DİĞER KATEGORİLER

Kronik Hepatit B belirtileri nelerdir?

Hepatit B hastalığı, hepatit b virüsünün neden olduğu karaciğerde meydana gelen iltihaplanmadır. Hepatit B Akut veya kronik olarak seyirli olabilir.

İSLAM OYUNLARI 6
Hepatit B hastalığı, hepatit b virüsünün neden olduğu karaciğerde meydana gelen iltihaplanmadır. Akut veya kronik olarak seyirli olabilir.

Hepatit B bulaşıcı bir hastalık mıdır?

Evet… Hepatit B virüsü insandan insana aşağıda yer alan maddeler ile bulaşabilir.

Hepati B nasıl bulaşır?

Hepatit B virüsünün ana bulaşma yolu kan iledir. Hepatit B virüsünün diğer bulaşma yolları şu şekildedir:

Hepatit B hangi yolla bulaşmaz?

Hepatit B virüsü ortak yemek yemek ile bulaşmaz. Hepatit B virüsü olan annenin bebeğini emzirmesi ile bulaşmaz. Sarılmak, öpmek ve tokalaşmak ile bulaşmaz. Aynı havuza girmek, aynı tuvaleti kullanmak ile bulaşmaz.

Hepatit B hastası mıyım?

Hepatit B hastalığı çoğunlukla belirti vermez, bu nedenle genellikle tesadüfen yapılan tahlillerde ortaya çıkar. Akut ve kronik olarak ikiye ayrılır Akut Hepatit B: Hepatit B virüsünün vücuda girdikten sonraki 6 ay içerisinde temizlenmesi ile sonuçlanır. Hasta bağışıklık kazanmıştır.

Akut Hepatit B Belirtileri ?

Ateş, sarılık(cilt ve gözde), bulantı-kusma, idrar renginde koyulaşma, iştahsızlık, halsizlik Akut Hepatit B belirtileri arasında sayılabilir. Kronik Hepatit B: Hepatit B virüsü vücuda girdikten 6 aydan sonra hasta bağışıklık kazanmaz ise hastalık kronikleşmiş olarak kabul edilir. Kronik Hepatit B hastalığı ömür boyu süren ciddi sonuçlar oluşturan bir hastalıktır.

Kronik Hepatit B Belirtileri?

Kronik Hepatit B virüsü genellikle bulgu vermez, nadir olarak halsizlik, iştahsızlık, bulantı, hafif sarılık, karaciğer bölgesinde ağrı bulguları verdiği görülmüştür.

Hepatit B tedavisi var mı?

Hepatit B hastalığının kronik hepatit b mi yoksa akut hepatit b hastalığı mı olduğu doktor tarafından belirlenir, akut hepatit b’de virüse özel bir tedavi yoktur. Kronik hepatit B’de ise inaktif fazda mı aktif fazda mı olduğu belirlenir. İnaktif fazda ise hasta takibe alınır. İnaktif Hepatit B her 3 veya 6 ayda doktor kararına göre kontrole çağrılır. İnaktif Hepatit B hastalığında virüse özel bir tedavi verilmez. Bu takip hastanın aktif faza geçip geçmediğini, tedaviye ne zaman başlanması gerektiğini yardımı olacaktır. Hastalık aktif fazda ise, karaciğerin ne kadar etkilendiğini görmek için karaciğer biyopsi yapılacaktır. Biyopsi sonucuna göre hastaya tedavi planlanır. Hastanın bu tedaviyi ne kadar süre kullanacağı net bir şekilde belli değildir. Bazı kılavuzlar ömür boyu kullanılacağını belirtirken, bazıları ise hastanın klinik durumuna göre tedaviyi kesip takip edileceği önerilmektedir. Yüksek riskli erişkinler ve hepatit b virüsünden korunmak isteyen herkesin aşılanması önerilmektedir, Hepatit B aşısı Türkiye’de aşı takvimi arasında yer almaktadır. Hepatit B aşısı devlet tarafından karşılanır.

Hepatit B aşısı ne zaman yapılır? – Hepatit B aşı takvimi

Bir çok çalışmada 0-1 ve 6. aylarda birer doz uygulanan aşının, en iyi antikor yanıtını ( bağışıklığı ) oluşturduğu gösterilmiştir. Fakat bazı durumlarda 0 – 1 – 2 ve 12. aylarda hızlı aşı şeması uygulanabilir. Aşılama ile hepatit b hastalığından korunmak mümkündür.

Gebelikte Hebatit B aşısı yapılır mı?

Hepatit B aşısı, hepatit b için risk grubunda olan gebelere yapılmalıdır. Hepatit B risk grubunda olan gebeler ise, hepatit b aşısı yapılmamış sağlık çalışanları, yakınları arasında hepatit b hastalığı olanlar bulunmaktadır. Hepatit B halk arasında sarılık olarak bilinmektedir.
BENZER HABERLER
27.04.2024 15:18
Kan stokları azaldı, vatandaşlar hasta yakınları için sosyal medyadan kan arayışına giriyor
22.04.2024 11:40
Hava kirliliği astıma neden oluyor
20.04.2024 10:23
D vitamini eksikliği olanlarda bunama riski yüzde 19-25 artıyor
19.04.2024 10:15
Uzmanı uyardı: Dizlerde ağrı, kireçlenme habercisi olabilir
18.04.2024 09:43
Kene uyarısı; göçmen kuşlarla Afrika'dan geliyor
16.04.2024 13:37
Böbrek ağrısıyla gitti, karnından 8 kiloluk tümör çıkarıldı