Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Konya’da çarşı ve pazarlarda hareketlilik arttı. Bayram hazırlıkları için alışverişe çıkan vatandaşlar, özellikle şeker ve çikolata gibi ikramlık ürünlere yoğun ilgi gösterirken bayramda tatlıcılar ve elbise mağazalarında da hareketlilik yaşanıyor
Çarşı esnafı da bayram öncesinde yaşanan hareketlilikten memnun. Tatlıcılardan kuruyemişçilere kadar birçok işletmede yoğunluk yaşanırken, esnaf bayrama özel indirim ve kampanyalar düzenleyerek vatandaşların ilgisini çekmeye çalışıyor.Bayramların vazgeçilmezi olan şeker alışverişi, kentte her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi görüyor. Haktan Kuruyemiş yetkilisi Raşit Adalı, Konya’da bayramların ayrı bir önemi olduğunu belirterek, “Konya’da bayramların yeri başkadır. Konya, Osmanlı’dan bu yana bayram geleneklerini sürdüren bir şehirdir” dedi. Bayram için alışveriş yapan vatandaşlar, şeker, lokum ve çikolata gibi ürünlerin yanı sıra geleneksel Konya tatlılarına da yöneliyor. Özellikle Mevlana şekeri ve cezerye gibi ürünler, en çok tercih edilen bayram ikramlıkları arasında yer alıyor. Bayrama yaklaşırken, şehirde bayram coşkusunun her geçen gün arttığı gözlemlenirken, esnaf ve vatandaşlar da hazırlıklarını tamamlamak için son günleri değerlendirmeye devam ediyor.
Bayram’ın Olmazsa Olmazı: Şeker Alışverişi Hızlandı
Bayram alışverişi hız kazandı. Yeni Meram olarak Ramazan öncesi Konyalıların Ramazan’da tercih ettiği tatlı ve ikramlıkları sorduk. Haktan Kuruyemiş yetkilisi Raşit Adalı, “Konya’da bayramların yeri başkadır. Konya, Osmanlı’dan bu yana bayram geleneklerini sürdüren bir şehirdir” şeklinde konuştu. Mübarek Ramazan ayının son haftasına gireceğimiz şu günlerde Konyalılar bayram hazırlıklarını yapmaya başladılar. Bayrama daha süre olmasına rağmen tatlı ve şeker dükkânlarında uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Haktan Kuruyemiş yetkilisi Raşit Adalı, piyasanın yavaş yavaş hareketlendiğine dikkat çekerek, “Ramazan Bayramı’na daha vakit olmasına rağmen Konya’da bayram alışverişi hızlandı. Her bayram olduğu gibi bu bayramda da Konyalılar torunlarına, çocuklarına, misafirlerine şeker ikram edecek. Bayramda şeker olmazsa olmaz” dedi.
“Türk Lokumu Olmazsa Olmaz”
Adalı, bayram denince akla lokum ve kahvenin geldiğini ifade ederek, “Bayramın en çok tüketilen tatlıları arasında lokum çeşitleri yer alıyor. Hiç kuşkusuz Türk lokumu, Türk kahvesi ile birlikte bayramlarda dostluğun ve kardeşliğin simgesi olarak misafirlere bu sene de ikram edilecek” dedi. Geleneksel Türk lokumunu Konyalıların damak zevkine hitap eden en özel çeşitleriyle sunduklarını dile getiren Adalı, “Sultan Fındıklı Lokum ve Safran Fındıklı Lokum çeşitleri bu sene de bayram sofralarını bereketlendirecek” dedi. Bayram denince akla gelen en önemli lezzetlerden birinin de hiç kuşkusuz Türk kahvesi olduğunu belirten Adalı, “Bayram ziyaretlerinin olmazsa olmazı kahveyi de vatandaşlarımızın bayram sohbetlerine eşlik etmesi için satışa sunduk” dedi.
Pazar’da bayram alışverişi telaşı
Konya Kadınlar Pazarı’nda Pazarcı esnafı Hüseyin Çalışkan, Ramazan öncesine göre büyük ölçüde aynı kaldığını ancak bayram öncesi fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu belirterek, ““Salkım domates 35 TL’den başlıyor, 50-60 TL’ye kadar çıkabiliyor. Biber fiyatları ise 70 TL ile 90 TL arasında değişiyor, hatta bazı çeşitler 150 TL’ye kadar çıkabiliyor. Salatalık fiyatları 40 TL’den başlıyor ve 70 TL’ye kadar çıkabiliyor. Muz çeşitlerinin bir kısmı 80 TL’ye kadar yükseldi. Diğer meyve ve sebzelerde de benzer fiyatlar mevcut. Ancak bu fiyatlar, Ramazan başındaki seviyelere kıyasla genel olarak aynı kaldı.” dedi. Çalışkan, pazardaki fiyatların birden fazla faktörden etkilendiğini, özellikle hava koşullarının ve üretim sürecinin fiyatların şekillenmesinde büyük rol oynadığını ifade ederek, “Ramazan ayında özellikle taze sebze ve meyve tüketimi arttığı için talep de yükseliyor. Bu, doğal olarak fiyatlarda artışa yol açabiliyor. Ayrıca, bazı ürünlerin üretimi, iklim koşulları nedeniyle bu dönemde sınırlı olabiliyor, bu da fiyatları etkiliyor.” şeklinde konuştu.
“Bayram’da piyasa hareketlenir”
Çalışkan, bayram dönemlerinde alışverişin artmasıyla birlikte fiyatların daha da yükselebileceğini belirtti. “Bayram dönemlerinde, özellikle meyve ve tatlı tüketimi artıyor. Bayram tatlıları ve sofralık ürünlere olan talep, fiyatları etkiliyor. Geçmiş yıllarda da gördüğümüz gibi, bayram öncesi ve bayramda fiyatlar genellikle %10 ile %20 arasında artış gösteriyor. Bu yıl da benzer bir durum bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Çalışkan, bayram alışverişine çıkan vatandaşların, özellikle taze ürünleri alırken dikkatli olmalarını tavsiye etti. “Bayramda artacak fiyatlarla karşılaşmamak için ürünleri önceden almak faydalı olabilir. Bu dönemde, pazarda alıcı ve satıcı arasında pazarlık yapmanın önemi daha da artıyor.” dedi.