeyli’de Cuma günü, Karapınar’da Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü, Karatay’da Cumartesi günü, Kulu’da Cuma ve Cumartesi günü, Sarayönü’nde Cuma ve Cumartesi günü, Seydişehir’de Perşembe günü, Yalıhüyük’te Cumartesi günü havanın sıfırın altına düşmesi bekleniyor. Bu verilere göre en soğuk ilçe Karapınar olacak. Bununla birlikte, en sıcak ilçe ise Halkapınar’ın olması bekleniyor.
TARIMSAL KURAKLIK TEHLİKESİ YOK
Konya’da toplam nüfusun hala büyük bir bölümü tarımla uğraşıyor, doğal olarak da kuraklık oluşacak beklentisi, Konyalıları ciddi bir şekilde tedirgin ediyor. Konuyla ilgili görüşünü aldığımız, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Konyalı çiftçilerin yüreğine su serpti ve Konya Ovası’nda tarımda şu anda bir kuraklık tehlikesinin söz konusu olmadığını söyledi. Soylu, “Havaların sıcak gitmesi, yağışın olmaması, uzun yıllar ortalamalarına göre çok çok düşük kar yağışı ve yağmur yağışının olması elbette tedirgin edici ama şu an için araziyi gezdiğimizde, havada yeterli nemlenme olduğunu ve nemlenmeden de güzün ekilmiş olan buğdayın yeteri miktarda su ihtiyacını karşıladığı için çimlenme ve gelişim süreçlerinde bir sorun olmadığını görüyoruz. Konya’da elbette meteorolojik bir kuraklık tehlikesi var ama şu anda tarımsal bir kuraklık tehlikesi yok.”dedi. Prof. Dr. Süleyman Soylu, ayrıca, hububat ekim alanlarında yaptıkları incelemelerde tedirginlik verici bir durumla karşılaşmadıklarını da ifade ederek, “Zaman zaman yükselen sıcaklıklar tarlalardaki bitki çıkışlarını belirgin hale getirmiş. Toprakta nem durumu çok iyi görünüyor.” şeklinde konuştu.
Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kasım ayı yağış verilerini açıklamış, buna göre de bölgenin kasım ayı yağışı 24.9 mm, normali 35.1 mm ve 2023 yılı Kasım ayı yağışı 55.7 mm olduğu ifade edilmiş, yağışlarda normaline göre %29, 2023 yılı Kasım ayı yağışlarına göre %55 azalmanın gerçekleştiği belirtilmişti. Aralık ay verilerinin de önümüzdeki günlerde yayınlanması bekleniyor, ocak ayında ise şu ana kadar yeterli bir yağış olmadı, bütün bu gelişmelerle birlikte düşüşün devam etmesi durumunda ise Konya bölgesinde “su” stresinin daha da artacağı tahmin ediliyor.