İSTANBUL İL ÖĞRENCİ MECLİSİ- Adem ESEN-Yeni Meram Gazetesi
İstanbul’daki ilk ve orta dereceli okullarda kurulan ve öğrenci temsilcilerinden oluşan İstanbul Öğrenci Meclisleri ilk toplantısını yaptı. İlçe temsilcilerinin oylarıyla İstanbul İl Öğrenci Meclis Başkanı seçilen Yiğit Hamza Yalçın’ın başkanlığında yapılan toplantıya İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, İl Millî Eğitim Müdürü, Dekanlar, İl Müdürleri, İlgili Kurumların Temsilcileri, Eğitim Sendikaları Temsilcileri, Okul Müdürleri, Öğretmenler, Okul Aile Birliği Başkanları ve İlçe Öğrenci Meclisi Başkanları katıldı.
İstanbul Valiliği tarafından 2023 – 2024 eğitim öğretim yılının başında hayata geçirilen Öğrenci Meclisi Projesinde her sınıfta bir kız, bir de erkek olmak üzere iki temsilci seçildi. Sınıf temsilcilerinin oylarıyla okul temsilcileri, okul temsilcilerinin oylarıyla da İlçe Öğrenci Meclisi temsilcileri seçildi. İl Öğrenci Meclisi Başkanı ise, ilçe temsilcilerinin oylarıyla belirlendi. İstanbul’da 240 bin öğrenci temsilcisi bulunuyor. (http://www.istanbul.gov.tr/istanbul-ogrenci-meclisleri-ilk-toplantisini-yapti)
Meclis, öğrencilerin akademik yeterlilik yanında sosyal alanda gelişmesiyle ilgilidir. Okul öncesi kurumlar dışında tüm öğrencileri kapsamaktadır. Öğretmen ve öğrencilerden oluşan okul meclisi 15, ilçe meclisi 35, il öğrenci meclisi 100 öğrenciden oluşmaktadır.
Toplantıda öğrencilerin karar alma süreçlerinde yer almalarına vurgusu yapılmıştır. Az gibi görünen bütçe imkanları devlet ve özel sektörün imkanlarıyla artırılabilir.
Yine tatilde okul bahçelerinin öğrencilerin kullanımına açılacağı müjdesi verilmiştir. Böylece öğrencilerin tatillerde apartmanlarda tabletlere bağımlı olmalarının önüne bir nebze geçilebilecektir.
Öğrencilerin mecliste dile getirdikleri projeler gayet dikkat çekici: Eyüp Sultan’da tarih miras rotası, Fatih tarihi alanlar, Beyoğlu kültür yolları… EBA programının iyileştirilmesi ve Milli Eğitim kitaplarının içeriklerinin geliştirilmesi öğrenciler tarafından dile getirildi.
Gençlerin kütüphanelere, sanat merkezlerine ve bilimsel alanlara yönlendirilmesi son yıllarda yerel yönetimler tarafından da somut hale getirilmiştir.
Öğrenciler çevrelerine de duyarlılar. Mesela bir öğrenci yaşadığı ilçenin (Küçükçekmece ve civar ilçelerin) eğitim imkanlarının geliştirilmesi önerisini getirdi. Türk müziğine olan ilginin artırılması önerisi de dikkat çekici, böylece tarihe ve kültüre bağlılıkla yabancı kültürün önüne bir nebze geçebilme fırsatı verecektir.
Meslek liselerine yönlendirme ve sanatkar kesimin artırılması önerisini bir öğrenci gündeme getirdi. Geleceğin meslekleri ile ilgili bir çalışma yapılması ve bunun okullarda üniversiteler tarafından işlenmesi faydalı olur.
Ülkemizin ve İstanbul’un en kökü yükseköğretim kurumu İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Zülfkar, üniversitelerin okullar ile işbirliği üzerinde durarak, hem Tarihi Yarımadanın tanıtımı hem de gençlerin akademik yönlendirilmesinde rolünü vurgulamıştır. Siyasal Bilgiler Fakültesinin bu konuda yapabileceği çalışmalar da tarafımızdan dile getirilmiştir. Ayrıca katılımcı diğer akademisyen ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katkılarını dile getirmişlerdir. Sayın Vali ve Milli Eğitim il müdürü bu konudaki hassasiyetleri; öğrenci meclislerinin aktivitelerine destek olmayı, Ben okuyorum kampanyası ile şehirdeki6,5 milyon kitap sayısının iki katına çıkarılması, her akşam 21.00-21.30 arasında İstanbul kitap okuma saati, okullarda tiyatro, müzik ve spor etkinlikleri için ekipler kurulması, bağımlılığın her türlüsü ile mücadele, Fatih ilçesinde Osmanlı eserlerini gezmenin teşvik edilmesi, afet bilincinin geliştirilmesi, akran zorbalığı konusunda ve sınıflarda öğrenci temsilciliği konusunun ciddiye alınması üzerinde durmuştur.
Bu çalışmaların sürekli olması ve diğer illere de örnek olması gençlerimize gayet faydalı olacaktır.