DİĞER KATEGORİLER

Konya Ovası’ndaki obruk tehdidi büyüyor

Konya’da son yıllarda obruk oluşumu hız kazandı. En son geçtiğimiz gün Cihanbeyli ilçesinde 10 metre çapında ve yaklaşık 13 metre derinliğinde yeni bir obruk oluştu. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, obruk oluşumunda yer altı sularının yanlış kullanımının ve fay hatlarının etkili olduğuna dikkat çekti

İSLAM OYUNLARI 6

Son yıllarda özellikle yerel ve ulusal medyada sık sık Konya ile özdeşleşerek gündeme gelen obruklar tedirginlik yaratmaya devam ediyor. En son geçtiğimiz gün Cihanbeyli ilçesine bağlı Kırkışla Mahallesinde, yerleşim yerinin 4 km dışında merada 10 metre çapında ve yaklaşık 13 metre derinliğinde yeni bir obruk oluştu. Konya bölgesinde özellikle Karapınar ilçesinde binin üzerinde obruk bulunuyor ve Cihanbeyli’deki bu yeni oluşumla birlikte bölgedeki obruk sayısı artmış oldu. Güvenlik önlemleri alındı Olayın ardından, obruğun fark edilmesiyle vatandaşlar durumu yetkililere bildirdi. AFAD ekipleri kısa sürede bölgeye sevk edilerek inceleme yaptı. Yapılan incelemelerde obruğun 10 metre çapında ve yaklaşık 13 metre derinliğinde olduğu belirlenirken, herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için çevreye güvenlik önlemleri alındığı öğrenildi. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan obruk oluşumunun nedenleri hakkında bilgiler verdi. Arslan obruk oluşumu anlamında bölgenin tehdit altında olduğuna dikkat çekerek, “Obrukların oluşum yerlerine baktığımızda özellikle fay hatlarının olduğu bölgelerde oluştuklarını gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.

Arslan'dan 1-7 Mart Deprem Haftası Basın Açıklaması!

YER ALTI SU SEVİYESİ KRİTİK BİR ETKEN

Jeoloji Mühendisleri Konya Şube Başkanı Arslan obrukların oluşumunda önemli olan etmenleri gazetemizle paylaşarak, “Yer altı su seviyesinin de obrukların oluşumunda kritik bir etken. Yer altı suyu, iklim ve yağış seviyelerine bağlı olarak değişiklik göstermekte. Özellikle fay hatlarının bulunduğu alanlarda obrukların yoğunlaştığını gözlemliyoruz. Ayrıca, yer altı su seviyesinin yağışlı ve kurak dönemlerdeki değişimlerinin obruk oluşumunu tetikliyor. Bu değişimlerin yer altındaki malzeme taşınımına ve tabakalar arasında boşlukların büyümesine neden oluyor” dedi.  Konya’daki yer altı suyunun özellikle alt havzalarda ciddi bir hareketlilik gösterdiğini söyleyen Arslan, "Yağışlı ve kurak dönemler arasında yer altı su seviyesinde 15 metreye kadar bir değişim gözlemleniyor. Bu da yer altı suyunun ciddi şekilde azaldığını ve yer altı suyu çekilmeye başladığı anda oluşan hareketliliklerin çok fazla olduğunu gösteriyor. Bu durum, zaman içinde tabakalarda boşlukların büyümesine ve çökme riski oluşturmasına neden olacaktır," şeklinde uyarılarda bulundu.

Hidrolojik döngü noktasında uyarılarda bulunan Arslan, “Konya’daki barajlar içme suyu sağlasa da yer altı suyu akışını kısıtlayarak hidrolojik döngüyü engelliyor” şeklinde konuştu.

Arslan göl seviyelerinin de alarm verdiğini hatırlatarak, “Ayrıca, gölleri besleyen su kaynaklarının depolanması ve suyun göletlerde tutulması sonucu göller kururken. Yer altı suyundaki kayıplar bu su kaynaklarının tıkanması ve kontrolsüz kullanım sonucu yer altı suyunu tüketiyor” şeklinde konuştu. "Yeraltı suyu tükenirse, Konya Ovası bir çöl haline gelir," diyen Arslan, aşırı kullanım nedeniyle yer altı su seviyesinin hızla düşmekte olduğunu ve bu durumun ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Özellikle Karapınar ve Cihanbeyli çevresinde obruk oluşumlarının yoğun şekilde gözlemlendiğini belirten Arslan, Konya Merkez’de ise obrukların oluşum yerlerini tespit etmenin şu an için oldukça zor olduğunu ve bu konuda bilimsel araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Son olarak, Jeoloji Mühendisleri Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, Konya merkezde obruk tehlikesinin olup olmadığı yönündeki sorumuza ise Karapınar bölgesinin zaten yoğun bir şekilde obruğun oluştuğu bir bölge olduğunu, fakat şu anda, Cihanbeyli bölgesinin de obruk tehlikesi ile yüzleşmeye başladığını, Konya merkezde de obrukların oluşup oluşmayacağı ile ilgili ilgililerin bir an önce ciddi araştırma yapmaları gerektiğini söyledi.

BENZER HABERLER
25.12.2024 19:43
Konya-Aksaray Yolu üzerinde petrol lokantasının çatısı yolcu otobüsünün üzerine uçtu
25.12.2024 12:16
Tarım Şehri Konya’da Çocukları Çiftçiliği Öğreniyor
25.12.2024 13:06
Başkan Altaylı, Pelen Yöresel Ürün Satış Merkezi’nde incelemelerde bulundu
25.12.2024 16:40
Konya Tornacilar Odası Başkanı Baronok: Üretimin devamı için usta- çırak kültürünün devamı şart
25.12.2024 16:38
Türkiye’nin ilk sıfır karbon şehir kütüphanesi Konya’da yükseliyor
25.12.2024 16:20
Hüyük Belediye Başkanı Sadık Sefer'e ziyaretler