Konya Şehir-i Turşucusu olarak üç yıldır hizmet veren Selman Kozan, Konya'da turşu denince akla gelen ilk isimlerden biri haline geldi. Dükkanında tam 85 çeşit turşu sunan Kozan, özellikle turşu suyu ve turşu çeşitleriyle dikkat çekiyor. Kozan, “Bizim işletmemiz Konya'daki diğer turşucuların bile tedarik için başvurduğu bir adres olan bu işletme, aynı zamanda turşu severlerin uğrak noktası.” Dedi.
Selman Kozan, turşularının sadece lezzetiyle değil, sağlık üzerindeki faydalarıyla da ön plana çıktığını belirtiyor. Özellikle son dönemde sıkça karşılaşılan öksürük ve gribal enfeksiyonlar, boğaz ağrıları, ağız yaraları, kabızlık ve kanser hastalıkları için turşu suyunun faydaları saymakla bitmiyor. "Her turşu çeşidinin vücudumuza ve hastalıklara ayrı yararları var," diyen Kozan, bu dönemde sarımsak turşusunun doğal antibiyotik etkisiyle dikkat çektiğini, aynı zamanda karaciğer dostu olarak karaciğer yağlanmasına ve kansızlığa karşı da oldukça etkili olduğunu vurguluyor.
MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN VAZGEÇİLMEZİ
Türk mutfak kültürünün vazgeçilmezlerinden olan turşular, günümüzde çoğu kişi tarafından unutulmaya yüz tutmuş olduğunu dile getiren Kozan, “Konya Şehir-i Turşu olarak el yapımı turşularını Konyalılarla buluşturmak için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Konya halkı, hem turşularına hem de dükkânlarına büyük ilgi gösteriyor. Özellikle kış aylarında salgın hastalıkların arttığı bu dönemde turşuya olan talep daha da yoğunlaşmış durumda.” Dedi. Turşu üretiminde kullanılan malzemeler hakkında da açıklamalarda bulunan Kozan, “Filmlere konu olan turşu limondan mı, sirkeden mi olur?” sorusuna açıklık getirerek, "En iyi turşu sirkeden yapılır" diyerek tartışmada tarafını belli etti.
“TURŞU SİRKE SUYUNDAN OLUR”
Konya Şehir-i Turşu İşletmecisi Kozan turşuda sirke kullanılması gerektiğini ifade ederek, “sirkenin düşük asidik oranı sayesinde meyvelerin yavaşça fermente olmasını sağlıyor. Turşu suyunun içine meyvenin aroması ve lezzetinin sinmesini sağlar. Limonun asidik oranının yüksek olması nedeniyle sebzelerin hemen hemen fermente olmasını sağladığından turşu yapımında kullanılması pek uygun değildir” ifadelerini kullandı. Konya'da turşu kültürünü yaşatmaya kararlı olduğunu dile getiren Selman Kozan,” aynı zamanda müşterilerinin damak zevkine hitap edebilmek için ev yapımı turşu tadını dükkânlarına taşımaya çalışıyorum. Müşterilerimiz genellikle ev yapımı turşu tadını arıyor. Biz de Konya'nın farklı damak zevklerine hitap etmek için standart ölçülerle turşu üretiyoruz. Evde yapılan turşularda ise limon ve sirke oranı tamamen kişisel tercihlere göre belirleniyor. Biz, turşularımıza fazla sirke ya da limon eklemiyoruz, böylece müşterilerimiz evde istediği şekilde ilave edebilsinler," diyerek turşu yapım sürecinden bahsetti.