DİĞER KATEGORİLER

KARATAY'DA KAYBOLMAK

KARATAY'DA KAYBOLMAK- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

Son 50 yılda belki de değişim ve dönüşümün zirve yaptığı ilçe Karatay oldu. Öyle bir dönüşüm ki bir taraftan altyapı bir taraftan raylı sistem diğer taraftan kamu binalarının akın akın Karatay'a gelmesi en önemlisi de imardaki köklü değişiklik Karatay'a çağ atlattı. Öyle ki ilçenin kurulduğu andaki nüfusu 130 binler civarındayken 2024 sayımlarında 376 binler civarında. Bu nüfus ve alanla birlikte Konya'mızda da ikinci ilçe konumuna yükseldi.
Yolumuz Şehir Hastanesi'ne düştü. Aman Allah'ım, otoparkına rehber, hastanenin birimlerini gezmeye rehber lazım. Hatırlarsanız eskiden Karatay'a yatırım yapılmasını engellemeye çalışan zevat zeminin sağlam olmadığı, zeminin su dolu olduğu yalanını atmışlardı. Pekala Şehir Hastanesi otoparkında nasıl oldu da -3 katına inilebildi? Tekrar vurgulayalım, Karatay yatırımlarını kıskananlarla, çok mücadele edildi. Örnek bir değil ki, onlarca. Adiye binasının gelmemesi adına mücadele verenler, Adliye Sarayı'nda da bir problem yok, akanı, kokanı, çatlayanı, çökeni yok.
İçeriden ve dışarıdan kimlerle mücadele verildiğini unutmadık, unutmayacağız da. Değerli bir kardeşimiz, dil öğrenme veya dili geliştirme adına yurt dışına çıktı, bir geldi ki Adliye Sarayı Karatay'a kaymış. Karatay Üniversitesinin Karatay'a kazandırılmasına dair ben bir kitap yazarım.
En zoru da Şehir Hastanesi. Çok çetin labirentlerden geçildi. Böyle değerli bir yatırımın Karatay'da işi ne? O bölgeye kanalizasyon ve çöp atıklarımızı gönderiyoruz ya, daha ne isterler? Karataylı ister ve istediğini de alır kardeşim. Almadı mı fazlasıyla?
Şehir Hastanesinde her şey halledilmişken tam yapım aşamasına geçilecekken bazı aklı evveller, hastanenin yerini kaydırma girişiminde bulundu. Bulundu da ne oldu? Ne kadar çok dostumuz varmış, yaşadım, gördüm.
Kamu kuruluşlarının önemli il müdürlük binaları da Karatay'a gitmeye başladı. Bir taraftan kamu, diğer taraftan yerel yatırımlar Karatay'a zirve yaptırdı. Laf aramızda başka bir Adliye Sarayı yok ki ilçemize alalım, üniversite, Şehir Hastanesi yok ki kaydıralım ya da alalım.
Karatay ilçemizi uçuran en önemli yatırım ise imar düzenlemeleri. Düşük kata imarlı geniş alanlar, 6-7 katı geçmeyecek şekilde imar verildi. Karatay'daki 8-10 katlı yüksek yerler eskiden verilen imarla alakalı. Yenilenen imarla birlikte şehrin en büyük park ve yeşil alanları da Karatay'da açılmış oldu. Şehir Parkı 343 bin, Olimpiyat Parkı 161 bin 900, Adalet Parkı 107 bin metrekare ve diğerleri...
Şehir Hastanesi konusu açılmışken iki önemli eksiği vurgulamakta fayda var. Şehir Hastanesinin Adana Çevre Yolu'ndan girişi hala bitirilememiş. Hastanenin ismine şanına yakışan çift satıhlı bir yolun tamamlanıp asfalt yapılmasının vakti geldi de geçiyor gibi. Belediyelerimizin altyapı çalışmaları görülüyor ancak bitirmek lazım. Her gün binlerce insan orayı kullanıyor. Yol üzerine bir iki “geçmiş olsun” takı falan konulabilir. İkinci bir tamamlayıcı yatırım ise raylı sistem hattının Şehir Hastanesi içerisine kadar uzatılması. Vatandaş Alaeddin'den tramvaya binip tedavi olup evine tekrar dönebilmeli.
Karatay'ın neresinde kaybolunmaz ki? İlkokuldan üniversiteye kadar bütün öğrenim hayatımı Karatay'da tamamladım. Çoğu sokaklar dahil isim olarak da bildiğimi iddia ederim. Ancak ben dahi şu arka sokaklardaki, mahallelerdeki değişime karşı çaresizim. İnanın bir iki sefer aradığım yolu bulmak adına yolu mecburen uzattım.
Bugün Karatay'ımız,
Hastanesiyle, kamu binaları ile, üniversitesiyle parklarıyla, kaplıcasıyla, kafeleriyle, düğün salonlarıyla, okulları ve pazar yerleriyle, yüzme havuzlarıyla, alt yapısı ile iyi durumdadır. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
Karatay sizin oturtmaya çalıştığınız yeri beğenmemiş, şanlı tarihin ve Hz. Pir'in öngörüleri ile hak ettiği yere oturmuştur. Önü de açıktır. Niyet hayır olursa akıbet de hayır olur.
Siz yine de Karatay'ı gezerken yanınıza yeni yolları bilen birini almayı unutmayın.
Selam ve saygı ile.