KAHRAMANMARAŞ İZLENİMLERİ- Adem esen- Yeni Meram Gazetesi
Yaz tatilinde dost ziyaretini fırsat bilip farklı şehirleri gezmek insanın duygu ve düşüncelerine yenilerini katıyor. Geçtiğimiz hafta, Kahramanmaraş’a gidip Büyükşehir Belediye başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliğinde de beraber çalıştığımız, genel sekreter Hayrettin Güngör beyi ziyaret ettim.
Konya, Ereğli, Pozantı, Adana, Osmaniye, Gaziantep ve Kahramanmaraş otoyollarında neredeyse binek otomobil sayısına yakın tır ve kamyon vardı. Rampalarda bunların zorlanmasından yüklü oldukları anlaşılıyor. Kamyonlar ve tırların varlığı üretim ve ticaretin canlılığını da gösterir. Her ne kadar enflasyon veya gelir dağılımında sıkıntılar olsa da toplumumuzun dinamik yapısı ve nüfusun artan ihtiyaçlarından ötürü canlı bir üretim ve bunun sonucunda ticaret hareketli vaziyettedir. Bunu büyüme rakamlarından da görebiliyoruz. (21 Şubat 2001 günlü Milli Güvenlik Kurulu toplantısında cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, başbakan Bülent Ecevit’e anayasa kitapçığını fırlatmasıyla başlayan kriz “devlet krizine” dönüştü, ardından piyasalarda ciddi daralmalar oldu. Ertesi gün Belediyenin Ankara’daki bir işini takibe gitmiştim. Dönüşte Ankara, Konya, Adana yolunda (o zaman tek şeritliydi) bir petrol istasyonunda mola verdik. Yolda ara sıra, tek tük kamyonlar geçiyordu). Bunun için benim için ekonomik göstergelerden birisi yollardan geçen tırlar ve kamyonlardır.
Şehre girerken fabrikaların önlerinde uzun tır ve kamyon kuyrukları görülüyor. Bu aynı zamanda istihdamın da bir göstergesidir. Şehirde bazı sektörlerde Suriyelilerin istihdamda önemli paya sahip olduğu belirtiliyor.
Cami-i Kebir’de Cuma hutbesine çıkıp “düşman bayrağı kalede iken Cuma namazı kılınmaz” diyerek Fransız ve Ermeni işgalcilere karşı milli mücadele cihat ateşini yakan Rıdvan Hocanın şehir meydanında ruhaniyeti hissedilmektedir. Biraz ileride ebedi istiratgahındaki Sütçe İmam ulu çınarın gölgesinde. Ancak bu güzel insanın mezarının mimarisi şehirle hiç uyumlu değil, üstelik mezar taşında “Ruhu için el-Fatiha” ibaresi de esirgenmiş. Kahramanmaraş gibi edebiyatın kalesi bir şehirde, anlaşılan bu mezara edebiyatçıların eli daha değmemiş.
Şehirde Kapalıçarşı restorasyonu ve çevre düzenlemesi devam ediyor. Çevre Bakanlığı ile Tekke bölgesinde kentsel dönüşüm sürüyor. Su şebekesi üzerinde ciddi durulması gerekiyor, zira kayıp kaçak oranı bir hayli yüksek, yüzde 60’ın üzerinde. Şehre hakim olan bir tepedeki 2’nci Abdülhamit camii ile Osmanlı şehirle kenetlenmiş, zira burası Dulkadıroğulları beyliğinin merkezidir. Ahir dağlarının yamacındaki şehir yıllar önce yamaçlara ağaç dikilmiş, ne güzel olmuş.
Geçtiğimiz hafta orman yangın söndüren Rus uçağı düşmüş ve mürettebatı ölmüştü. Barajların da etkisiyle nem oranı yüksek iken bu yıl yüzde beşlerin altına inmiş, bu da yangınların en büyük müsebbibi.
Kahramanmaraş son yıllarda dünya çapındaki markalarıyla, ekonomisiyle adından sıkça bahsettiren bir şehrimizdir. Bunun yanında kültür ve sanatıyla farklılık gösteren şehirler içinde Kahramanmaraş, edebiyat ile dikkat çekmektedir. Nitekim bunu Yedigüzel Adam Edebiyat Müzesi ile taçlandırmıştır. Müze, eski Amerikan misyoner okulunda kurulmuş. Bina mimarisiyle fark ediliyor. Yeni mimarlardan beklenilen, yerel mimarinin güzel örneklerini gelecek nesillere aktarmak.
Büyükşehir Belediyesi iki ayda bir “Yitiksöz” sanat, edebiyat ve düşünce dergisinin ilk sayısını 2020 yılının sonunda çıkarmaya başlamıştır. İlk sayıda Yitiksöz’den Yeryüzüne başlığında şöyle amaç verilmiş: “Yitiksöz, Anadolu’dan hız alan bir yürüyüşün karşılığıdır. Bugüne ve yarına bir mektup gönderme arayışıdır. Yola çıkanları, yolda katılanlarıyla birlikte topluca bir umudu büyütmenin adresidir.”
Yine Büyükşehir Belediyesi “Evvelahir Şiir-Şehir-Maraş” adıyla iki aylık kültür, sanat ve şehir dergisini yayınlamaktadır. Burada biraz daha güncele yer verilmektedir. Bazen böyle dergilerde eski dostlarınızla da karşılaşırsınız. Mart-Nisan 2021 tarihli 3’ncü sayısında rahmetli Feramuz Aydoğan’la ilgili bir yazı yayınlandı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde beraber görev yaptığımız arkadaşımız genç yaşta bu dünyadan ayrılmıştı. Allah rahmet eylesin.
Kendilerini seçkin gören tipler, popüler yabancı kültürü topluma enjekte yarışına girip başkalarına burun kıvırsalar da Anadolu’nun bağrından doğan edebiyat çalışmalarının 1985-1994 yılları arasında toplam 131 sayı çıkan Andırın Postası “İkindi Yazıları” dergisinin tıpkı basımı da Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde çıkan, Sütçü İmam Üniversitesi öğretim üyelerinin makalelerinin bulunduğu “Milli Mücadelenin 100. Yılında Kahramnamaraş” kitabında şehrin tarihi, ekonomisi ve kültürü ele alınmış, güzel bir çalışmadır. Böylece yerel yönetimler şehirlerinin iktisadi, sosyal yönleri kadar fikir ve düşünce dünyalarını da korumakta ve geliştirmekte önemli fonksiyonlara sahip oldukları ortaya çıkmaktadır.
Büyükşehir belediyesinin çalışmalarını da kendisinden öğrenmiş olduğumuz sayın Başkan, nasıl mahalli idare işletmeciliği yapılacağını da ispat ediyor.
Bu vesile ile Kahramanmaraş Belediye Başkanı Sayın Hayrettin Güngör ve ekibini tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.