DİĞER KATEGORİLER

Konya’da lezzet turu

Milliyet yazarı Ali Rıza Kardüz Konya'ya geldi ve Mevlana Türbesi ziyaretinin ardından Konya'nın lezzetlerini tattı. İşte Kardüz'ün kaleminden Konya lezzetleri:

İSLAM OYUNLARI 6
Konya’ya gittiğimizde Mevlana Türbesi’ni ziyaret etmekle kalmadık, farklı mekanlarda Konya mutfağından lezzetlerin de tadına baktık Geçen hafta Konya’da Mevlana Türbesi’ni ziyaret ettik. Bu vesile ile Konya yemeklerini yedik. Konya yemeklerinden önce türbeyi anlatayım. Türbenin etrafı açılmış. Ancak önündeki Mevlana Meydanı taş meydan haline dönüştürülmüş. Müzenin içi çok güzel düzenlenmiş. Havasıyla, görünümü ile ziyaretçileri etkiliyor. Mevlana Dergahı’nın yeri, Selçuklu Sarayı’nın Gül Bahçesi iken bahçe, Sultan Alaeddin Keykubad tarafından Mevlana’nın babası Sultanü’l-Ulema Bahaeddin Veled’e hediye edildi. Türbe Mevlana Celaleddin Rumi’nin ölümünden sonra Alemeddin Kayser ve Muiniddin Pervane ile karısı Gürcü Hatun tarafından yaptırıldı (1274). Babası Sultanü’l-Ulema Bahaeddin Veled 1231’de vefat edince Gül Bahçesi’ne, Mevlana 1273’te vefat edince babasının yanına defnedildi. Oğlu Sultan Veled’in kabul etmesi ile mezarının üzerine türbe inşa edildi. Türbe 19. yüzyılın sonuna kadar yapılan eklemelerle genişletildi. Külliyeyi meydana getiren yapılardan esas türbe binası, Selçuklu devrine; türbenin yivli gövdesi ve külahı ile giriş koridoru, çelebi mezarları, post kubbesi Karamanoğulları devrine; mescit, semahane, türbeler, derviş hücreleri, matbah ve şadırvan ise Osmanlı devrine ait. Menüler benziyor Konya’ya gidip de Konya yemeklerini tatmamak olur mu? Türbenin arkasındaki Mengüc Caddesi’ndeki Yumurtacılar Sokağı’ndaki eski Konya evlerini onarmışlar. Onarım pek başarılı değil ama ne yapalım. İşte bu sokakta yerli ve yabancı ziyaretçiler için kahveler, lokantalar açılmış. Bunlardan biri Lokmahane adını taşıyor. Lokantada lokma yok. İsmi Mevlana’nın “Bulunca paylaşırız, bulamayınca şükrederiz. Bir lokma, bir hırka yaşarız” sözlerinden geliyor. İşletmecisi Harun Raşit Dönmez 1986’dan bu yana Konya yemekleri pişiriyor. Konya yemeği servisi olan lokantalarda alkollü içecek servisi yok. Menüler genelde birbirine benziyor. Lokmahane’de “sıralı yemek” veya “seçmeli yemek” ısmarlama şansı var. Sıralı yemek tarhun çorbası ile başlıyor. Aküzüm yaprağından etli sarma ve süzme yoğurt, kıymalı Konya usulü su böreği, Malatya kayısılı et yahni, bulgur pilavlı kuzu ön kol eti, kayısılı ve üzümlü hoşaf ile sona eriyor. Üzerine Konya’ya özel şeker pudralı sac arası (nefis) ve de Konya usulü höşmerim tatlısı (un helvası benzeri bir tatlı) ile sona eriyor. Sıralı yemek ücreti kişi başına 60 lira. Lokmahane’de servis sabah kahvaltısı ile başlıyor, öğle ve akşam yemekleriyle devam ediyor. İstanbul Yolu üzerindeki Yatağanlı Osman Ağa ismini taşıyan, fırın, şarküteri ve lokantayı Yatağanlı Şükrü ve Mehmet Doğan işletiyor. Etli ekmeğiyle ünlü Konya yemekleri menüsü, diğer Konya lokantalarına benziyor ama etli ekmeği ile ünlenmiş. Yemek kuru bamya çorbası ile başlıyor. Klasik etli yaprak dolması ve süzme yoğurttan sonra kıymalı su böreği ile etli ekmek, sadeyağlı İspir fasulyesi, kuşbaşılı tirit, sebzeli közlenmiş kebap, Yatağanlı tava ile yemek devam ediyor. Sac arasını fıstıklı ve ballı yapıyorlar. Höşmerimleri sade ve lezzetli. Kartal Kavaklı yönetimindeki servis özenli. Yemek seçimine göre kişi başı 60-70 lira ödeniyor.
BENZER HABERLER
26.11.2024 11:36
Korikos Kalesi gökkuşağı ile göz alıcı bir altın renge büründü
24.11.2024 15:50
Caravaggio’nun tablosu ilk defa sergileniyor
23.11.2024 20:26
Turistler, Kapadokya'da tarihi kostümlerle at üstünde objektif karşısına geçiyor
23.11.2024 20:17
Hyllarima Antik Kenti'nde ilk anıtsal çeşme binası bulundu
23.11.2024 20:09
"Ayşe" filmi 45. Kahire Uluslararası Film Festivali'nde ödüle layık görüldü
23.11.2024 20:06
Afrika'nın en büyük çağdaş sanat etkinliği Dakar'da devam ediyor