KURBAN BAYRAMINIZI TEBRİK EDERİM-Adem ESEN-Yeni Meram Gazetesi
Arapçada udhiye (kurban) udıyd-edha (kurban bayramı), Arabi Zilhicce ayının 10 ve takibi günlerinde belirli nitelikteki hayvanları kesme ibadeti anlamına gelmektedir. “Kurban” kelimesi yaklaşma anlamına gelen karabet kökünden gelmektedir. Böylece Allah'ın adını anarak Onun rızasını gözeterek Allah'ın verdiği bir canı, O’nun yolunda O’nun emriyle almak ve O’na yaklaşma için bir vesile olmaktadır.
Ayeti kerimede kurbanlık hayvanlarınızın ne etleri ne de kemikleri onlara ulaşmaz ancak Allah'tan korkmanız ondan sakınmanız ona ulaşır” (Hac suresi 37) buyurulmaktadır. Bu da tabii ki kurbanın gerçek anlamını ifade etmektedir.
Kurban sadece hayvan boğazlama olmayıp aynı zamanda gönüllü transfer dediğimiz gelir dağılımının düzelmesinde önemli bir rolü vardır. Yine aile ve komşuluk ilişkilerini geliştirmektedir. Nitekim kurbanların etleri genel olarak üçe taksim edilmekte; bir kısmı kurban kesilen evde tüketilmekte, bir kısmı dostlarla akrabalarla yenilmekte ve bir kısmı da İnfak edilmekte yani fakirlere dağıtılmaktadır. Hatta bazı aileler dondurucularında ya da buzdolaplarında kurban etlerini saklayarak diğer kurbana kadar etini buradan tedarik etmekteler.
Kurban vesilesi ile sığır ve koyun mevcudu yenilenmekte, piyasa hareketlenmektedir. Bu da gerçekten kurbanın bereketlerinden birisidir.
Kurban konusunda dini yönleriyle ilgili akademik çalışmalar olmakla beraber iktisadi ve sosyal açıdan yapılan çalışmalar maalesef pek yeterli değildir.
Kurban Bayramı ile beraber piyasalar canlanmakta büyük şehirlere doğru hayvan satışları artmaktadır ancak çevre kirliliğinin bazı yerlerde hala devam etmesi üzüntü vericidir. Yakın zamanlara kadar parklarda, umuma açık yerlerde rastgele kurban kesilmesi gerçekten kurban anlamıyla tezat teşkil ediyordu. Bu çerçevede belediyelere ve sivil toplum örgütlerine büyük sorumluluk düşmektedir. Ayrıca hayvanların usulüne uygun kesilmesi üzerinde de durulmalıdır. Nitekim Peygamberimiz hayvanları boğazlarken onların haklarına da riayet edilmesi gerektiğini ikaz etmektedir. Çünkü kurban Allah'a yaklaşma O’nun rızasını kazanma olduğuna göre kurban kesen kimselerin çevredekilere karşı ve kestikleri hayvanlara karşı da görevlerini ihmal etmemek gerekmektedir.
Genel olarak kurbanların fiyatlarıyla et fiyatları arasında fark oluşturulduğu görülmektedir yani kurban fiyatları genel fiyatlar üzerinde seyretmektedir.
Sivil toplum örgütlerinin ülke dışında kurban paylarının ifade etmeleri ilgili ülkedeki hayvan fiyatlarıyla da yakında ilişkilidir. Bu açıdan bakıldığında ülkemizde hayvan fiyatlarının biraz yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple hayvancılığın desteklenmesi, yem fiyatları ile meralar gibi konuları ele alınması herhalde gerekmektedir. Yurt dışı fiyatlarla yurt dışı fiyatlar arasında ciddi bir fark olduğu görülmektedir. Çünkü et ve et mamulleri temel gıdadır. Bu nedenle halkın sağlıklı beslenebilmesi et fiyatlarının düşürülmesine bu da arzın artırılması, daha fazla hayvan yetiştirilmesine ve beslenmesine bağlıdır.
Bu vesileyle Kurban Bayramınızı tebrik eder Cenab-ı Hak'tan sağlık ve afiyetler niyaz ederim. Ülkemiz ve tüm İslam aleminin, özellikle kriz bölgelerinde Doğu Türkistan'da Gazze'de zulümlerin durdurulması, İslam ülkelerinde kardeşliğin tesisine vesile olması dileğiyle…