DİĞER KATEGORİLER

Kur’an’ın yüklediği sorumluluk

Kur’an’ın yüklediği sorumluluk- Hüseyin TOPTAŞ- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6


Allah’ın (cc) canlı cansız tüm yaratılanlar içerisinde düşünme kabiliyeti verdiği tek varlık insandır. İnsan dışındaki tüm varlıklar Allah’ın kendilerine yüklediği görevi eksiksiz olarak yerine getirirler. Hareketleri kendilerine yüklenen içgüdülerle olmaktadır. Hayvanlar alemine kısa bir bakmakla bunun nasıl gerçekleştiğini görebiliriz. İnsanı diğer canlılardan ayıran bu özelliğinden dolayı da kendisine sorumluluklar yüklenmiştir.
Allah (cc) buyuruyor:
“Eğer biz, bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik, elbette sen onu Allah korkusundan başını eğerek parça parça olmuş görürdün. İşte misaller! Biz onları insanlara düşünsünler diye veriyoruz.” (Haşr 59/21)
Bu ayet ile Rabbimiz Kur’an’ın içerdiği mesajın önemini ve ona muhatap olan insanın ne büyük sorumluluk altında bulunduğunu vurgulamaktır. Bu örnekle ilgili açıklamaları şöyle özetlemek mümkündür: Şayet bir dağa insana verildiği gibi şuur verilmiş olsaydı o heybet timsali eğilmez dağ bile Allah’ın sıfatlarını bilmenin ve sorumluluk duygusunun sonucu olarak O’nun azameti, kudreti ve evrendeki mutlak egemenliği karşısında sonsuz bir saygıyla eğilirdi; ama bununla kalmaz, O’na kulluk etmek için kendini parçalardı. İnsanlar ise genellikle omuzlarındaki yükü hissetmemek için direnmekte ve gaflet içinde ömürlerini tüketmektedirler.
Bir başka ayeti kerimede de Allah (cc) şöyle buyuruyor:
“Şüphesiz biz emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar onu yüklenmek istemediler, ondan çekindiler. Onu insan yüklendi. Çünkü o çok zalimdir, çok cahildir.” (Ahzab 33/72)
Anlatılmak istenen şudur: Emanet, ilk bakışta insandan daha büyük, güçlü ve dayanıklı gibi görülen göklerin, yerin ve dağların taşıyamayacağı kadar ağır ve önemlidir. Bu ağırlık ve önemdeki emaneti insan yüklenmiştir. Çünkü o, bir yandan bunu yüklenecek kabiliyet ve yetenektedir, ama öte yandan neyi yüklendiğinin farkında değildir, onu hakkıyla taşımada başarılı olamamaktadır. Yani insan şuursuz ve cahil olmamalı, kimliğinin, kabiliyetinin ve yüklendiği emanetin farkında olmalıdır; bu konulardaki bilgisizlik büyük bir cehalettir. Taşıdığı emanetin hakkını yerine getirmeye de gayret etmelidir, onun hakkını yerine getirmemek büyük bir zulümdür.
Rabbimizin bizlere yüklediği sorumluluğu ne kadar yerine getiriyoruz sorusunu kendimize sorarak hayatımızın bir muhasebesini yapmak iki cihan saadeti elde etmemize vesile olacaktır.
Sorumluluğu yerine getirenlerden olmak temenni ve duası ile…