DİĞER KATEGORİLER

Kız çocuklarında erken ergenlik boy kısalığına neden oluyor, biliyor muydunuz?

Kız çocuklarında erken ergenlik boy kısalığına neden oluyor, biliyor muydunuz?

İSLAM OYUNLARI 6

Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olarak tanımlanan “ergenlik” süreci biraz sancılı olabiliyor. Hormonlar devreye giriyor, çocuklarda fiziksel bir takım değişiklikler meydana geliyor, vücutlarında ve psikolojilerinde değişiklikler oluyor. Kızlarda 8 yaşından önce ergenlik bulgularının başlamasına (çoğunlukla kız çocuklarında memelerde büyüme görülür) erken ergenlik olarak tanımlanır. Ayrıca kız çocuklarında ergenlik normal yaşlarda başlasa bile 10 yaşından önce adet görülmesi de erken ergenlik olarak tanımlanır.
Erken ergenlik kızlarda östrojen, erkeklerde testosteron artışı ile büyüme kıkırdaklarının erken ve hızlı kemikleşmesine bu da başlangıçta büyümenin hızlanmasına ancak sonuçta büyümenin erken durmasına ve boy kısalığına neden olabilir.
Genetik ve çevresel faktörler, beslenme, katkı maddeli yiyecekler, aşırı kilo alma vb. bunların hepsi erken ergenliği tetikleyen faktörlerdir. Ergenliğe zamanından önce giren çocuklar psikolojik sorun yaşayabiliyor.
Erken ergenlik tanısı koyabilmek için bazı testlerin yapılması gerekiyor. Hormonlarına bakılıyor, gerekirse uyarı testi dediğimiz bir takım hormonal uyarı testleri yapılıyor, kemik yaşına bakılıyor, ultrasonla rahim ve yumurtalıkların durumuna bakılıyor. Eğer bunların sonucu erken ergenliği düşündürmüyorsa hastalar belirli aralıklarla takibe alınıyor.
Kız çocukları normal şartlarda meme gelişimi başladıktan 2,5 – 3 yıl sonra adet görmeye başlıyor. Adet yaşının minimum 12 olması gerekiyor diyebiliriz. Erken adet görme de erken ergenlik göstergesidir. Erken ergenliğin yanı sıra bir de hızlanmış ergenlik olarak adlandırdığımız bir durum var. Burada da meme gelişiminin hemen ardından ya da kısa bir süre sonrasında adet görme başlıyor.
Ailelerin çocuklardaki gelişimi çok dikkatle izlemeleri gerekiyor. Çünkü geç kalındığında tedavi verilse bile bir faydası olmayabiliyor.