1800'lü yıllara kadar giden eserlerin mevcut olduğu ve her ayın 2. haftası kurulan Konya Antika Pazarı'na olan ilgi artıyor. 200’ün üzerinde antikacının yer aldığı pazarda, binlerce vatandaş ürünleri inceliyor
Konya'da, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait binlerce eserin sergilendiği Melikşah Antika Pazarı, eskiye değer veren antika tutkunlarını bir araya getirmeye devam ediyor. Geniş yelpazedeki obje çeşitliliğiyle dikkati çeken pazarda, gramofonlar, taş plaklar, İkinci Dünya Savaşı'ndan kalan gaz maskeleri, antika saatler, radyolar, gaz lambaları, tespihler, çantalar, fincanlar, dalış tüpleri, anahtarlar, oyuncaklar, dikiş makineleri, vazolar, biblolar, eski paralar, kitaplar, daktilolar, fotoğraf makineleri, bakır ev eşyaları gibi birçok parça bulunuyor. Her ayın 2. Haftası 200’ün üzerinde esnaf ile antika pazarının kurulduğunu ifaden eden Selçuklu Antikacı ve Koleksiyoncular Derneği Başkanı Uğur Bitim, Bakırcı Turan Demir ve Antikacı Engin Unan Yeni Meram'a özel açıklamalarda bulundu.
“ESKİYE DÖNÜŞÜ BAŞLATTIK”
Her ayın 2. haftası 200’ün üzerinde esnaf ile antika pazarının kurulduğunu ifaden eden Selçuklu Antikacı ve Koleksiyoncular Derneği Başkanı Uğur Bitim sözlerine şu şekilde devam etti; “Konya’mıza böyle bir değer kazandırdığımız için mutluyuz. Eskiye dönüşümü başlattık. Eski ürünler, malzemeler ve eserlerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesine teşekkür ediyoruz. Her ayın 2. Haftası burada 200’ün üzerinde esnafımız ile yer alıyoruz. Bu işe başladığımda babam bana kızardı. 'Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı.' derdi. Şimdi bunun tam tersi oldu. Eskiye rağbet arttı. Bu uğraş insanları kötü alışkanlıklardan da uzak tutuyor. İnsanlar tüm sinir ve stresini burada atıyor.”
“KONYALILARIN ANTİKA ÜRÜNLERİNE OLAN İLGİSİ ÇOK GÜZEL”
Konyalıların Antika Pazarına olan ilgisinden dolayı memnun olduklarını söyleyen Bakırcı Turan Demir, “Burada bulunma sebebimiz ceddinimizin, atamızın sanatını Konya halkımız ile buluşturmak. İnsanlara eski ve otantik ürünleri sahiplendirmek istiyoruz. Atalarımızın sanatı Malazgirt’ten başlamış ve bugüne kadar gelmiş bir sanattır. Bu sanatlar yaşadığı sürece bu topraklar da yaşamaya devam edecek. Osmanlı Döneminde padişahlara şerbet ikramı için kullanılan bir ürünümüz var. Bu ürünümüz 22 ayar altın tonmak kaplamadır. 1 tanesi yaklaşık 7-8 ayda çıkan bir üründür. Bunun çiftinin fiyatı ise 25 bin TL. Konyalıların ise antika ürünlerine olan ilgisi çok güzel. Biz esnaflar olarak bu ilgiden dolayı çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.
“AMACIMIZ PARA KAZANMAKTAN ZİYADE YAŞANMIŞ TARİHİ GÖSTERMEK”
Amaçlarının ticaretten ziyade geçmiş tarihi vatandaşlara göstermek olduğunu ifade eden Antikacı Engin Unan, “Pazarda bulunan ürünlerimizin hepsi orijinal Osmanlı ürünleri. Savaşlarda Osmanlı Vezirlerinin ve saray ahalisinin kullandığı ürünlerdir. Gümüş kemerler, bileklik, Osmanlı Topçu Kılıcı (Üzerinde Allah bizimledir yazar) , Mavzer, tabanca, kadı kaması, gümüş Osmanlı turalı kaşıklar ve Osmanlı cep saatlerimiz mevcut. Bunların hepsi geçmişte yani 500-600 yıllık yaşantısı olan kullanılmış ürünlerdir. Bizim buradaki amacımız satıp para kazanmaktan ziyade Konyalı hemşerilerimize bu yaşanmış tarihi anlatmak ve göstermek. Yine en güzel ürünlerimizden bir tanesi de Çanakkale Savaşında askerlerimizin giydiği çarıklardır” diye konuştu. Hüseyin MENEKŞE