10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı, Selçuklu Kongre Merkezinde düzenlenen programla kutlandı. Gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği programa, Konya protokolü eksiksiz katılım sağladı.
Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1962’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür.
1961'de 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 10 Ocak günü, 1962-1971 arasında "Çalışan gazeteciler bayramı" adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı "Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.
4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu'nun Resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği 10 Ocak günü, 1962'den itibaren bir kutlama günü olmuştur. Söz konusu düzenleme, gazetecileri "fikir işçisi" olarak tanımlıyor; iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.
212 sayılı yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazetenin patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah gazeteleri) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurdular. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, çeşitli protesto eylemleri gerçekleştirdiler ve halkı gazetesiz bırakmamak adına boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımladılar. Basın gazetesi 11 Ocak günü " Daima Halkın Hizmetindeyiz" manşetiyle yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Gazetenin ilk sayısının başyazısında şu ifadeler yer aldı:
Temel hak ve hürriyetlerimizin gerçekten kısıtlandığı, yalnız basının değil bütün memleketin gerçekten eşi görülmemiş bir tehlikenin içine sokulduğu günlerde bile gazetelerini kapatmayan ve protesto yoluna gitmeyen gazete sahiplerinin, şimdi bir ilan kurumu için yaptıkları bu hareket, basın tarihimizde herhalde şerefli bir yer kaplamayacaktır. Gazete çıkarmak çorap fabrikası işletmeye benzemez. Basın bir kamu hizmetidir.”
İstanbul Gazeteciler Sendikası, bir yıl 10 Ocak'ta basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan kanunun çıkışı üzerine gerçekleşen medya patronlarının boykotu karşısında basın çalışanlarının elde ettikleri başarıya sahip çıkmak ve üyelerine moral vermek için 10 Ocak 1962'yi Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlama kararı aldı ve Park Otel'de bir tören düzenledi.
2012 sayılı yasanın uygulamadaki etkisinin azalması, çalışan gazetecilerin sorunlarının ağırlaşmasına paralel olarak zamanla kutlamaların ilk yıllardaki canlılığı azaldı.
Türkiye'de 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" olarak değiştirildi.
O yıldan beri bütün Türkiye'de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor.
"10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle Konya’da da bugün Konya Gazeteciler Cemiyeti Öncülüğünde Konya Valiliği ile Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuklu Belediyesi ve Karatay Belediyesinin organize ettiği geleneksel Gazeteciler Günü Programı, Selçuklu Kongre Merkezinde (SKM) yapıldı.
Programa, Konya Valisi İbrahim Akın, AK Parti Konya Milletvekilleri Mehmet Baykan, Selman Özboyacı, Meryem Göka, Mustafa Hakan Özer, Latif Selvi, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Gazeteciler ve bazı kurum kuruluşların yöneticileri katıldı.
Program, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Karatay Belediyesi Basın Müdürlüğü çalışanı Şerif Onar ile birlikte hayatını kaybetmiş gazetecilerin ruhlarına okunan Kuran’ı Kerimle başladı.
Daha sonra kürsüye Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir geldi. Sefa Özdemir de yaptığı konuşmada, geçtiğimiz süreçlerde yaptıkları çalışmaları anlattı.
Başkan Özdemir: “Gazeteler kaderine terk edilmiş durumda”
Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir konuşmasında basının geçirdiği değişim ve ilerlemeye dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın İbrahim Altay’a yoğun programı arasında bizleri bir araya getirdiği için çok teşekkür ediyorum. Belediyelerimizin desteğiyle her yıl bu programla bir araya gelip hem hasret gideriyor hem de sorunlarımızı tekrar gündeme getirme fırsatı buluyoruz.
Çok kıymetli meslektaşlarım, basın sektörü ekonomik siyasi ve teknolojik gelişmelerden yakından etkilenmiştir. Medya sektörü ülkemizde son çeyrek asırda önemli bir değişim ve dönüşüm sürecine girmiştir ancak zaman içinde değişimlere paralel olarak yaşanan sorunlar çözülememiş, çözülmesi bir yana birbiri üzerine eklenmiş, günümüzde ise adeta kaderine terk edilmiş durumdadır.
Bu değişim ve dönüşüm sürecinin bir sonucu olarak internet hayatımıza girmiştir. Yönetmeliği yürürlüğe girdiği günde bu yana yapılan uygulamalara bakıldığında bazı internet haber siteleri süreç içerisinde yönetmelikte belirtilen personeli istihdam etse de haber ve içerik kriterlerini sağlasa da ziyaretçi ve tıklama sayılarına ulaşılmasına zorluk yaşamaktadır.
Meslek yasasının çıkarılmamış olması ciddi bir sıkıntıdır. Yıllardır bu konuda yaptığımız çalışmalara rağmen konu maalesef hayata geçmemiştir.
Basın sektöründe böyle bir yasa olmayınca gazeteciyim diyen mesleğe başlayabilmektedir.
Bir an önce meslek yasası çıkarılmalıdır. Meclisimizden bu konuda çalışma beklemekteyiz.
Diğer sektörlerde olduğu gibi gelişmiş demokratik sistemin vazgeçilmezi basın sektörü de tarihin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşamaktadır.
Bizim sorunlarımız birikmektedir, bunların çözümü için yaptığımız çalışmalarda şu ana kadar belirli sonuçlar anlamamamız ise ayrıca bir sıkıntı kaynağıdır.
