DİĞER KATEGORİLER

Konya'da "Yerel Buğday Tarla Günü" etkinliği

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, "Yerel buğdaylardaki istediğimiz özellikleri melezleme yoluyla modern çeşitlere aktararak daha yüksek kaliteli, hastalıklara, kuraklığa dayanıklı buğdaylar geliştiriyoruz" dedi.

İSLAM OYUNLARI 6
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, "Yerel buğdaylardaki istediğimiz özellikleri melezleme yoluyla modern çeşitlere aktararak daha yüksek kaliteli, hastalıklara, kuraklığa dayanıklı buğdaylar geliştiriyoruz" dedi. Özdemir, enstitü tarafından düzenlenen "Yerel Buğday Tarla Günü" etkinliğinde, çiftçileri, üreticileri ve araştırmacıları, yerel buğdayların sürdürülebilir kullanımı ve biyoçeşitliliğin devamı konusunda bilgilendirdi. Özdemir, 2009-2014 yıllarında, Türkiye'de yerel buğday çeşitlerinin envanterini oluşturduklarını, şu anda da "Günümüzde Yetiştirilen Yerel Buğdayların Çeşitliliğini Korumak Suretiyle İklim Değişikliğine Uyum Sağlanması ve Buğday Üretiminin Geliştirilerek Gıda Güvenliğinin Artırılması Projesi" ile yerel buğday üzerine çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Projenin Türkiye, İran ve Afganistan'da eş zamanlı olarak yürütüldüğünü anlatan Özdemir, "4 yıl sürecek projenin ilk yılında, Konya, Tokat, Malatya ve Mardin'de pilot çalışmalar yapıldı." diye konuştu. "Hastalıklar, zararlar hiç yakamızı bırakmıyor" Özdemir, ülkede en son 1939 yılında böyle bir toplama çalışması yapıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Durum o zaman neydi, şimdi ne? Onu görmüş olduk. En önemlisi bu toplanan yerel buğday materyalini gen bankalarına kazandırdık. Onlarla ilgili koruma çalışmaları yapılıyor. 5 yıl süren bu çalışmalar bir kitap haline getirildi ve yayınlandı. Yani şu anda 'genetik hazinemizin elimizde ne kadar kısmı var, ne kadarı yok, yeni neler var' onları tespit etmiş durumdayız. Tabii bu buğdayları alıp gen bankasına koymakla bu işler bitmiyor. Nüfus artıyor, üretimin de artması gerekiyor. Sorunlar değişiklik gösteriyor, artıyor, iklim değişiyor. Küresel iklim değişikliğinin sonucu, kuraklık, yüksek sıcaklık stresi gibi farklı sorunlar yaşıyoruz. Hastalıklar, zararlar hiç yakamızı bırakmıyor. Bu nedenle yerel buğdaylardaki istediğimiz özellikleri melezleme yoluyla modern çeşitlere aktararak daha yüksek kaliteli, hastalıklara, kuraklığa dayanıklı buğdaylar geliştiriyoruz."
BENZER HABERLER
03.05.2024 16:15
Kavuş: Dua almaya çalışıyoruz
03.05.2024 13:30
Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde için zirai don uyarısı!
03.05.2024 15:30
Hafta sonu Konya'da gök gürültülü sağanak bekleniyor!
03.05.2024 15:04
Konya'da yağmur duası! Namazgah'ta eller yağmur için semaya kalktı
03.05.2024 14:29
Bilgehanelerin hafızlık öğrencileri, yeni başarılara imza atıyor
03.05.2024 13:38
Ereğli'de kontağı çevrilince alev topuna dönen otomobil, kullanılamaz hale geldi