KONYA POLİS MEKTEBİ- Yaşar BARIŞIK- Yeni Meram Gazetesi
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Konya bağrında o kadar değerler taşımaktadır ki bunu sayfalarca yazacak olsak zaman yetişmez. Her medeniyet burada birçok eser bırakmış, ama zamanla bunlar ya bakımsızlık ya da kasıtlı olarak yıkılmıştır. Yakın tarih olarak yazacağımız Selçuklu dönemi eserleri bile yok olmaya mahkum edilmiştir. Örnek olarak bir Karatay Medresesi İnce Minare Medresesi o yılların üniversiteleri olmuştur.
İşte insanların birlikte yaşamaları sonucu dış ve iç güçlerin zor kullanmalarından korunmak için devletin güvenlik örgütlerinin bir takım işlevleri ile sağlanırdı. Bu gün olduğu gibi.. Bu güç askeri bir güç olarak kendini gösterir iken zaman içerisinde iş bölümü ve uzmanlaşma ile askerler iç güvenliği sivil örgütlere terk etmişlerdir. İşte bu yüzden iç güvenliği sağlamak için polis mektepleri kurulmuş ve bunlar iç güvenliğin esenliğini sağlamışlardır. Ülkemizde ilk polis örgütü 10 Nisan 1845 tarihinde İstanbul’da kurulmuş ve bir tezkere ile polis teşkilatının görevleri bütün elçiliklere tebliğ edilmiş ve 1846 yılında Zaptiye Müşirliği kurulmuştur. 1879 yılında Zaptiye Müşirliği lav edilmiş, aynı tarihte Zaptiye Nezareti kurulmuştur. 1909 yılına kadar bugünkü Emniyet Genel Müdürlüğü görevini yürütmüştür. İlk kurulan polis okullarından birside Konya Polis Okuludur. 20. Y.yılın başlarında Konya’nın asayiş durumu 29 Kasım 1902, Kasım 1903 tarihleri arasında Konya Valiliği yapan Mehmet Tevfik Biren anılarında şöyle anlatır; Konya’ya mahsus bir hal vardı ki halkın rahatını bozmak, kız kaçırmak, gürültü patırtı yapmak huzuru bozmak gibi idi. Püsküllüler denilen bu kişiler bahçe duvarlarından, damlardan atlayarak kaçan şahıslar idi. Sevdiği kızı vermeyen ailelerden bu kızlar gönüllü kaçırılırmış. Bu kişiler dönemin efeleri , feslerinde püskül olduğu için bunlara "Püsküllüler" denilirdi. Hapse girseler bile gururlanıp bunu iftiharla anlatırlarmış. Ancak feslerinin püskülleri kesildi mi işte bu onlar için tesirli bir ceza olurmuş gurur olarak. İşte bu yüzden Konya’da asayişi sağlamak için Polis mektebi açılmıştır. Konya’da ilk polis mektebinin açılması Dr. Mehmet Önder beyin 31 Mayıs 1326 (1910) tarih ve 88 nolu yerel Hakem gazetesinden elde ettiği bilgilerle Adliye Nezaretinin emri ile 9 Haziran 1910 tarihinde hizmete açıldı. Bu okulun amacı ehliyetli polis memuru yetiştirmekti.
Konya Polis Okulunda günde iki saat olmak üzere kurs verilmekte olup,eğitim süresi 6 ay idi. Bazen de iki devre olarak eğitim yapılmıştır.Bir müddet Ferit Paşanın yaptırmış olduğu Sanat Okulu binasında eğitime devam edilmiş,daha sonra 1916 yılında boşaltılan eski Çifte Merdiven Mahallesi şimdi Şems Tebriz-i mahallesi olan Cananyanlar Ermeni okuluna nakledilmiştir. Merkez İmam hatip okulunun hemen yanındaki bina idi. Halk arasında bu binaya polis mektebi denilmektedir. Konya’da polis okulu olarak tanınan bir binada eski gaydimüslimlerin oturduğu mahalledeki Balıklı çeşme karşısında bir evde eğitim yapılıyordu. Konya Polis mektebi, yeteri öğretim kadrosunun bulunmaması nedeniyle 1931 yılında kapatılmış ve eğitime İstanbul Polis okulunda devamına karar verilmiştir.
Eski Çifte Merdiven mahallesindeki bina Sille’li Hacı Kamışzade Mehmet Efendi tarafından satın alınarak özel mülkiyetine geçirilmiştir. Okulda görev yapan ilk öğretim görevlileri ve okuttuğu dersler şunlardır.
Müdde-i Umumi (Savcı) Şakir bey; Usulü Muhakemeler Ceza dersi, Müdde-i Umumi (Savcı) Agop; Polis ceza kanunu, Hukuk Mektebi müdürü Fethi Bey Kitabet, Hukuk mektebi öğretmeni Şinasi bey; (Hukuku Düvel Devletler Hukuku), Komiser muavini Ali Rıza; spor derleri verirlerdi.
SAYGILARIMLA…