Son dönemde meslektaşlarımızın pasaport konusundaki beklentilerinde de maalesef bir sonuca ulaşılmamıştır. Meclise bu konuda verilen önergenin bir şekilde sonuçlanmasını arz etmekteyiz.”
Vali Akın, "Gazeteciler, Toplumun Vicdanıdır."
Basın mensupları ile beraber olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali İbrahim Akın; "Hakikatin gözcüsü, sesi ve vicdanı olan sizler, halkımızın haber alma özgürlüğünü temin ederek, toplumun nabzını tuttuğunuz mühim bir vazife icra ediyorsunuz. Biliniz ki sizin mesleğiniz aynı zamanda bir hayat memat meselesidir. Basın, hürriyetin sarsılmaz kalesidir. İşte bu yüzden, sizin kaleminiz, adaletin ve hakikatin de aynasıdır. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle, her birinizi saygıyla selamlıyor, sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Taşıdığınız bu bayrağı daha da yükselteceğinize olan inancımla gününüzü tebrik ediyorum. Malumunuz olduğu üzere 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, 1962’den bu yana, haberin izini sürenlerin azmini ve fedakârlığını hatırlamak için kutlanmaktadır. Sizler, gece gündüz demeden, daima teyakkuzda kalarak halkımıza hizmet ediyor ve onları bilgilendiriyorsunuz. Bugün, geleceğimizi de şekillendiren bu ulvi sorumluluğunuzu bir kez daha takdirle idrak ediyoruz. Allah, yâr ve yardımcınız olsun." dedi.
Gazetecilerin, halkın bilgi edinme hakkını savunarak büyük bir kahramanlık sergilediğine değinen Vali Akın; "Elbette ki Gazze’de şehit düşen gazetecileri ve onlar gibi dünyanın dört bir yanında canı pahasına çalışan meslektaşlarınızı da anmadan geçemeyiz. Onlar ki halkın sesi olmak uğruna yalnızca canlarını değil, sevdiklerini, konforlarını ve bazen de kimliklerini riske atarak doğruluğun ve vicdanın bayraktarlığını yapmışlardır. Bombaların gölgesinde şehit düşen gazetecilerden, savaş meydanlarında gerçeği aktarmak için hayatını ortaya koyanlara; deprem enkazından bir ses, sel felaketinden bir kurtuluş haberi duyurmak için sınırları zorlayanlara, salgın hastalık günlerinde halkı bilgilendirmek uğruna kendini tehlikeye atanlara kadar sayısız kahraman gazetecimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Allah, onlardan razı olsun." şeklinde konuştu.
Konya Valisi İbrahim Akın sözlerini şöyle sürdürdü; "Unutmayınız ki, sizinle aramızdaki güçlü ve doğal bağ, huzur ikliminin teminatıdır. Halkımızın doğru ve tarafsız bilgiye erişmesi, sizlerin kalemiyle mümkün olmaktadır. Dolayısıyla bizler sizlerle aynı gayeye hizmet ediyor ve aynı değirmene su taşıyoruz. Basın mensuplarımızla olan iş birliğini her zaman önemsiyor, sizlerle daha geniş kitlelere ulaşıyor ve bu sayede toplumla daha etkin iletişim kuruyoruz. Gelecekte de teşrikimesaimizin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum."
Gazetecilere başarılar dileyerek konuşmasını sonlandıran Vali Akın, konuşmasının son bölümünde ise "Sizlere bu kıymetli vazifenizde muvaffakiyetler diliyor; kaleminizin daima hakikatin savunucusu olmasını temenni ediyorum. Allah, yardımcınız olsun diyor, tekrar sizleri sevgi ve saygılarımla selamlıyorum." ifadelerini kullandı.
Başkan Altay: “Konya basın anlamında çok önde bir şehir”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise konuşmasının başında merhum Şerif Onar’ı andı. Altay “artık gelenek hale geldi, 10 Ocak’ta hep birlikte oluyoruz. Konya birçok manada öne çıkmış bir şehirdir. Birlik ve beraberliğin en yüksek olduğu şehirlerden biridir Konya ve belediyecilikte öne çıkmış bir şehirdir. Tarımın başkenti, sanayinin başkenti, teknolojinin başkenti, bir şehirde yaşıyoruz. Bununla birlikte özellikle basının gücü Konya’nın bir kazanımıdır. İlkeli basınımız diğer şehirlere örnek olduğunu da gururla ifade ediyoruz.
Biz Konya’yı bir çok manada öne çıkarmaya çalışıyoruz ama bu yaptıklarımız eğer başta yerel medyada yer almazsa yaptığımız işi anlatma imkanımız olmaz. Onun için bizimle birlikte koşturan emek veren bugün bir arada olduğumuz olamadığımız merkezden ve ilçelerimizde burada bizimle bulunan tüm kardeşlerimize tüm Konyalılar adına şehrimize verdiğimiz emekten dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Programda, AK Parti Konya Milletvekilleri Mehmet Baykan, Selman Özboyacı, Meryem Göka, Mustafa Hakan Özer, Latif Selvi, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı da birer konuşma yaptılar.
Konuşmalardan ardından protokol üyelerinin gazetecileri kutlamaları ile program son buldu.