İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN TARIMSAL ÜRETİMDEKİ ÖNEMİ- Tülin KALIN AYSAN
2023 yılı tarımsal üretim sezonunu geride bırakarak 2024 tarımsal üretim sezonuna tarımsal kuraklık ile birlikte girdik. Bölgemizde iklim şartlarının sıcak ve yağışsız seyretmesinden dolayı hububat ekim alanlarında toprağın ekime hazırlanmasında sorunlar yaşanmaktadır. Üreticilerin girdi fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı bankalara olan borçları, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliğine olan borçları giderek artmakta kuraklığın artmasıyla üreticilerimiz sürdürülebilir kazanç sağlayamadıklarından üretimden vazgeçmekte. Küçük aile işletmeleri hızlı bir şekilde yok olmaktadır. Üreticilerimizin gerekli bilgi ve donanıma sahip olmadıkları alet ve ekipmanları kullanması küçük aile işletmelerinde riskleri artırmaktadır. Yeterli çalışan sayısı olmadığı için evdeki eşleri çocukları tarımsal üretim faaliyetlerinde çalışmaktadırlar.
Tarımsal üretimde iş kazaları ve meslek hastalıkları tarımsal üretimde üreticilerin temel sorunlarından en önemlisidir. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri açısından önemlidir. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması çalışanların sağlığının korunmasına bağlıdır. Maalesef iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda tarımda her yıl çok sayıda ölüm, yaralanma ve maddi kayıplar oluşmaktadır. Tarımda iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenebilmesine yönelik çalışmaların teoride değil uygulamada olması gerekmektedir. Tarım sektöründe iş kazaları ve nedenleri üzerinde çalışmalı risk analizleri oluşturmalıyız sadece İyi Tarım Uygulamaları yapan üreticilerimizi değil tüm üreticilerimizi bilgilendirmeliyiz.
Dünya ülkelerinde çalışan nüfusunun yaklaşık yüzde ellisi tarımsal üretimde çalışmakta ve iş kazalarının da önemli bir bölümünün tarımsal üretim sektöründe yaşandığı bilinmektedir. Ülkemizde tarımsal üretimde iş kazaları önemli bir yere sahip ve ölümlere neden olabilecek derecede ağır iş kazaları yaşanmaktadır. Tarımda iş sağlığı ve güvenliliği eğitimlerinin üreticilerimize mutlaka verilmesi gerekiyor eğitimlerde İSG yetki belgesine sahip olarak ben dâhil diğer yetki sahibi Mühendis arkadaşlarımız tarafından GÖNÜLLÜ OLARAK verileceğinden eminim çünkü büyük tarımsal işletmelerin zaten İş sağlığı ve güvenliği konusunda uzman çalışanları var önemli olan KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİNİN bundan faydalanmasını sağlayabilmek onlar işletmelerinde geçirmiş oldukları kazalarda hayatlarını kaybedip sakat kaldıklarında ya da uzuvlarından biri koptuğunda sadece kendilerini suçlayıp olayı kabullenmekte. Üreticilere satılan alet ve ekipmanların kullanma kılavuzundaki bilgilerin teoride değil de uygulamada olması belki de bu kayıpları önlemede en önemlisidir. Tarımda iş sağlığı ve güvenliği için tüm paydaşlarının katkı sağlaması dileğimle sağlıklı günler dilerim.