KONYA’YA ÖZGÜ BİR ÖZEL GELENEK...ŞİVLİLİK...- Yaşar BARIŞIK- Yeni Meram Gazetesi
Her zaman yazdığım gibi , anlatmaya çalıştığım gibi KONYA bir başka şehir her şeyi ile. Derler ya KONYA anlatılmaz yaşanır. Ne kadar doğru bir cümle bunlar. Konya’yı özel kılanda işte bu diğer şehirlerlerden ayıran farklı gelenek görenekleri, övülmüş bir belde olması… Her hali güzel Konya’mızın en önemli değerlerinden olan bir etkinlikte Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş olan en eski dini geleneklerden mübarek üç ayların başlangıcını kutlamak, çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren bu değerlerimizi öğreten REGAİB kandili sabahında Konya dışında hiçbir ilde olmayan ŞİVLİLİK toplama adeti vardır. Şivlilik duruma göre şimdilerde çikolatalar, şekerlemeler , gofretler leblebiler v.s. ile dağıtılan yiyeceklerdir. Eskiden bizim çocukluk yıllarımızda bugün olduğu gibi çeşit ve çok şivlilik verilecek yiyecekler yoktu. İşte evde ne varsa, kırık şak leblebi, kuru üzüm bağdan bahçeden toplanan iğdeler, kayısı kurusu , Konya Mevlana peynir şekeri vb. şeyler dağıtılırdı. Bu özel günü biz de heyecanla bekler, şivlilik gününden önceki gece fener alayları düzenlenirdi. Bunlar şimdi olduğu gibi özel fenerler değil, kendi yaptığımız tahta parçası ve teneke bir kutu ile yaptığımız meşela ile ateş yakardık.
Yine bazı arkadaşlarda 3-5 gün önce hazırladıkları bir araba lastiğini yakarlardı. Bu etkinlikler genellikle akşam namazından sonra olur, küçük çocuklar anne babaları ile beraber sokağa çıkarak mahalle büyükleri çocukların ateş yada maşale yakmalarını izlerlerdi.
Konyalı olmayıp ta Konya’da görevleri gereği yaşayanlar ise; sabahın erken saatlerinde kapı zillerinden çalmasından önce ne olduğunu bilmeden şaşırırlardı bu ne demek diye. Bende bu gibi arkadaşlarımızın Konya’da yeni göreve geldilerse bir uyarı yapmak istiyorum. 3 Şubat Perşembe günü sizin de kapınız böyle erken saatlerde çalınabilir. İşte bu yüzden sizlerde hazırlıksız yakalanmayın.. Eve birkaç gün önceden marketlerde satılan bu şivlilik çeşitlerinden istediğinizi alınız. Bu zevki bu güzel geleneğin zevkini yaşayın isterim. Bu arada biz Konyalılardan isteğim lütfen yılda bir kez yapılan bu özel gün için alacağınız yiyecekleri 3-5 lira fazla vererek kalitelisini almanızı özellikle rica ediyorum. Bunları çünkü küçük çocuklar yiyecekler. Onların sağlıkları da bizim için çok önemlidir!
Bu etkinliklerde çocuklarımızın cıvıl cıvıl sesleri beni eski çocukluk günlerime götürür. Sizlerde mutlaka bu güzel anıları şu an hatırladınız. Kapı çalıpta kapı biraz geç açılacak olursa çocuklar hep bir ağızdan şöyle bağrışırlardı; ŞİVLİ ŞİVLİ ŞİŞİRMİŞ,ERKEN KALKAN PİŞİRMİŞ,İKİ ÇÖREK BİR BÖREK, BİZE NAMAZLIK GEREK. ŞİVLİLİKKKKK. diye koro halinde tekerleme söylerlerdi. Bazı ailelerde namazlık dediğimiz adetten olan, evin hanımı tarafından hazırlanan börek çörek ve BİŞİ çeşitlerde ikram edilirdi. Çocuklar arasında birde iletişim olurdu.. Hangi evden daha farklı çikolata yada yiyecek olduğunu diğer arkadaşlarına söyleyip hemen o eve giderlerdi. Tabi bu güzel etkinlikler eskiden çok katlı olmayan hatta bahçeli evlerin çok olduğu yıllarda daha da güzel olurdu.
Şimdi maalesef büyük çok katlı bina sakinleri belli bir miktarda para verip bina görevlisi arkadaşa bir şivlilik aldırtıp, binaya sokmuyorlar. Burada yaşayan aileler ve özellikle çocukları bu güzel adeti bilmemektedirler. Buda bu güzel geleneğin günün birinde unutulmaya yüz tutmasına sebep olabilir. Yılın bir gününde nolur yani bu çocuklar binalara görevliler kontrolünde apartmana girip o güzelliği yaşatsalar daha iyi olmaz mı?
İhsan ve hayrın bolca olduğu bu REGAİP KANDİLİ gecesinin tüm ülkemiz insanına, bütün Müslümanlara ve tüm insanlığa hayırlar getirmesi dileklerimle kutlar, SAYGILAR sunarım.